Zuid-Afrika

Geschiedenis:

Zuid-Afrika wordt steevast tot de zogenaamde 'Nieuwe Wereld' gerekend, maar toch staan er al zo'n driehonderdvijftig jaar wijnstokken aangeplant. Jan van Riebeeck zelf heeft in 1656 de wingerd in de Kaap geïntroduceerd en noteert in zijn dagboek op 2 februari 1659: "Heeden is Gode loff van de Caepse druyven d' eerste mael wijn gepaerst ende van de nieuwe most soo versch uyt de cuyp de proef genomen, sijnde meest muscadel ende andere witte ronde druyfen van seer goede geur ende smaeck, weesende de Spaense druyfen noch gants onrijp, daer verscheyden wijnstocken mede fray ende redelijck vol van hangen ende te hoopen staet, oocq treffelijcq geven sullen, gelijcq deese druyven van 3 kleyne jonge stocken van 2 jaeren hier geweest, wel omtrent 12 mengelen most afgecomen is..." Zo weten we dus precies wanneer de wijnbouw in Zuid-Afrika is begonnen. De latere gouverneur Simon van der Stel - naamgever van Stellenbosch - weet met zijn Constantia-wijnen wereldfaam te bereiken.

Het politieke klimaat heeft lang een schaduw geworpen over Zuid-Afrika en zijn wijnen, maar sinds het begin van de afschaffing van de Apartheid (toevalligerwijs ook op 2 februari, maar dan in 1990) is het heel hard gegaan met Zuid-Afrikaanse wijnen, met name in Nederland. Aanvankelijk bestond de export voornamelijk uit goedkope wijnen, en masse geproduceerd, maar stilaan bestaat het aanbod uit een dwarsdoorsnede van de markt, met aan de bovenkant Estate-wijnen die de vergelijking met de wereldtop kunnen doorstaan, en vaak al een lange geschiedenis hebben.

Zuid-Afrika heeft zich als wijnland lange tijd bezig gehouden met de onderkant van de markt, maar langzamerhand wordt die trend gekeerd; in toenemende mate wordt het middensegment goed en betaalbaar ingevuld. Steeds vaker beseffen wijnmakers ook dat ook in Zuid-Afrika regionaliteit een grote rol kan spelen in de erkenning van hun wijnen. Want een Sauvignon Blanc uit Elgin smaakt nu eenmaal anders dan een Sauvignon Blanc uit Robertson of Paarl.

Algemeen:

Wie er geweest is, zal het beamen: Zuid-Afrika is één van de mooiste wijnlanden ter wereld. Het landschappelijk schoon maakt diepe indruk op de bezoeker, net als het klimaat. Warme zomers, milde winters, lange dagen vol zonneschijn... Wie droomt daar niet van? Het klimaat is daarom ook uitermate geschikt voor wijnbouw, en met de steeds verdergaande verbetering van techniek in de kelder, en het voortschrijdend inzicht met betrekking tot de combinatie terroir/druivenras, kan er in de komende jaren nog veel moois worden verwacht. Zuid-Afrika is een land met een lange geschiedenis op het gebied van wijnbouw, maar meer en meer gaan de Kaapse wijnboeren op zoek naar hun identiteit. Regionaliteit gaat een steeds grotere rol spelen, en het nieuwe toverwoord is 'cool climate'. Wijnen uit relatief koelere gebieden zijn vaak interessanter dan wijnen uit warme streken, met name als het gaat om frisse, aromatische witte wijnen.

Mede door de voor ons min of meer begrijpelijke naamgeving van Kaapse wijnen is Nederland de grootste export-markt - vrijwel alle Zuid-Afrikaanse wijnproducenten hebben wel vertegenwoordiging in ons land. Wij proberen de producenten te zoeken die oog hebben voor hun eigen regio, en daarnaast kwaliteit en consistentie hoog in het vaandel hebben staan.


 

HOME

Over ons

NIEUWS

Laatste nieuws

Archief

WIJNEN

CONTACT

Jan van de Laarweg 18, 2678 LH De Lier

T: 0174-512561 | E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Contactformulier | Routebeschrijving