Duitsland

Een stukje geschiedenis is onontbeerlijk als we willen begrijpen hoe Duitsland er nu, in de 21ste eeuw, als wijnland bijstaat. In de 18de en 19de eeuw stonden duitse wijnen in even hoog aanzien als die uit de beste Franse regio's, een feit dat wordt ondersteund door de prijzen die toen werden betaald. De topwijnen waren duur, duurder dan die uit Bordeaux. Dat dat nu niet meer zo is, is duidelijk. Ziekte in de wijngaard, economische depressie, oorlog en de daaropvolgende inbeslagname van wijngaarden - de Saar was Frans grondgebied tot 1956 - eisten allemaal hun tol. De Duitse wijnindustrie lag op zijn gat, er was geen vraag naar de wijnen, de prijzen waren gekelderd tot een dieptepunt. Goedkope massa-productie lag voor de hand en zo werd Liebfraumilch geboren.

De naam verwijst waarschijnlijk naar de wijngaard bij de Liebfrauenkirche bij Worms, maar uiteraard kan geen enkele wijngaard de miljoenen flessen voorbrengen die jaarlijks worden geproduceerd. Liebfraumilch is een multiregionaal merk, meestal gemaakt van Müller-Thurgau druiven in plaats van kwalitatief hoogstaande rassen, wat in Duitsland meestal, maar niet altijd, Riesling betekent. Daardoor is Liebfraumilch een wat onopvallend glaasje wijn dat in niets lijkt op wat echte grote Duitse wijnen kunnen bieden.

Duitsland heeft hierdoor te maken met een imago-probleem: Duitse wijn is, in de beleving van de consument, goedkoop en zoet, maar dat is al een hele tijd niet meer vanzelfsprekend. Duitse kwaliteitswijnen worden nu bij voorkeur "trocken" gevinifiëerd, tenzij het een late oogst is van door Botrytis aangetaste druiven. Dan zijn Duitse wijnen zoet op een onvergelijkbare manier.

Door de noordelijke ligging van de wijngaarden en het aanzienlijk koelere klimaat moet een Duitse wijnmaker altijd een beetje restzoet in zijn wijnen houden. De wijn zou anders worden overweldigd door de grote hoeveelheid zuur, die nu eenmaal het gevolg is van dat koele klimaat. Hij is dus altijd op zoek naar evenwicht tussen restzoet en hoog zuur. Dat maakt dat Duitse wijnen altijd wel een spoortje zoet hebben, maar bij lange na niet het laffe zoetje van de massaal geproduceerde wijnen van het type Liebfraumilch. Een goede Duitse wijn biedt een ragfijn smakenpalet, waarbij fruit, zuurgraad en mineraligheid belangrijker zijn dan het zoetje.

De Riesling, op onbegrijpelijke wijze wereldwijd impopulair, is een druif die als geen ander in staat is om het terroir waar hij groeide, tot uitdrukking te brengen. Naast de eigen aroma's (bij rijpere Rieslings wordt vaak het kenmerkende 'petroleumgeurtje' genoemd) heeft de wijn van nature een hoog zuurgehalte. Riesling is daarom zelden log of lomp, maar vrijwel altijd verfijnd en elegant, met een veelzijdig en breed smakenpalet.

 

Wijnwetgeving

Duitsland wordt ingedeeld in 13 QbA-gebieden, die ook weer in meerdere districten of deelgebieden zijn verdeeld. Elk district bestaat uit verschillende zones met wijngaarden, “Grosslagen” genoemd. Individuele wijngaarden worden erkend als Einzellage, zoals bijvoorbeeld de Erdener Treppchen of de Wehlener Sonnenuhr. Het is echter bijzonder onduidelijk wanneer je met een Einzellage te maken hebt, en dus met één van Duitsland's mooiste wijnen, of met een Grosslage, die je voor een lage prijs in de supermarkt kan vinden. Vergelijk het maar met de Bourgogne, waar je een bijzonder middelmatige fles Chambolle-Musigny kunt kopen, of een ronduit spectaculaire Musigny. De eerste is de wijn op "Grosslage" niveau, de tweede op dat van "Einzellage". Een groep Duitse wijnbouwers die dit probleem erkennen heeft zich verzameld in de Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter (VDP), die een eigen classificatie heeft opgezet, maar de tijd zal moeten leren of dit duidelijkheid brengt of juist bijdraagt aan de verwarring. Voorlopig lijkt het, net als in de Bourgogne, verstandig te weten wie de goede producenten zijn, in plaats van te letten op herkomst.

 

Prädikat

Duitse wijn wordt kwalitatief ingedeeld in categoriën die de graad van restzoet of rijkdom aanduiden, oplopend: Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese en Trockenbeerenauslese. Een aparte categorie is die van Eiswein, waarbij de druiven pas mogen worden geplukt als de temperatuur -7° C is.


 • Louis Dry Riesling
  Louis Dry Riesling
  Producent: Guntrum, Louis Druivenras: Riesling Streek: Rheinhessen Lees meer
 • Riesling Niersteiner Oelberg Spätlese Trocken
  Riesling Niersteiner Oelberg Spätlese Trocken
  Producent: Guntrum, Louis Druivenras: Riesling Streek: Rheinhessen Lees meer
 • Riesling Oppenheimer Sackträger Spätlese Trocken
  Riesling Oppenheimer Sackträger Spätlese Trocken
  Producent: Guntrum, Louis Druivenras: Riesling Streek: Rheinhessen Lees meer
 • Grauburgunder Kabinett Trocken
  Grauburgunder Kabinett Trocken
  Producent: Guntrum, Louis Druivenras: Pinot Gris Streek: Rheinhessen Lees meer
 • Louis Guntrum Dornfelder Trocken
  Louis Guntrum Dornfelder Trocken
  Producent: Guntrum, Louis Druivenras: Dornfelder Streek: Rheinhessen Lees meer
 • Blanc de Noirs
  Blanc de Noirs
  Producent: Guntrum, Louis Druivenras: Pinot Noir Streek: Rheinhessen Lees meer
 • Barockhaus
  Barockhaus
  Producent: Adolph Huesgen Druivenras: Pinot Blanc Streek: Mosel Lees meer
 • Barockhaus Riesling
  Barockhaus Riesling
  Producent: Adolph Huesgen Druivenras: Riesling Streek: Mosel Lees meer
 • Pinot Noir
  Pinot Noir
  Producent: Guntrum, Louis Druivenras: Pinot Noir / Spätburgunder Streek: Rheinhessen Lees meer
 • Weissburgunder Trocken
  Weissburgunder Trocken
  Producent: Guntrum, Louis Druivenras: Weissburgunder/Pinot Blanc Streek: Rheinhessen Lees meer
 • 0 |
 

HOME

Over ons

NIEUWS

Laatste nieuws

Archief

WIJNEN

CONTACT

Jan van de Laarweg 18, 2678 LH De Lier

T: 0174-512561 | E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Contactformulier | Routebeschrijving