Wim over Wijn

 

Spanje

Geschiedenis:

De eerste wijnbouw in Spanje gaat ver terug: vermoedelijk hebben de Phoeniciërs zo'n 3.000 jaar geleden de wijnstok geïntroduceerd. Onder hun heerschappij bloeide de wijnbouw op en later hebben de Romeinen ook het nodige gedaan om de wijnbouw in Spanje uit te breiden. De val van het Romeinse keizerrijk en de inval van noordelijke, barbaarse stammen remden de groei af. De overheersing door de Moren, vanaf de achtste eeuw, heeft de wijnbouw echter niet gehinderd, want hoewel onder de Moren de productie en consumptie van alcoholische dranken verboden was, hadden ze wel behoefte aan tafeldruiven en niet-vergiste most.

Wijnbouw in Spanje begon weer echt te groeien na de Reconquista (de Herovering, die vele eeuwen duurde en feitelijk pas zijn beslag kreeg in 1492) door de Katholieke Koningen. Het duurde echter tot de negentiende eeuw vóór er belangrijke vernieuwingen plaatsvonden. Dit gebeurde door de komst van Phyloxera, de druifluis, die de Europese wijngaarden decimeerde, maar pas in Spanje aankwam toen er al een oplossing tegen deze plaag was bedacht (enten op resistente, Amerikaanse onderstokken). Franse wijnboeren waren, na de vernietiging van hun eigen wijngaarden, naar Spanje gegaan en hadden hun veel modernere technieken meegebracht, alsmede hun druivenrassen. De aanplant van Cabernet en Merlot in Spanje is naar die periode terug te voeren, net als het gebruik van barriques.

Rond 1960 kreeg de Spaanse wijnbouw een nieuwe impuls en vandaag de dag is Spanje één van de leukste wijnlanden van de "Oude Wereld", met haar eigen druivenrassen en de overschakeling van oude tradities naar nieuwe, moderne technieken en de reuzensprongen waarmee dat gepaard gaat in kwalitatief opzicht. Het lijkt wel of er jaarlijks twee of drie gebieden worden herontdekt. Rueda is een sterke nieuwkomer en een duidelijk voorbeeld van hoe moderne keldertechniek directe invloed heeft op de kwaliteit van de geproduceerde wijn: strakdroge, frisse en extreem fruitige witte wijn die pakweg vijfentwintig jaar geleden ondenkbaar was. 

Algemeen:

Spanje heeft een enorm wijnbouwareaal, ongeveer 1,2 miljoen hectare, méér dan enig ander land ter wereld. Toch is Spanje niet de grootste producent, en dat komt door het droge klimaat, waardoor de stokken verder uit elkaar staan en er minder productie is (altijd nog een slordige 46 miljoen hectoliter, ofwel 17% van de wereldproductie). Kenmerkend voor Spanje is de Tempranillo-druif, die onder tal van synoniemen staat aangeplant in vele streken en vrijwel overal een krachtige rode wijn produceert. Voor rood staan verder nog Garnacha (Grenache), Monastrell (Mourvèdre) en Cariñena (Carignan) aangeplant, naast internationale druivenrassen als Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah en Pinot Noir, en een handvol lokale rassen. Witte wijn wordt onder andere gemaakt van Viura (die net als Tempranillo onder vele namen is terug te vinden), Verdejo, Chardonnay, Sauvignon Blanc of Garnacha Blanca, plus nog een aantal minder bekende rassen, die langzaam naar de achtergrond raken. In het noord-westen, in de provincie Galicië, vind je rassen als Godello, Albariño en Treixadura, die vrijwel nergens anders voorkomen (hoewel net over de grens, in Portugal, natuurlijk wel Alvarinho en Trajadura staan aangeplant). Hier worden unieke wijnen gemaakt, met een mooi, eigen karakter, culinair breed inzetbaar en nog betaalbaar ook. Net als in Rueda geldt voor Galicië dat moderne keldertechniek onlosmakelijk is verbonden met de hoge kwaliteit die kan worden bereikt.


 

HOME

Over ons

NIEUWS

Laatste nieuws

Archief

WIJNEN

CONTACT

Jan van de Laarweg 18, 2678 LH De Lier

T: 0174-512561 | E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Contactformulier | Routebeschrijving