Argentinië
Mendoza
Australië
Barossa
Murray Darling
Orange
Chili
Casablanca Valley
Central Valley
Duitsland
Mosel
Rheinhessen
Frankrijk
Beaujolais
Bordeaux
Bourgogne
Champagne
Elzas
Gascogne
Languedoc
Loire
Rhône
Italië
Abruzzo
Calabrië
Dolomieten
Piemonte
Puglia
Sardinië
Sicilië
Toscane
Toscane-Chianti
Treviso
Umbria
Veneto
Nieuw-Zeeland
Marlborough
Oostenrijk
Steiermark
Weinviertel
Portugal
Azeitâo
Douro
Vinho Verde
Spanje
Castilla La Mancha
Catalonië
DO Terra Alta
Monterrei
Rias Baixas
Ribera del Duero
Rioja
Rueda
Verenigde Staten
California
Napa Valley
Sonoma County
Zuid-Afrika
Stellenbosch
Western Cape
 

Champagne

Champagne

Bodem/ligging/klimaat:

Het Champagne-gebied bevindt zich tamelijk noordelijk, op zo'n 160 kilometer noord-oostelijk van Parijs. Het is geen aanééngesloten gebied, maar een verzameling subgebieden, die min of meer van los van elkaar liggen. De belangrijkste zijn Montagne de Reims (voornamelijk Pinot Noir), Côte des Blancs (Chardonnay) en Côte des Bar (voornamelijk Pinot Meunier). Andere sub-gebieden zijn Vallée de la Marne, Vallée de l'Ardre, Côte de Sézanne en Massif de St. Thierry. Toch tref je deze namen maar zelden aan op een fles Champagne. De wijn Champagne is namelijk vrijwel altijd het product van assemblage.

Als er één wijngebied in de wereld is dat leeft van assemblage is het wel de Champagne. Keldermeesters zijn hier ware kunstenaars, die wijnen assembleren uit dertig tot veertig verschillende basiswijnen, afkomstig uit evenzovele gemeenten, en vaak van drie of vier verschillende oogstjaren. Hiermee creëren ze een huisstijl, die jaar in jaar uit min of meer gelijk blijft. Koop je een fles van een bepaald merk, dan weet je wat je in huis haalt. Dat geldt in elk geval voor de Champagnes van de bekende Huizen, zoals bijvoorbeeld Laurent-Perrier. Daar tegenover staan de Champagnes van individuele boertjes, die kleinschaliger werken en afwisselender zijn per jaar.

De abt Dom Pérignon, naar wie wellicht de meest beroemde Champagne van allemaal is vernoemd, is degene die het proces van "prise de mousse" (de tweede vergisting in de fles, waardoor de belletjes ontstaan) heeft geperfectioneerd. Wie ooit het genoegen heeft gehad, de stille basiswijnen uit het gebied te proeven, weet waarom de mousse voor Champagne zo belangrijk is. Gemiddeld bedraagt de temperatuur in de Champagne 10,5 ºC, een gebied dus waar de druiven soms moeten vechten om rijp te worden. In magere jaren proef je dat duidelijk terug: de wijnen staan strak van het zuur. Juist daardoor zijn assemblage en mousse zo belangrijk: met assemblage kun je de rijkdom van zeer goede jaren verdelen over de mindere, en de mousse helpt met het maskeren van al te hard zuur.

De bodem in Champagne bestaat voornamelijk uit een dikke laag krijt. Dat draagt bij tot de finesse van de wijnen, en is ook belangrijk voor de natuurlijke vorming van mousse. Een derde aspect van die dikke krijtlaag is dat het gemakkelijk is om er een kelder in uit te hakken, hetgeen dan ook op zeer grote schaal is gebeurd. Deze natuurlijke kelders, diep onder de grond, hebben een constante temperatuur en vochtigheid, van essentiëel belang voor de rijping van Champagne op fles. De wet schrijft voor dat dat minimaal drie jaar gebeurt (ook weer om de soms dunne basiswijnen de gelegenheid te geven, wat rijpere aroma's te ontwikkelen), maar zolang Champagne op de eigen lie in de kelder ligt, rijpt hij langzaam en ontwikkelt hij complexe aroma's.

Een belangrijk moment is het dégorgement, het moment dat de flessen - dan nog met lie - in een pupitre worden geplaatst en door de remueur in een tijd van negentig dagen rechtop worden gezet, waarbij de flessen telkens een klein beetje worden geschud om het bezinksel van de het glas los te krijgen en te verzamelen in de top van de fles, tegen een kroonkurk aan. Dan wordt de top van de fles in een bak vloeibare stikstof gestoken, zodat het propje bezinksel bevriest. Dan gaat de kroonkurk eraf en knalt het propje er uit. De wijn is dan helder. De fles wordt aangevuld met liqueur d'expedition, die bestaat uit reserve-wijn met wat rietsuiker. Op dit moment wordt bepaald hoe droog of zoet de Champagne is. (Vreemd genoeg is dit een vrije keuze van de producent: waar vrijwel alle andere zaken met betrekking tot de productie van Champagne bij wet is vastgelegd, is de hoeveelheid suiker in de liqueur dat niet). Dan gaat de paddestoelkurk erop en rijpt de wijn nog enkele maanden in de kelder. Dan is hij klaar voor gebruik. Overigens is dit proces van rémuage grotendeels geautomatiseerd, in elk geval bij de grote producenten.

Voor wijnen zonder jaartal geldt, dat ze ongeveer binnen een jaar na dit moment moeten worden gedronken, jaargangschampagnes kunnen nog jaren verder rijpen, mits goed gekelderd.

Druivenrassen:

De drie belangrijkste druivenrassen van de Champagne zijn Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay. Weinig mensen weten dat er nog drie druivenrassen in de wijn mogen worden verwerkt: Arbanne, Petit Meslier en Pinot Blanc. Deze mogen echter niet meer worden aangeplant en zullen dus langzaam maar zeker geheel en al verdwijnen - ze worden nu nog maar zelden gezien.

 


 • Beaumet Champagne Brut
  Beaumet Champagne Brut
  Producent: Beaumet, Champagne Druivenras: 40% Pinot Noir, 30% Pinot Meunier, 30% Chardonnay Streek: Champagne Lees meer
 • Beaumet Champagne Démi-Sec
  Beaumet Champagne Démi-Sec
  Producent: Beaumet, Champagne Druivenras: 40% Pinot Noir, 30% Chardonnay, 30% Pinot Meunier Streek: Champagne Lees meer
 • Beaumet Champagne Rosé
  Beaumet Champagne Rosé
  Producent: Beaumet, Champagne Druivenras: 70% Pinot Noir, 30% Pinot Meunier Streek: Champagne Lees meer
 • 0 |
 

HOME

Over ons

NIEUWS

Laatste nieuws

Archief

WIJNEN

CONTACT

Jan van de Laarweg 18, 2678 LH De Lier

T: 0174-512561 | E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Contactformulier | Routebeschrijving