Argentinië
Mendoza
Australië
Barossa
Murray Darling
Orange
Chili
Casablanca Valley
Central Valley
Duitsland
Mosel
Rheinhessen
Frankrijk
Beaujolais
Bordeaux
Bourgogne
Champagne
Elzas
Gascogne
Languedoc
Loire
Rhône
Italië
Abruzzo
Calabrië
Dolomieten
Piemonte
Puglia
Sardinië
Sicilië
Toscane
Toscane-Chianti
Treviso
Umbria
Veneto
Nieuw-Zeeland
Marlborough
Oostenrijk
Steiermark
Weinviertel
Portugal
Azeitâo
Douro
Vinho Verde
Spanje
Castilla La Mancha
Catalonië
DO Terra Alta
Monterrei
Rias Baixas
Ribera del Duero
Rioja
Rueda
Verenigde Staten
California
Napa Valley
Sonoma County
Zuid-Afrika
Stellenbosch
Western Cape
 

Castilla La Mancha

Bodem/ligging/klimaat:

La Mancha is de slapende reus van Spanje. Het gebied is met zijn ruim 190.000 hectare misschien wel het grootste, aanééngesloten wijnbouwgebied ter wereld, maar een notie van kwaliteit in plaats van kwantiteit was er lange tijd niet. Nog steeds wordt de productie voor het grootste gedeelte bepaald door coöperaties, van oudsher niet de meest vernieuwingsgezinde instituten, en is er voldoende ouderwetse stijl La Mancha te vinden, compleet met windmolens en ridder te paard - de eeuwige Don Quichot-referentie - maar het is een stijl die aan het verdwijnen is. Het zijn veelal kleinere producenten die inzien dat consumenten zijn uitgekeken op de wat saaie, oxidatieve stijl wijnen die het gebied produceert. Zij beseffen dat het gebied uitstekend in staat is, frisse wijnen te produceren, als er in de wijngaard zowel als in de kelder meer aandacht voor het eindproduct is.

 

De wijngaarden liggen gemiddeld op 500 tot 650 meter boven de zeespiegel. Het klimaat is continentaal (hete zomers, koude winters), hetgeen bijdraagt aan de gezondheid van de wijnstokken en de productie van druiven met krachtige aroma's.

Druivenrassen:

De wijngaarden in La Mancha zijn wat betreft witte wijn aangeplant met Airen, een druif die de eer heeft de meest aangeplante witte wijndruif te zijn (mede dankzij het enorme oppervlak in La Mancha), maar die je zelden als solo-botteling ziet. Verder staat Macabeo als inheems ras aangeplant, en zijn Chardonnay, Viognier en Sauvignon Blanc in sommige hoekjes als experiment aangeplant.

Rode La Mancha wordt voornamelijk gemaakt van Tempranillo (die hier Cencibel heet), Garnacha en Moravia, en we zien Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah oprukken.

 


 

HOME

Over ons

NIEUWS

Laatste nieuws

Archief

WIJNEN

CONTACT

Jan van de Laarweg 18, 2678 LH De Lier

T: 0174-512561 | E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Contactformulier | Routebeschrijving