Argentinië
Mendoza
Australië
Barossa
Murray Darling
Orange
Chili
Casablanca Valley
Central Valley
Duitsland
Mosel
Rheinhessen
Frankrijk
Beaujolais
Bordeaux
Bourgogne
Champagne
Elzas
Gascogne
Languedoc
Loire
Rhône
Italië
Abruzzo
Calabrië
Dolomieten
Piemonte
Puglia
Sardinië
Sicilië
Toscane
Toscane-Chianti
Treviso
Umbria
Veneto
Nieuw-Zeeland
Marlborough
Oostenrijk
Steiermark
Weinviertel
Portugal
Azeitâo
Douro
Vinho Verde
Spanje
Castilla La Mancha
Catalonië
DO Terra Alta
Monterrei
Rias Baixas
Ribera del Duero
Rioja
Rueda
Verenigde Staten
California
Napa Valley
Sonoma County
Zuid-Afrika
Stellenbosch
Western Cape
 

Rioja

Bodem/ligging/klimaat:

De naam Rioja komt van de rivier Rio Oja, een zijtak van de Ebro. Deze rivier stroomt door het gebied heen. Rioja is verdeeld in drie districten. Rioja Alta, Rioja Alavesa en Rioja Baja. Het klimaat verschilt per district, van droog en warm tot koel en vochtig. De bodem is kalk- en kleihoudend.

Rioja is waarschijnlijk de meest bekende Spaanse wijn en dat is te danken aan de druifluis Phyloxera Vastatrix, die in de negentiende eeuw via Amerikaanse wijnstokken Europa binnenkwam en binnen korte tijd vrijwel de gehele Europese wijnbouw decimeerde. De boeren in Bordeaux keken, toen hun wijngaard was vernietigd, over de Pyreneën en vonden daar Rioja, een gebied waar nog wel wijnstokken stonden en waar de wijn veelbelovend was. Ze leerden hun Spaanse collega's de fijne kneepjes en meteen had Rioja als gebied een enorme voorsprong op de rest van Spanje.

Dat is lang zo gebeleven, met als gevolg dat Rioja de meest beroemde Spaanse wijn is. Pas in de laatste tien jaar zijn andere gebieden onder de aandacht van het grote publiek gekomen, hoewel er nog steeds een behoorlijke onbekendheid is met andere Spaanse wijnen.

Typerend aan Rioja is de indeling in kwaliteit, zoals de wijnmaker die heeft ingeschat tijdens de oogst.

De meest eenvoudige wijn is de wijn van de laatste oogst, die wordt verkocht als "Joven" of "Tinto Joven". Geen houtrijping, gewoon jonge, ongecompliceerde wijn.

De volgende stap is de Crianza, een wijn die minimaal een jaar houtrijping heeft gehad en een jaar flesrijping, alvorens de Bodega te verlaten. Wordt gemaakt van betere druiven.

Dan komt de Reserva, die minimaal een jaar houtrijping en twee jaar flesrijping heeft gehad, alvorens de bodega te verlaten. De kwaliteit van het fruit is superieur aan die van de Crianza.

Ten slotte is er de Gran Reserva, die minimaal twee jaar houtrijping heeft ondergaan en drie jaar flesrijping, alvorens de bodega te verlaten. Deze wijn wordt alleen in de beste jaren gemaakt, en van de beste druiven.

Zo biedt Rioja hetzelfde oogstjaar in vier verschillende vormen aan, telkens later in het leven van de wijn, telkens een stuk beter, en altijd op dronk, want dat is het idee van de verplichte flesrijping voor de hogere kwaliteiten.

Druivenrassen:

In Rioja worden voornamelijk blauwe druiven verbouwd: Tempranillo, Garnacha, Mazuelo en Graciano zijn de belangrijkste rassen. Wit wordt voornamelijk gemaakt van Viura (ook bekend als Macabeo), met een klein beetje Garnacha Blanca en Malvasia Riojana.


  • Monopole Red
    Monopole Red
    Producent: CVNE Druivenras: 100% Tempranillo Streek: Rioja Lees meer
  • Cune Rioja Crianza
    Cune Rioja Crianza
    Producent: CVNE Druivenras: 80% Tempranillo, 20% Garnacha tinta y Mazuelo Streek: Rioja Lees meer
  • Cune Rioja Reserva
    Cune Rioja Reserva
    Producent: CVNE Druivenras: 85% Tempranillo, the rest 15% garnacha, graciano and mazuelo Streek: Rioja Lees meer
  • Imperial Rioja Reserva
    Imperial Rioja Reserva
    Producent: CVNE Druivenras: 85% Tempranillo, 10% Graciano en 5% Mazuelo Streek: Rioja Lees meer
  • Imperial Rioja Gran Reserva
    Imperial Rioja Gran Reserva
    Producent: CVNE Druivenras: 85% Tempranillo, 10% Graciano en 5% Mazuelo Streek: Rioja Lees meer
  • Monopole White
    Monopole White
    Producent: CVNE Druivenras: 100 % Viura Streek: Rioja Lees meer
  • Barrel Fermented
    Barrel Fermented
    Producent: CVNE Druivenras: 100% Viura Streek: Rioja Lees meer
  • Barrel Fermented
    Barrel Fermented
    Producent: Viña Real Druivenras: 100% Viura Streek: Rioja Lees meer
  • Crianza
    Crianza
    Producent: Viña Real Druivenras: 90% Tempranillo, 10% Garnacha, Graciano and Mazuela Streek: Rioja Lees meer
  • Reserva
    Reserva
    Producent: Viña Real Druivenras: 90% Tempranillo, 10% Garnacha, Graciano and Mazuelo Streek: Rioja Lees meer
  • 0 |
 

HOME

Over ons

NIEUWS

Laatste nieuws

Archief

WIJNEN

CONTACT

Jan van de Laarweg 18, 2678 LH De Lier

T: 0174-512561 | E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Contactformulier | Routebeschrijving