Veneto
Bodem/ligging/klimaat:
Veneto ligt in het noordoosten van Italië en grenst aan de Adriatische zee en het Gardameer. De bodem van de wijngaarden bevat onder andere kalk, leem en zand. Het gebied is één van de grootste productiegebieden in Italie en levert een enorme verscheidenheid aan wijnen. Het landschap geeft daar ook aanleiding toe, met in het noorden de extreme hoogten van de Alpen, de uitgestrekte Po-vlakte en het heuvelachtige binnenland. Er is voldoende regenval en een grote hoeveelheid verschillende micro-klimaten, hetgeen allemaal bijdraagt aan de diversiteit van Veneto's wijnen.
Druivenrassen:
Het aardige van de Veneto als wijngebied is het feit dat de alle klassieke wijnen worden gemaakt van inheemse druivenrassen. De meest bekende droge witte wijn van het gebied is de Soave, die wordt gemaakt van Garganega en Trebbiano, en komt overigens ook voor als bruisende en zoete (Recioto) wijn.
Valpolicella is een stevige rode wijn die lekker jong kan worden gedronken. Hij wordt gemaakt van de druivenrassen Corvina, Rondinella en Molinara, net als de wat lichtere Bardolino. Deze zelfde blend wordt gebruikt in de Amarone, een volle, stoere wijn die uiterst geschikt is om lang te rijpen.
Prosecco is natuurlijk een modern succesnummer uit de heuvels rond de stad Treviso (met name rond Conegliano en Valdobbiadene), maar al rond de tiende eeuw was Conegliano een bekend wijnbouwgebied.
- Amarone della Valpolicella "Montresor"
- Amarone Capitel della Crosara
- Appassimento Capitel della Crosara Rosso del Veneto
- Pirovano Montepulciano d'Abruzzo
- Pirovano Garganega - Pinot Grigio
- Bianco del Nago
- Lugana Gran Guardia
- Pinot Grigio Valdadige DOC
- Prosecco Spumante Contessa Giulia
- Soave Classico Capitel Alto DOC
- Nero del Nago
- Valpolicella Classico 'Castel san Pietro'
- Valpolicella Classico Capitel della Crosara Ripasso
- Amarone della Valpolicella 'Il Fondatore'
- Rosé Royal Brut
- Casa Coller Spumante Brut
- Casa Coller Spumante Brut Rosé
- Casa Coller Spumante Brut Chardonnay