Argentinië
Mendoza
Australië
Barossa
Murray Darling
Orange
Chili
Casablanca Valley
Central Valley
Duitsland
Mosel
Rheinhessen
Frankrijk
Beaujolais
Bordeaux
Bourgogne
Champagne
Elzas
Gascogne
Languedoc
Loire
Rhône
Italië
Abruzzo
Calabrië
Dolomieten
Piemonte
Puglia
Sardinië
Sicilië
Toscane
Toscane-Chianti
Treviso
Umbria
Veneto
Nieuw-Zeeland
Marlborough
Oostenrijk
Steiermark
Weinviertel
Portugal
Azeitâo
Douro
Vinho Verde
Spanje
Castilla La Mancha
Catalonië
DO Terra Alta
Monterrei
Rias Baixas
Ribera del Duero
Rioja
Rueda
Verenigde Staten
California
Napa Valley
Sonoma County
Zuid-Afrika
Stellenbosch
Western Cape
 

Beaujolais

De Beaujolais wordt traditioneel tot de Bourgogne gerekend, maar dat is meer een historisch gegeven dan iets dat op overeenkomst is gebaseerd. Want Beaujolais is fundamenteel anders dan Bourgogne: grote rode Bourgogne wordt van de Pinot Noir-druif gemaakt, en rode Beaujolais wordt van de Gamay-druif gemaakt. Dit druivenras (formeel Gamay Noir au Jus Blanc geheten, er zijn her en der wat ondersoorten bekend), waarvan zo'n 70% van de totale wereldaanplant zich in de Beaujolais bevindt, levert hier, op bodems van graniet, een wijn op die helemaal van deze tijd is: veel smaak, veel geur, snel op dronk en passend bij een veelheid aan gerechten. Gamay is sinds de 17de eeuw het druivenras van de streek.

Er zijn een aantal appellations in het gebied: Beaujolais en Beaujolais-Villages, en de tien zogenaamde Crus du Beaujolais, dorpjes of gebiedjes die het recht hebben verworven, hun eigen naam op het etiket te zetten. Dat zijn Fleurie, Morgon, Chénas, Brouilly, Côtes-de-Brouilly, Saint-Amour, Chiroubles, Moulin-à-Vent, Juliénas en Regnié.

De dertiende appellation is de uitzondering, die is namelijk bedoeld voor de schaarse witte wijnen van het gebied. In de uiterst noordelijke rand van het gebied wordt door een kleine 200 wijnmakers een klein beetje witte wijn gemaakt op basis van de Chardonnay-druif, en die heet Beaujolais Blanc. Vóór 1971 was er aanmerkelijk méér Beaujolais Blanc, maar een groot deel van het productiegebied kreeg een eigen appellation, Saint-Véran. Met enige fantasie kun je Saint-Véran een Cru Blanc du Beaujolais noemen. De wijngaarden van Saint-Véran liggen tegen die van Pouilly-Fuissé aan.

Een aparte status in het gebied heeft de wijn die we kennen als Beaujolais Primeur (in Frankrijk Beaujolais Nouveau). Het is de wijn die elk jaar vanaf de derde donderdag in november mag worden verkocht en die bij wijze van spreken acht weken eerder nog aan de struik hing. Deze bestaat in de Beaujolais en Beaujolais-Villages kwaliteit.


 • Fleurie "Tradition"
  Fleurie
  Producent: Dom. de la Madone Druivenras: Gamay Noir à Jus Blanc Streek: Beaujolais Lees meer
 • Fleurie "Vieilles Vignes"
  Fleurie
  Producent: Dom. de la Madone Druivenras: Gamay noir à jus blanc Streek: Beaujolais Lees meer
 • 0 |
 

HOME

Over ons

NIEUWS

Laatste nieuws

Archief

WIJNEN

CONTACT

Jan van de Laarweg 18, 2678 LH De Lier

T: 0174-512561 | E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Contactformulier | Routebeschrijving