Argentinië
Mendoza
Australië
Barossa
Murray Darling
Orange
Chili
Casablanca Valley
Central Valley
Duitsland
Mosel
Rheinhessen
Frankrijk
Beaujolais
Bordeaux
Bourgogne
Champagne
Elzas
Gascogne
Languedoc
Loire
Rhône
Italië
Abruzzo
Calabrië
Dolomieten
Piemonte
Puglia
Sardinië
Sicilië
Toscane
Toscane-Chianti
Treviso
Umbria
Veneto
Nieuw-Zeeland
Marlborough
Oostenrijk
Steiermark
Weinviertel
Portugal
Azeitâo
Douro
Vinho Verde
Spanje
Castilla La Mancha
Catalonië
DO Terra Alta
Monterrei
Rias Baixas
Ribera del Duero
Rioja
Rueda
Verenigde Staten
California
Napa Valley
Sonoma County
Zuid-Afrika
Stellenbosch
Western Cape
 

Puglia

Puglia is de smalle strook land die de hak van de laars van Italië vormt. Enerzijds omspoeld door de Adriatische Zee, anderzijds door de Ionische Zee, zijn de zomers vaak verschroeiend heet, terwijl de winters kouder zijn dan je in zo'n zuidelijk gebied zou verwachten. Brindisi is de belangrijkste haven - de Romeinen zagen Brindisi als het startpunt voor hun tochten richting Griekenland en verder. De Via Appia leidde rechtstreeks van Rome naar Brindisi. Het gebied is vele malen veroverd, door tal van verschillende volken en culturen, maar is er in geslaagd, min of meer zichzelf te blijven. Het meest opvallend zijn de zogenaamde "Trulli", eigenaardige, witgekalkte huisjes met een kenmerkend, kegelvormig dak, die zonder enige vorm van metselwerk in elkaar zijn gezet. Een hoogtepunt van deze bouwvorm wordt bereikt in het stadje Alberobello, dat een haast buitenaardse indruk maakt.

De wijnen van Puglia werden in het verleden, zeg maar tot en met de jaren tachtig van de vorige eeuw, gebruikt om andere wijnen op te peppen en kleur te geven, maar stilaan werden de kwaliteiten van de lokale wijnen op waarde geschat en kon de wereld kennis maken met de individuele wijnen van Puglia. Inheemse druivenrassen bepalen in hoge mate het gezicht van de wijnen van Puglia. Wijnmakers zijn trots op hun erfgoed en koesteren de bijzondere eigenschappen van hun Primitivo en Negroamaro. Puglia is met name sterk in de productie van krachtige rode wijnen. Dankzij moderne techniek in de kelder en een voortschrijdend inzicht waar het het onderhoud van de wijngaard betreft, en het juiste moment van oogsten, kan er nu ook behoorlijk goede witte wijn worden gemaakt.

Druivenrassen:

In Puglia staan veel inheemse druivenrassen aangeplant, en enkele bekendere. Een greep uit de waslijst blauwe druiven: Aglianico, Ancellotta, Aleatico, Barbera, Bombino Nero, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Ciliegiolo, Lacrima, Malvasia Nera di Brindisi, Nera di Lecce, Merlot, Montepulciano, Negroamaro, Piedirosso, Pinot Noir, Primitivo, Sangiovese en Uva di Troia.

Voor wit kan gebruik worden gemaakt van: Asprinio, Bianco d'Alessano, Bombino Bianco, Chardonnay, Falangina, Fiano, Francavidda, Greco, Greco di Tufo, Grillo, Malvasia Bianco di Candia, Montonico Bianco, Moscato Bianco, Pampanuto, Pinot Blanc, Sauvignon Blanc, Trebbiano, Verdeca.


 • Contrada Monte - Primitivo IGT
  Contrada Monte - Primitivo IGT
  Producent: Pirovano, Cantine Druivenras: Primitivo Streek: Puglia Lees meer
 • Contrada Monte Negroamaro
  Contrada Monte Negroamaro
  Producent: Pirovano, Cantine Druivenras: Negroamaro Streek: Puglia Lees meer
 • Sant Andrea Primitivo
  Sant Andrea Primitivo
  Producent: Cantine Paradiso Druivenras: 100% Primitivo Streek: Puglia Lees meer
 • Posta Piana Primitivo
  Posta Piana Primitivo
  Producent: Cantine Paradiso Druivenras: 100% Primitivo Streek: Puglia Lees meer
 • Posta Piana Nero di Troia
  Posta Piana Nero di Troia
  Producent: Cantine Paradiso Druivenras: 100% Nero di Troia Streek: Puglia Lees meer
 • Posta Piana Fiano
  Posta Piana Fiano
  Producent: Cantine Paradiso Druivenras: 100% Fiano Streek: Puglia Lees meer
 • 0 |
 

HOME

Over ons

NIEUWS

Laatste nieuws

Archief

WIJNEN

CONTACT

Jan van de Laarweg 18, 2678 LH De Lier

T: 0174-512561 | E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Contactformulier | Routebeschrijving