Argentinië
Mendoza
Australië
Barossa
Murray Darling
Orange
Chili
Casablanca Valley
Central Valley
Duitsland
Mosel
Rheinhessen
Frankrijk
Beaujolais
Bordeaux
Bourgogne
Champagne
Elzas
Gascogne
Languedoc
Loire
Rhône
Italië
Abruzzo
Calabrië
Dolomieten
Piemonte
Puglia
Sardinië
Sicilië
Toscane
Toscane-Chianti
Treviso
Umbria
Veneto
Nieuw-Zeeland
Marlborough
Oostenrijk
Steiermark
Weinviertel
Portugal
Azeitâo
Douro
Vinho Verde
Spanje
Castilla La Mancha
Catalonië
DO Terra Alta
Monterrei
Rias Baixas
Ribera del Duero
Rioja
Rueda
Verenigde Staten
California
Napa Valley
Sonoma County
Zuid-Afrika
Stellenbosch
Western Cape
 

Orange

Het gebied Orange, dat vroeger bekend stond als Central Highland, staat al heel lang bekend als een ideaal gebied voor fruitteelt - appels, peren, kersen en ook tafeldruiven. In 1940 was er een proefstation voor wijndruiven, maar pas in 1980 wordt de eerste commerciële wijngaard aangeplant. Inmiddels staat er 1.350 hectare, hoewel de groei op natuurlijke wijze wordt geremd door het gebrek aan irrigatiemogelijkheden. De wijngaarden die de appellation Orange mogen dragen, zijn gesitueerd rond de slapende vulkaan Mount Canobolas (Slapend is, in vulkaanwetenschappen, een relatief begrip. Soms is een vulkaan een hele lange tijd inactief (Yellowstone Park, een zogenaamde "supervulkaan", heeft een cyclus van ongeveer 700.000 jaar) en komt dan volkomen onverwacht tot uitbarsting (Mount Pinatubo op de Filipijnen barstte na 500 jaar zonder activiteit uiterst gewelddadig uit in 1991). Mount Canobolas schijnt wat veiliger te zijn, de laatste uitbarsting in dit vulkanisch gebied was in het late Mioceen, ruim 5 miljoen jaar geleden.), die met zijn 1.395 meter hoogte een niet te missen verschijning is.

Producenten hier zijn vaak klein. Belangrijke factor in Orange is het feit dat de wijngaarden zonder uitzondering op 600 meter of hoger liggen, en daarmee is het gebied officiëel een 'cool climate' zone. De grote verschillen in temperatuur tussen dag en nacht dragen bij aan de opbouw van aromastoffen in de druiven, en het behoud van een goede zuurgraad. Voor rode wijn staat hier Cabernet Sauvignon, Syrah, Pinot Noir en Merlot aangeplant, voor wit domineren Chardonnay en Sauvignon Blanc, naast Pinot Grigio, Marsanne, Gewurztraminer, Riesling en Verdicchio. Orange wordt gezien als het gebied voor Sauvignon Blanc in Australië, juist vanwege het koele klimaat.

 

 


 

HOME

Over ons

NIEUWS

Laatste nieuws

Archief

WIJNEN

CONTACT

Jan van de Laarweg 18, 2678 LH De Lier

T: 0174-512561 | E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Contactformulier | Routebeschrijving