Argentinië
Mendoza
Australië
Barossa
Murray Darling
Orange
Chili
Casablanca Valley
Central Valley
Duitsland
Mosel
Rheinhessen
Frankrijk
Beaujolais
Bordeaux
Bourgogne
Champagne
Elzas
Gascogne
Languedoc
Loire
Rhône
Italië
Abruzzo
Calabrië
Dolomieten
Piemonte
Puglia
Sardinië
Sicilië
Toscane
Toscane-Chianti
Treviso
Umbria
Veneto
Nieuw-Zeeland
Marlborough
Oostenrijk
Steiermark
Weinviertel
Portugal
Azeitâo
Douro
Vinho Verde
Spanje
Castilla La Mancha
Catalonië
DO Terra Alta
Monterrei
Rias Baixas
Ribera del Duero
Rioja
Rueda
Verenigde Staten
California
Napa Valley
Sonoma County
Zuid-Afrika
Stellenbosch
Western Cape
 

Piemonte

Piemonte, wat feitelijk 'aan de voet van de bergen' betekent, ligt in het noordwesten van Italië en grenst aan de Zwitserse en Franse Alpen. Het is een streek met een rijke historie, dan weer eens in Franse handen, dan weer eens Italiaans. De keuken van Piemonte heeft eveneens een rijke traditie, net als de wijnbouw. Piemonte is misschien wel de meest interessante wijnstreek van Italië, samen met Toscane. Anders dan in Toscane speelt niet één druivenras de eerste viool: Piemonte heeft meer noten op zijn zang, met Nebbiolo, Barbera en Dolcetto als belangrijkste druivenrassen voor rode wijn, en Moscato, Arneis en in toenemende mate Cortese en Favorita voor witte.

 

Als je de Italiaanse wijnwetgeving als maatgevend beschouwt is Piemonte het belangrijkste wijnbouwgebied van Italië. Er is geen enkel ander gebied met zoveel wijnen uit de twee hoogste herkomstcategorieën: 9 DOCG wijnen en 49 DOC wijnen.

Het is een overwegend rood gebied, met als top Barolo en Barbaresco, en vlak daaronder de Barbera (uit Asti of uit Alba).

 

Barolo

Barolo! Het woord rolt al net zo lekker over de tong als de wijn zelf, maar wat is Barolo eigenlijk voor wijn? Het is een wijn van de Nebbiolo-druif, die groeit in een klein gebied (ongeveer 1.200 hectare) ten zuid-westen van de stad Alba. Het gebied kan worden verdeeld in twee subzones, de Serralunga-vallei in het oosten en de Centrale vallei in het westen. De wijnen uit Serralunga (waaronder de gemeenten Castiglione Falletto, Monforte d'Alba en Serralunga d'Alba vallen) zijn doorgaans krachtiger dan die uit de andere vallei (waaronder de gemeenten Barolo en La Morra vallen). Tot aan de zestiger jaren was Barolo het product van grote cooperaties, die de druiven opkochten en wijnen assembleerden zonder rekening te houden met het eigen karakter van de verschillende gemeenten. Pas toen begonnen wijnboeren individueel te bottelen en kreeg Barolo de verscheidenheid die we tegenwoordig kennen. Het erkennen van individuele wijngaarden (als in de Bourgogne) zou dan een vanzelfsprekende volgende stap moeten zijn, maar zover is het nog niet gekomen, hoewel de naam van de wijngaard wel op het etiket mag worden genoemd. Wel is het gebied zeer uitgebreid in kaart gebracht door wijnmaker Renato Ratti, en onlangs nog uitgebreider door Masnaghetti, wiens kaarten ook ingaan op verschillende bodemtypes en wie welk gedeelte van welke wijngaard in bezit heeft.

 

Barbaresco

Barbaresco is het andere gebied in Piemonte waar Nebbiolo de boventoon voert. Het is nog kleiner dan Barolo (ongeveer 400 hectare) en door de invloed van de rivier de Tanaro rijpt Nebbiolo iets eerder dan in Barolo. De wijnen van Barbaresco zijn doorgaans ook eerder drinkbaar en iets makkelijker dan de beroemde buurman.

 

 

Barbera

Barbera is geen gebied, maar een druivenras. Het ras is lang onderschat in Piemonte, waar het gezegde luidt dat je Barbera drinkt terwijl je op de Nebbiolo wacht. In de jaren tachtig heeft wijnmaker Giacomo Bologna echter duidelijk gemaakt dat je van Barbera wijn van wereldklasse kan maken, als je maar zorgvuldig werkt, je oogst beperkt en de wijn te rijpen legt op nieuw eiken vaten. Zijn Bricco dell´Uccellone en Bricco della Bigotta behoren tot de mooiste wijnen van Piemonte en zijn 100% Barbera.

 

 

Andere lokale variëteiten die langzaam worden herontdekt zijn Grignolino en Freisa. Een specialiteit is de vrolijk bubbelende, zoete, rode Brachetto d'Acqui. Voor droog wit heeft het gebied nog geen duidelijke identiteit; er wordt geèxperimenteerd met Chardonnay en Sauvignon Blanc die, geblend met wijnen van druivenrassen als Vermentino en Favorita, ronduit lekkere wijnen opleveren. 

De fraaiste witte wijnen worden gemaakt van de Arneis-druif. Het is een druif die nog bestaat door menselijk ingrijpen: hij is moeilijk te bewerken in de wijngaard en was daardoor bijna uitgestorven. Hij levert een wijn met een tamelijk makkelijk karakter en wordt nauwelijks geëxporteerd. Een gebied dat voor droog wit sterk in opkomst is, is Gavi, waar van het antieke druivenras Cortese een frisse witte wijn wordt gemaakt die steeds meer furore maakt.

Wit is in Piemonte vaak mousserend: naast de Asti Spumante is er de delicatere Moscato d’Asti, en daarvan is de productie aanzienlijk (60 miljoen liter per jaar).


 

HOME

Over ons

NIEUWS

Laatste nieuws

Archief

WIJNEN

CONTACT

Jan van de Laarweg 18, 2678 LH De Lier

T: 0174-512561 | E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Contactformulier | Routebeschrijving