Argentinië
Mendoza
Australië
Barossa
Murray Darling
Orange
Chili
Casablanca Valley
Central Valley
Duitsland
Mosel
Rheinhessen
Frankrijk
Beaujolais
Bordeaux
Bourgogne
Champagne
Elzas
Gascogne
Languedoc
Loire
Rhône
Italië
Abruzzo
Calabrië
Dolomieten
Piemonte
Puglia
Sardinië
Sicilië
Toscane
Toscane-Chianti
Treviso
Umbria
Veneto
Nieuw-Zeeland
Marlborough
Oostenrijk
Steiermark
Weinviertel
Portugal
Azeitâo
Douro
Vinho Verde
Spanje
Castilla La Mancha
Catalonië
DO Terra Alta
Monterrei
Rias Baixas
Ribera del Duero
Rioja
Rueda
Verenigde Staten
California
Napa Valley
Sonoma County
Zuid-Afrika
Stellenbosch
Western Cape
 

Loire

Het klimaat brengt in dit noordelijk gelegen gebied altijd grotere risico’s met zich mee dan in zuidelijker streken. In het vroege voorjaar, als de wijnstokken beginnen uit te lopen, bestaat het gevaar van nachtvorst, in de zomer kan het weleens te koel blijven, terwijl tijdens de oogst het risico bestaat dat er te veel regen valt. Maar wie de verbijsterende hoeveelheid verschillende Loire-wijnen proeft kan niet anders dan concluderen dat het toch de moeite waard is.
 
Voor witte wijn zijn in de Loire een aantal druivenrassen in gebruik, waarvan de bekendste wellicht de Sauvignon Blanc is. Verder zijn er de Chenin Blanc, die wijnen levert van beendroog tot volzoet en zelfs mousserend, en de Muscadet, een strakdroge wijn die sterk is beïnvloed door de Atlantische Oceaan. Chardonnay speelt in de Loire een bijrol in blends en mousserende wijnen.
 
Rood wordt er evenzeer gemaakt, in de vorm van Pinot Noir, Malbec (ter plaatse Cot genaamd), Gamay en Cabernet Franc. Er zijn ook nog wat lokale druivenrassen in gebruik als bijvoorbeeld Grolleau, Romorantin en Pinot d'Aunis.
 
Vanzelfsprekend is er ook Rosé in vele vormen, van de vrolijk zoete Rosé d’Anjou tot droge Reuilly Rosé.
 
De Loire als geheel is bijzonder groot: de regio beslaat 63 appellations en loopt van de westkust (ten zuiden van Bretagne) tot ver landinwaarts. We zullen daarom de wijnen van de Loire niet als geheel bekijken, maar opdelen in vier groepen: Vins de Nantes, Vins d’Anjou et de Saumur, Vins de la Touraine en Vins du Centre.
 
De Loire is een wijnbouwgebied sinds de Romeinse tijden, maar lijkt zeker in niets meer op de wijngaard van die tijd. Er zijn nieuwe druivenrassen ingevoerd, nieuwe keldertechnieken bedacht, wijngaarden zijn gekrompen of juist gegroeid, kortom, er is aan dit gebied een lange en rijke geschiedenis voorbij getrokken die zijn invloed op de wijngaard heeft doen gelden. Die geschiedenis is ook terug te zien aan het landschappelijk schoon van het gebied, en de vele architectonische schatten die er te vinden zijn.
 
 
 
 
 


Vins de Nantes

Het hart van de Vins de Nantes wordt gevormd door de Muscadet, verreweg de meest bekende wijn van dit gebied. Het is een droge witte wijn die wordt gemaakt van de gelijknamige, inheemse druif Muscadet, die in het gebied zelf echter Melon de Bourgogne of kortweg Melon wordt genoemd. Naar het schijnt is de druif pas vanaf 1635 aangeplant in het gebied, maar kwam hij tot zijn dominante positie in 1709, toen een extreem strenge winter andere variëteiten de das omdeed.
 
De appellation Muscadet is opgedeeld in vier verschillende: Muscadet, Muscadet de Sèvre & Maine, Muscadet Coteaux de la Loire en Muscadet Côtes de Grand Lieu. De tweede is de meest bekende en de grootste: Muscadet de Sèvre & Maine levert ruim 80% van de wijn!
 
Sur Lie
Op het etiket van veel Muscadets is de toevoeging “sur lie” te vinden, hetgeen aanduidt dat de wijn enige tijd heeft gerijpt op de eigen “lie”, het bezinksel dat ontstaat na de vergisting. Deze praktijk zorgt er voor dat de wijn wat rijker wordt dan hij anders zou zijn.
 
Muscadet is een uitstekende dorstlesser op een warme zomerdag, een verfrissend aperitief en een hele goede begeleider van schotels met schaal- en schelpdieren.
 
 
 
 


Vins d’Anjou et de Saumur

Dit stuk van de Loire-wijngaard, rondom de steden Angers en Saumur, is misschien het meest complexe. Niet alleen worden hier goede rode wijnen gemaakt in Saumur en met name Saumur-Champigny, maar ook uitstekende droge witte en rosé-wijnen, mousserende wijnen en ook een hele handvol zoete wijnen die behoren tot de mooiste zoete wijnen van Frankrijk, zoniet van de wereld.
 
De basis van alle witte wijnen hier is de Chenin Blanc, in zuivere vorm of aangevuld met wat Sauvignon Blanc of Chardonnay. Hier toont de Chenin Blanc-druif waarom hij tot de klassieke druivenrassen behoort en eigenlijk ondergewaardeerd is. Hij levert hier vele stijlen, van de bekoorlijke Anjou Blanc of Saumur Blanc, of de verbluffend complexe, droge Savennières tot de voluptueuze, volzoete Coteaux du Layon en zijn minuscule Crus als Bonnezeaux of Quarts de Chaumes. Zelfs in de schuimwijn is hij een belangrijke component.
 
De meest bekende rode wijnen zijn Saumur en Saumur-Champigny, en natuurlijk de nog niet zo lang bestaande Anjou Villages. De hoofdrol is weggelegd voor de Cabernet Franc-druif, ter plaatse “Breton” genaamd, soms aangevuld met Cabernet Sauvignon, Gamay of Pineau d’Aunis.
 
 
 
 


Vins de la Touraine

De Touraine, ofwel het gebied rondom de stad Tours, is eveneens een vineuze lappendeken, maar makkelijker te doorgronden dan Anjou/Saumur. Ten westen van de stad zijn er de appellations Chinon, Bourgeuil en Saint Nicolas de Bourgeuil, die elk voortreffelijke rode wijnen voortbrengen op basis van Cabernet Franc. Ten oosten bevinden zich Vouvray en Montlouis, beide bakermat van droge, net niet droge, halfdroge en volzoete, soms zelfs sprankelende, witte wijnen gemaakt van 100% Chenin Blanc.
 
Rondom de stad ligt de grote appellation Touraine, met vier sub-appellations: Touraine-Azay-le-Rideau, Touraine-Amboise, Touraine-Mesland en Touraine-Noble-Joué. De toegestane druivenrassen voor rode wijn zijn Cabernet Franc, Gamay, Malbec (ter plaatse Cot genaamd), Cabernet Sauvignon en Pinot Noir, terwijl witte wijn mag worden gemaakt van Sauvignon Blanc, Chenin Blanc en Chardonnay.
 
De noord-oostelijke punt van de Touraine-wijngaard wordt gevormd door de tweeling-appellations Cheverny en Cour-Cheverny, toegekend in 1993. De eerste geldt voor rode wijn van Gamay, Pinot Noir en (ten hoogste) 15% Malbec, en voor witte wijn van voornamelijk Sauvignon Blanc (minimaal 60% en maximaal 85%), aangevuld met Chardonnay en Chenin Blanc. Cour-Cheverny is een appellation die uitsluitend geldt voor witte wijn gemaakt van de inheemse Romorantin-druif. Naar verluidt is dit een broertje van de Chardonnay; hij levert in elk geval een wijn die wel wat aan Chablis doet denken.
 
Ten noorden van de stad liggen de appellations Jasnières en Coteaux du Loir, en de IGP Coteaux du Vendômois. Ten zuid-oosten ten slotte, liggen de IGPs Haut-Poitou en Valençay. Deze laatste heeft wel een appellation, maar die geldt alleen voor de ter plaatse geproduceerde, uitmuntende geitenkaas.
 
 
 
 


Vins du Centre

De wijnen “du Centre” zijn misschien wel de meest beroemde van de hele Loire: Sancerre en Pouilly-Fumé zijn namen die wereldwijd renommée hebben – en ook wereldwijd worden geïmiteerd. Maar laten we niet op zaken vooruit lopen.
 
Sancerre, met zijn positie op een heuveltop, is de dominante appellation, misschien ook wel door het feit dat de naam voor vrijwel iedereen gemakkelijk is uit te spreken. Sancerre staat voor strakdroge, ietwat bloemige, droge witte wijn van de Sauvignon Blanc-druif, maar er wordt ook een hoeveelheid rode en rosé-wijn gemaakt, beide van de Pinot Noir. Er is zo’n 2.000 hectare Sauvignon Blanc, tegen 600 Pinot Noir. Er zijn in totaal veertien dorpjes die recht hebben op de appellation Sancerre, met drie verschillende bodemtypes: “caillottes” (bijzonder rijk aan kalk, ongeveer 40% van de appellation), “terres blanches” (kalksteen en klei, ook ongeveer 40% van de appellation) en “silex” (vuursteen, de resterende 20%). Overigens is Sancerre ook beroemd vanwege zijn geitenkaas.
 
Recht tegenover Sancerre, op de andere oever van de Loire, ligt het dorpje Pouilly-sur-Loire. Hier gelden twee appellations: Pouilly-Fumé, voor droge witte wijn van 100% Sauvignon Blanc (ruim 1.000 hectare), en Pouilly-sur-Loire, voor droge witte wijn van de Chasselas (38 hectare). De bodem bevat doorgaans meer klei dan in Sancerre, hetgeen de verschillen tussen beide appellations zou kunnen verklaren, hoewel het vaak lastig is, de één van de ander te onderscheiden. Er zijn hier zeven dorpjes die het recht hebben op de appellation Pouilly-Fumé. (Vermijdt verwarring met Pouilly-Fuissé: dat is een zuid-Bourgondische appellation waar droge witte wijnen worden geproduceerd van 100% Chardonnay.)
 
Naar het zuid-westen ligt de appellation Menetou-Salon, waar eveneens Sauvignon Blanc en Pinot Noir de dienst uitmaken. Doordat de bodem hier doorgaans meer kalk bevat dan in Sancerre, zijn de wijnen wat slanker. Menetou-Salon is er in wit, rosé en rood. Er zijn tien dorpjes die de appellation mogen voeren. De appellation-status werd toegekend in 1959.
 
Weer iets verder zuid-westelijk ligt Quincy, opnieuw een wijn van 100% Sauvignon Blanc.
 
Nog verder naar het westen ligt de appellation Reuilly (niet te verwarren met de zuid-Bourgondische appellation Rully). Reuilly wordt geproduceerd in drie kleuren. De witte wijn is opnieuw 100% Sauvignon Blanc, terwijl de Pinot Noir verantwoordelijk is voor de rode. Een bijzondere rosé wordt geproduceerd van Pinot Gris.
 
Meer naar het zuiden vinden we de Châteaumeillant, voor rode en rosé wijnen. In totaal is er net honderd hectare in productie; geen wijn die makkelijk te vinden is!
 
Ten noorden van Sancerre ten slotte ligt de appellation Coteaux du Giennois, pas in 1998 bevorderd van VDQS naar AOC. Ook hier worden de drie kleuren geproduceerd. Witte wijn is van 100% Sauvignon Blanc, rode en rosé worden gemaakt van Pinot Noir en Gamay.
 
Misschien moeten we voor de volledigheid ook melding maken van de IGP Vins de l’Orleannais, met de mededeling dat wijn hier nooit een monocultuur is. De meeste boeren verbouwen ook groente en fruit of doen aan veeteelt. Twee van de jongste appellations van de Loire zijn hier geboren: Orleans en Orleans-Clery. De eerste in de drie kleuren, de laatste alleen in rood.
 

 
 
 
 
 
 


 • Sauvignon de Touraine "Vieille Cave"
  Sauvignon de Touraine
  Producent: Loire Proprietes Druivenras: 100% Sauvignon Blanc Streek: Loire Lees meer
 • Sauvignon de Touraine "Les Gourmets"
  Sauvignon de Touraine
  Producent: Loire Proprietes Druivenras: 100% Sauvignon Blanc Streek: Loire Lees meer
 • Sauvignon de Touraine "Les Brémailles"
  Sauvignon de Touraine
  Producent: Loire Proprietes Druivenras: 100% Sauvignon Blanc Streek: Loire Lees meer
 • Sauvignon de Touraine Excellence, VV
  Sauvignon de Touraine Excellence, VV
  Producent: Loire Proprietes Druivenras: Sauvignon Blanc Streek: Loire Lees meer
 • Château de Vallagon Rouge
  Château de Vallagon Rouge
  Producent: Loire Proprietes Druivenras: Gamay Streek: Loire Lees meer
 • Jardin des Anges Rouge Bio
  Jardin des Anges Rouge Bio
  Producent: Loire Proprietes Druivenras: 60% Cabernet Franc, 40% Cot (Malbec) Streek: Loire Lees meer
 • Sauvignon de Touraine "Grand Cerf"
  Sauvignon de Touraine
  Producent: Loire Proprietes Druivenras: 100% Sauvignon Blanc Streek: Loire Lees meer
 • Sauvignon de Touraine "Domaine du Bouc"
  Producent: Loire Proprietes Druivenras: Sauvignon Streek: Loire Lees meer
 • Cheverny Blanc
  Cheverny Blanc
  Producent: Loire Proprietes Druivenras: 80 % sauvignon, 20 % chardonnay Streek: Loire Lees meer
 • Touraine Rosé "Les Maselles"
  Producent: Loire Proprietes Druivenras: Pinot Noir Streek: Loire Lees meer
 • Sauvignon de Touraine "Maisons Brulées"
  Producent: Loire Proprietes Druivenras: Sauvignon Blanc Streek: Loire Lees meer
 • Sauvignon de Touraine Dom. de Pontcher Bio
  Sauvignon de Touraine Dom. de Pontcher Bio
  Producent: Loire Proprietes Druivenras: Sauvignon Blanc Streek: Loire Lees meer
 • Andre Neveu Sancerre Les Longues Fins
  Andre Neveu Sancerre Les Longues Fins
  Producent: Andre Neveu Druivenras: Sauvignon Blanc Streek: Loire Lees meer
 • Andre Neveu Sancerre Le Grand Fricambault Silex
  Andre Neveu Sancerre Le Grand Fricambault Silex
  Producent: Andre Neveu Druivenras: Sauvignon Blanc Streek: Loire Lees meer
 • Sancerre Rouge Le Grand Fricambault
  Producent: Andre Neveu Druivenras: Pinot Noir Streek: Loire Lees meer
 • Domaine de la Madelaine
  Domaine de la Madelaine
  Producent: Loire Proprietes Druivenras: Sauvignon Blanc Streek: Loire Lees meer
 • Cheverny les Bruyeres
  Cheverny les Bruyeres
  Producent: Loire Proprietes Druivenras: Sauvignon Blanc, Chardonnay Streek: Loire Lees meer
 • Vin de Pays Sauvignon "Wally"
  Vin de Pays Sauvignon
  Producent: Loire Proprietes Druivenras: 100% Sauvignon Streek: Loire Lees meer
 • 0 | 1 |
 

HOME

Over ons

NIEUWS

Laatste nieuws

Archief

WIJNEN

CONTACT

Jan van de Laarweg 18, 2678 LH De Lier

T: 0174-512561 | E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Contactformulier | Routebeschrijving