Argentinië
Mendoza
Australië
Barossa
Murray Darling
Orange
Chili
Casablanca Valley
Central Valley
Duitsland
Mosel
Rheinhessen
Frankrijk
Beaujolais
Bordeaux
Bourgogne
Champagne
Elzas
Gascogne
Languedoc
Loire
Rhône
Italië
Abruzzo
Calabrië
Dolomieten
Piemonte
Puglia
Sardinië
Sicilië
Toscane
Toscane-Chianti
Treviso
Umbria
Veneto
Nieuw-Zeeland
Marlborough
Oostenrijk
Steiermark
Weinviertel
Portugal
Azeitâo
Douro
Vinho Verde
Spanje
Castilla La Mancha
Catalonië
DO Terra Alta
Monterrei
Rias Baixas
Ribera del Duero
Rioja
Rueda
Verenigde Staten
California
Napa Valley
Sonoma County
Zuid-Afrika
Stellenbosch
Western Cape
 

Barossa

Barossa bestaat uit de Barossa Valley en Eden Valley, van elkaar gescheiden door de Barossa bergketen. Het gebied werd opgezet door de Engelsen rond 1850, maar pas in 1880 kwam het tot bloei. 

Kenmerkend voor Barossa is het bestaan van druiventelers, die hun fruit verkopen aan de wineries in de vallei. (In de meeste Europese gebieden teelt men druiven en maakt er zelf wijn van). 

Barossa is Nieuwe Wereld, maar diepgeworteld in Europese wijnbouwtraditie. De Australische pioniersgeest en het ontbreken van strenge wijnwetten hebben de wijnproducenten in Barossa de gelegenheid gegeven een eigen stijl te ontwikkelen. Barossa staat in de hele wereld synoniem voor stevige, complexe Syrah-wijnen, maar staat evenzeer voor misschien wel de mooiste Rieslings uit Australië.

Barossa is één van de leukste wijnregio's ter wereld, naast Bordeaux, Napa en Toscane. De wijnjaren zijn al 150 jaar zonder uitzondering uitstekend en zes generaties druiventelers en wijnmakers hebben Barossa tot Australië's toonaangevende wijnbouwgebied gemaakt, waar wijnen worden gemaakt die zich onderscheiden in integriteit, kwaliteit, verscheidenheid en gevoel voor historie.

Barossa is bekend om zijn oude wijngaarden, ondanks een gebeurtenis die nu bekend staat als "the 1980s Vine Pull Scheme", een aktie die er op was gericht om minder wenselijke druivenrassen te rooien (en die in zoverre gelukt is dat dat óók gebeurde), maar die in feite heel veel schade heeft toegebracht aan de oude, met Grenache aangeplante wijngaarden. Om een herhaling ervan te voorkomen werd het "Barossa Old Vine Charter" opgesteld. Daarin worden vier categorieën oude wijnstokken erkend:

 

Barossa Old Vine

35 jaar oud of ouder

Deze "Old Vines" zijn de puberteit ontgroeid en zijn nu volwassen. Ze hebben een wortelstelsel en stamdikte die diversiteit in smaken en karakter aanmoedigt. Hun waarde is nu gedurende vele oogsten bewezen, en ze produceren continu de hoogste kwaliteit fruit voor Barossa-wijnen, die zich onderscheiden en een lang leven hebben.

 

Barossa Survivor Vine

70 jaar oud of ouder

Deze "Very Old Vines" zijn een levend symbool van traditionele waarden in een moderne omgeving en staan voor het hernieuwde respect for Barossa's Old Vine materiaal. Ze hebben de ergste stormen overleeft, natuurlijke of door de mens gemaakte, inclusief het beruchte "1980s Vine Pull scheme". Een Barossa Survivor Vine  heeft een belangrijke mijlpaal bereikt in de wijnbouwgeschiedenis van Barossa en Australië en bewijst eer aan de vastberaden toewijding van de druiventelers en wijnmakers die de kwaliteit en diversiteit van smaken van oude stokken kunnen waarderen.

 

Barossa Centurion Vine

100 jaar oud of ouder

Deze "Exceptionally Old Vines" zijn getuige van Barossa's veerkracht in moeilijke tijden. Barossa is, als één van de weinige van 's werelds grote wijnbouwgebieden, phylloxera-vrij. Dat heeft deze stokken in staat gesteld zonder ingreep uit te groeien tot dikke, knoestige stammen en natuurlijk gebeeldhouwde vormen. Ze hebben een lage opbrengst, maar produceren fruit met intense smaken. Ze zijn generaties geleden aangeplant, toen de druiven droog werden geteeld (zonder irrigatie), hetgeen vroeg om zeer zorgvuldige selectie van de plaats waar de wijngaard werd aangelegd. Centurion Vines hebben de test des tijds waarlijk doorstaan.

 

Barossa Ancestor Vine

125 jaar oud of ouder

Een Ancestor Vine staat al minimaal hondervijfentwintig jaar stoer en trots. Het is een levend eerbetoon aan de vroege Europese kolonisten van Barossa, pioniers van onze moderne wijnindustrie. Deze "Very Exceptionally Old Vines" en hun genetisch materiaal hebben geholpen om deze regio te bevolken met onvervangbare, opmerkelijke oude stronken en zijn het fundament onder onze wijnbouwtraditie. Deze wijngaarden met hun lage opbrengst en fruit vol intensiteit worden meestal droog geteeld. Ze worden gezien als de oudste productieve wijngaarden ter wereld.

 

Vanaf 2009 is men bezig, de wijngaarden volgens deze klassering te registreren. De oudste wijngaard in Barossa is aangeplant in 1843.

 


 

HOME

Over ons

NIEUWS

Laatste nieuws

Archief

WIJNEN

CONTACT

Jan van de Laarweg 18, 2678 LH De Lier

T: 0174-512561 | E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Contactformulier | Routebeschrijving