Argentinië
Mendoza
Australië
Barossa
Murray Darling
Orange
Chili
Casablanca Valley
Central Valley
Duitsland
Mosel
Rheinhessen
Frankrijk
Beaujolais
Bordeaux
Bourgogne
Champagne
Elzas
Gascogne
Languedoc
Loire
Rhône
Italië
Abruzzo
Calabrië
Dolomieten
Piemonte
Puglia
Sardinië
Sicilië
Toscane
Toscane-Chianti
Treviso
Umbria
Veneto
Nieuw-Zeeland
Marlborough
Oostenrijk
Steiermark
Weinviertel
Portugal
Azeitâo
Douro
Vinho Verde
Spanje
Castilla La Mancha
Catalonië
DO Terra Alta
Monterrei
Rias Baixas
Ribera del Duero
Rioja
Rueda
Verenigde Staten
California
Napa Valley
Sonoma County
Zuid-Afrika
Stellenbosch
Western Cape
 

Apulië

Puglia, zoals het gebied in het Italiaans heet, is de smalle strook land die de hak van de laars van Italië vormt. Enerzijds omspoeld door de Adriatische Zee, anderzijds door de Ionische Zee, zijn de zomers vaak verschroeiend heet, terwijl de winters kouder zijn dan je in zo'n zuidelijk gebied zou verwachten. Brindisi is de belangrijkste haven - de Romeinen zagen Brindisi als het startpunt voor hun tochten richting Griekenland en verder. De Via Appia leidde rechtstreeks van Rome naar Brindisi. Het gebied is vele malen veroverd, door tal van verschillende volken en culturen, maar is er in geslaagd, min of meer zichzelf te blijven. Het meest opvallend zijn de zogenaamde "Trulli", eigenaardige, witgekalkte huisjes met een kenmerkend, kegelvormig dak, die zonder enige vorm van metselwerk in elkaar zijn gezet. Een hoogtepunt van deze bouwvorm wordt bereikt in het stadje Alberobello, dat een haast buitenaardse indruk maakt.

De wijnen van Puglia werden in het verleden, zeg maar tot en met de jaren tachtig van de vorige eeuw, gebruikt om andere wijnen op te peppen en kleur te geven, maar stilaan werden de kwaliteiten van de lokale wijnen op waarde geschat en kon de wereld kennis maken met de individuele wijnen van Puglia. Het gebied bestaat voor het grootste deel uit coöperaties, die kwantiteit lange tijd boven kwaliteit hebben gesteld. Dat werd ook aangemoedigd door de politiek: de talloze boeren die waren aangesloten kregen een subsidie voor de hoeveelheid geproduceerde druiven. In de loop der jaren zijn die subsidies echter bijna helemaal opgedroogd en zagen de boeren zich gedwongen de aandacht op de kwaliteit te richten, wilden ze bestaansrecht behouden. De kwaliteit van de wijnen uit Puglia nam zienderogen toe en omdat er nog altijd véél wijn wordt geproduceerd (Puglia is met 17% van het nationale totaal de grootste wijnproducent van Italië) blijft de prijs bescheiden. Inheemse druivenrassen bepalen in hoge mate het gezicht van de wijnen van Puglia. Wijnmakers zijn trots op hun erfgoed en koesteren de bijzondere eigenschappen van hun Primitivo - een druif die genetisch identiek is aan de Californische Zinfandel - en Negroamaro, die het voornaamste bestanddeel is van de Salice Salentino. Puglia is met name sterk in de productie van krachtige rode wijnen, van inheemse rassen. Naast de al genoemde Primitivo en Negroamaro staat er Uva di Troia, Aglianico, Malvasia Nero en Montepulciano aangeplant. Er worden ook goede witte wijnen gemaakt, van inheemse druivenrassen (Verdeca, Trebbiano, Bombino Bianco en Malvasia) en de onvermijdelijke "internationale" druivenrassen Chardonnay en Sauvignon Blanc. De witte wijnen zijn meer afhankelijk van keldertechniek en koelsystemen dan de rode.


 • Posta Piana Negroamaro
  Posta Piana Negroamaro
  Producent: Cantine Paradiso Druivenras: 100% Negroamaro Streek: Apulië Lees meer
 • Sant Andrea Greco
  Sant Andrea Greco
  Producent: Cantine Paradiso Druivenras: 100% Greco Streek: Apulië Lees meer
 • 0 |
 

HOME

Over ons

NIEUWS

Laatste nieuws

Archief

WIJNEN

CONTACT

Jan van de Laarweg 18, 2678 LH De Lier

T: 0174-512561 | E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Contactformulier | Routebeschrijving