Argentinië
Mendoza
Australië
Barossa
Murray Darling
Orange
Chili
Casablanca Valley
Central Valley
Duitsland
Mosel
Rheinhessen
Frankrijk
Beaujolais
Bordeaux
Bourgogne
Champagne
Elzas
Gascogne
Languedoc
Loire
Rhône
Italië
Abruzzo
Calabrië
Dolomieten
Piemonte
Puglia
Sardinië
Sicilië
Toscane
Toscane-Chianti
Treviso
Umbria
Veneto
Nieuw-Zeeland
Marlborough
Oostenrijk
Steiermark
Weinviertel
Portugal
Azeitâo
Douro
Vinho Verde
Spanje
Castilla La Mancha
Catalonië
DO Terra Alta
Monterrei
Rias Baixas
Ribera del Duero
Rioja
Rueda
Verenigde Staten
California
Napa Valley
Sonoma County
Zuid-Afrika
Stellenbosch
Western Cape
 

Rueda

Het gebied Rueda, gelegen in het noord-westen van Spanje, heeft een eeuwenoude wijnbouwtraditie, maar we kunnen met een gerust hart stellen dat de invoering van de DO in 1980 en het toepassen van moderne wijnbouwtechnieken de echte geboorte van het gebied heeft betekend. Het druivenras Verdejo voelt zich in het gebied bovendien helemaal thuis en levert er een reeks van opmerkelijke wijnen. Er worden nog steeds sherry-achtige wijnen van Palomino-druiven geproduceerd (een druivenras uit Jerez dat in Rueda werd aangeplant na de phylloxera-plaag), en sinds 2001 mag er ook rode wijn in het gebied worden gemaakt, maar Rueda staat toch vooral voor fris, droog en fruitig wit.

Het gebied is niet zonder problemen: op het moment van schrijven (januari 2012) slaat ook hier de crisis toe en is schaarste omgeslagen naar overschot, waardoor prijsproblemen zouden kunnen opduiken. Toch ziet de toekomst er goed uit, juist vanwege Rueda's grootste troef: de Verdejo-druif. Het is een populair druivenras dat ook buiten Rueda kan worden gevonden, maar hier schittert hij, dankzij een combinatie van klimaat, bodemsoorten en lokale kennis. Ongeveer 80% van de aanplant in Rueda is Verdejo.

Het druivenras is opmerkelijk veelzijdig en levert enkele van Spanje's beste witte wijnen - goede Rueda's zijn aromatisch, bieden rijk, tropisch fruit en een goede structuur. En als de wijnmaker zijn vak verstaat, kan Verdejo ook uitstekend ouderen. Over het algemeen geldt dat de mooiste wijnen worden gemaakt in de hoger gelegen gedeeltes, zoals La Seca, Rueda en Serrada, dat bekend staat als de Gouden Driehoek, grenzend aan Segovia en gezegend met een kiezelhoudende bodem.

Een andere stijl Rueda is die, waar Verdejo wordt geblend met Viura (Macabeo) en/of Sauvignon Blanc, zeer geschikt als huiswijn in horeca-gelegenheden.

Een stijl die het midden houdt tussen deze twee is een Verdejo-wijn (met soms een drupje Sauvignon Blanc) die enkele maanden heeft gerijpt op de eigen lie. Dit is een type wijn dat aan een snelle opmars bezig is. Twee gerenommeerde Rioja-producenten hebben de productie van witte wijn in eigen gebied bijna of geheel en al stilgelegd, om zich toe te leggen op de productie van dit type Rueda. De vraag naar deze wijnen is vele malen groter, zowel binnen Spanje als internationaal.

Het feit dat Rioja-producenten investeren in Rueda, er wijngaarden aankopen en moderne wineries bouwen, maakt duidelijk dat ze niet voor de korte termijn bezig zijn, en dat is in meerdere opzichten goed voor het gebied. Eén van de belangrijkste veranderingen vindt plaats in de wijngaard: het vrijwillig terugbrengen van de opbrengst. Velen in het gebied maken zich zorgen om massaal geproduceerde wijnen, die neutraal smaken en de regio geen goed doen. Het Consejo Regulador heeft de oogst vastgesteld op maximaal 8.000 kilo druiven per hectare (voor Verdejo, andere variëteiten mogen tot 10.000 kilo per hectare worden geoogst) - in de Rioja lag het maximum voor de oogst 2010 op 5.850 kilo per hectare, aanzienlijk minder! Het ligt voor de hand dat de toekomst van het gebied daar moet worden gezocht, een besef dat ook steeds meer doordringt in het gebied zelf.


 • Valdelagunde Rueda DO
  Valdelagunde Rueda DO
  Producent: Bodegas Pedro Escudero Druivenras: 100% Verdejo Streek: Rueda Lees meer
 • Valdelagunde Cuveé Especial Verdejo
  Valdelagunde Cuveé Especial Verdejo
  Producent: Bodegas Pedro Escudero Druivenras: 100% Verdejo Streek: Rueda Lees meer
 • Blume Verdejo
  Blume Verdejo
  Producent: Solís, Félix Druivenras: 100% Verdejo Streek: Rueda Lees meer
 • Valdelagunde Semidulce
  Valdelagunde Semidulce
  Producent: Bodegas Pedro Escudero Druivenras: 50% Verdejo - 50% Viura Streek: Rueda Lees meer
 • 0 |
 

HOME

Over ons

NIEUWS

Laatste nieuws

Archief

WIJNEN

CONTACT

Jan van de Laarweg 18, 2678 LH De Lier

T: 0174-512561 | E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Contactformulier | Routebeschrijving