Argentinië
Mendoza
Australië
Barossa
Murray Darling
Orange
Chili
Casablanca Valley
Central Valley
Duitsland
Mosel
Rheinhessen
Frankrijk
Beaujolais
Bordeaux
Bourgogne
Champagne
Elzas
Gascogne
Languedoc
Loire
Rhône
Italië
Abruzzo
Calabrië
Dolomieten
Piemonte
Puglia
Sardinië
Sicilië
Toscane
Toscane-Chianti
Treviso
Umbria
Veneto
Nieuw-Zeeland
Marlborough
Oostenrijk
Steiermark
Weinviertel
Portugal
Azeitâo
Douro
Vinho Verde
Spanje
Castilla La Mancha
Catalonië
DO Terra Alta
Monterrei
Rias Baixas
Ribera del Duero
Rioja
Rueda
Verenigde Staten
California
Napa Valley
Sonoma County
Zuid-Afrika
Stellenbosch
Western Cape
 

Rias Baixas

In het westen van Spanje, ten noorden van Portugal, bevindt zich de provincie Galicia. Wie Spanje associëert met hitte en droogte, komt hier bedrogen uit. Deze streek wordt ook wel het Ierland van Spanje genoemd, zo groen en vochtig is het er. De Atlantische Oceaan laat zijn invloed op het klimaat gelden en heeft een nivellerende werking: het wordt zelden kouder dan 10° en zelden warmer dan 30° Celsius. De diepe inhammen of "Rias" brengen de koele oceaanlucht tot ver in het binnenland. De regio verbouwt al eeuwen wijn, maar is pas in de laatste 25 jaar bekend geworden, door toedoen van enkele wijnmakers die heilig geloofden in het potentiëel van het druivenras Albariño, dat hier in elk geval al sinds de twaalfde eeuw wordt verbouwd, maar eigenlijk alleen werd gebruikt in blends met andere, inheemse druivenrassen. Zij pleitten voor onderhoud in de wijngaard, het rijp plukken van de druiven en het koel vinifiëren. Modern gevinifiëerde Albariño is een wijn die wat stijl betreft tussen Viognier en Riesling inzit: het exotisch smakenpalet dat wel wat lijkt op Viognier, gekoppeld aan de slanke elegantie van een goede Riesling.

Rias Baixas bestond uit drie subzones: Val do Salnés, Condado do Tea en O Rosal. In 1996 en 200 zijn daar twee subzones aan toegevoegd: Ribeira O Ulla en Soutomaior. De productie nam daardoor toe en schommelt nu rond de vijftien miljoen liter per jaar. Tot voor kort werd slechts 20% daarvan geëxporteerd: de binnenlandse markt absorbeerde de rest. Met de economische crisis, die in Spanje hard toesloeg, kwam daar verandering in. Producenten zochten hun heil buiten Spanje en daardoor is het aanbod Albariños nu veel groter, en is de prijs ook concurrerender geworden.

Als je de rivier de Miño oversteekt, ben je in Portugal (waar dezelfde rivier de Minho heet) en ook daar staat Albariño aangeplant, onder de Portugese naam Alvarinho. Daar houdt de overeenkomst op. Albariños uit Rias Baixas zijn toegesneden op de Europese en Amerikaanse smaak: veel rijp fruit en schoonsmakende wijnen. De Portugese Alvarinhos staan mede bekend onder de naam Vinho Verde: een licht parelende, strakdroge wijn die wat neutraal smaakt, maar in de zomer wel een goede dorstlesser is.


 

HOME

Over ons

NIEUWS

Laatste nieuws

Archief

WIJNEN

CONTACT

Jan van de Laarweg 18, 2678 LH De Lier

T: 0174-512561 | E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Contactformulier | Routebeschrijving