Argentinië
Fincas Don Martino
Peñaflor
Trapiche, Bodegas
Australië
Barramundi
Chili
Las Condes
Veramonte
Duitsland
Guntrum, Louis
Frankrijk
Andre Neveu
Astruc, Dom.
Beaumet, Champagne
Château Barrail du Blanc
Château Beauvillage
Château Cap de Faugères
Château Clou du Pin
Château Darzac
Château Gazin Rocquenocourt
Château la Galante
Château Lafaurie-Peyraguey
Château Lajarre
Château Lanessan
Château Péby Faugères
Château Plince
Château Puy-Blanquet
Château Siaurac
Château Val Joanis
Christian Ninot
Clos Saint Jean
Dom. de la Madone
Domaine Les Remparts
Domaine Nathalie et Gilles Fevre
Domaine Vincent Paris
Dubois, Dom.
Dufouleur
Engel, Dom. Fernand
Lapalu, Dom.
Lieubeau
Loire Proprietes
Luquet, Dom. Roger
M & S Ogier
Pajot, Dom.
Paul Mas
Pirlet, Luc
Quiot, Famille
Thénard, Dom.
Ulysse Cazabonne
Varennes, Antoine de
Vignobles Courty
Vignobles JM Constans
Vignobles Turtaut
Italië
Basciano, F. di
Borgo dei Posseri
Braïda, Giacomo Bologna
Bruna Grimaldi
Cantine Paradiso
Curatolo Arini
Decugnano dei Barbi
Doricum
Fenocchio, Giacomo
Ferrocinto
Fosso Corno
Manzone, Paolo
Masi, Renzo
Mazzarello, Guido
Montresor
Pelissero Pasquale
Pirovano, Cantine
Poggione, Tenuta Il
Porello, Marco
Soligo, Colli del
Vignamaggio
Nieuw-Zeeland
Bishop's Leap
Saint Clair
Oostenrijk
Pfaffl, Weingut
Wohlmuth, Weingut
Portugal
Bacalhôa, wines of Portugal
Casa Agricola de Compostela
Romaneira, Quinta da
Spanje
Adega Tapias Mariñan
Bodegas Pedro Escudero
Cavas Masachs
Cellars Unió
Dominio de Punctum
Solís, Félix
Viña Real
Verenigde Staten
Butterfield Station
Crane Lake
Kuleto Estate
Sebastiani Vineyards & Winery
St. Supery
Zuid-Afrika
Delheim
Franschhoek Cellar
Graham Beck Wines
Meerlust
Overhex Wines International
 

Portugal

Geschiedenis:

De geschiedenis van de Portugese wijnbouw loopt voor een deel parallel aan die van Spanje, maar wijkt daarvan af door de intense handel met de Engelsen, die door hun voortdurende conflicten met de Fransen hun wijndorst in Portugal gingen stillen. In de twintigste eeuw is Portugal eigenlijk stil blijven staan in de ontwikkeling van nieuwe technieken en inzichten. Het onrustige politieke klimaat droeg niet bij aan ondernemerschap, en de kolossale coöperaties hadden alle macht - en voelden er niets voor, die in de waagschaal te stellen. Portugese wijn was toen een massaal geproduceerd, nogal rustiek drankje - een hoogst enkele uitzondering daargelaten.

Sinds de toevloeiing van EU-subsidies (vanaf 1986) is er echter veel geïnvesteerd in apparatuur, wijngaard en kennis, en dat is te proeven. De kelder is ook schoner, hygiënischer geworden, en ook dat heeft een enorme invloed gehad op de kwaliteit. Portugal is, om het kernachtig uit te drukken, bezig aan een inhaalslag. De wijnen zijn kwalitatief hoogstaand, en het smakenpalet is veelzijdig. Portugal is op dit moment één van de spannendste wijnlanden in de wereld. Dat is voor een deel te danken aan de eigen, inheemse druivenrassen, maar voor het grootste deel aan de enorme verbetering van de techniek in de kelder.

Dankzij die veranderingen in de kelder en in mentaliteit zijn nu ook de witte wijnen van Portugal op een niveau gekomen dat pakweg twintig jaar geleden niet voor mogelijk werd gehouden. Fruit, kracht, complexiteit en dat heerlijke eigen karakter... Modern gemaakt Portugees wit is een welkome aanvulling op het internationale smakenpalet. Verreweg de meeste witte wijnen worden gemaakt van inheemse druivenrassen, die vrijwel nergens anders groeien. Verdelho geniet nog enige internationale bekendheid, met aanplant op Madeira en in Australie, maar Fernão Pires en Arinto - om er maar twee te noemen uit de lijst die tientallen rassen bevat - leveren heerlijke aromatische wijnen, ook zonder internationale faam.

Algemeen:

Portugal heeft een grote verscheidenheid aan microklimaten, van nat en koel in het noorden, tot warm en zonnig in het zuiden. Het meest bekende gebied is zonder twijfel de Douro-vallei, waar Port wordt gemaakt, maar ook veel tafelwijn - de productie daarvan is groter dan die van Port! Maar er is meer dan Douro alleen: Dao en Bairrada zijn gebieden met een respectabele wijnbouwgeschiedenis, waar investeringen in wijngaarden en kelders hebben bijgedragen tot de herwaardering van deze wijnen. Alentejo is een gebied in het oosten, tegen de Spaanse grens aan. Het gebied staat bekend om wijnen van hoge kwaliteit. Wijnbouw in Alentejo dateert al van de Romeinen, maar het wordt toch gezien als een "gebied in opkomst", vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Nieuwe Wereld of de Languedoc in Frankrijk. Pas in 1995 ontstond de DOC Alentejo.


 

HOME

Over ons

NIEUWS

Laatste nieuws

Archief

WIJNEN

CONTACT

Jan van de Laarweg 18, 2678 LH De Lier

T: 0174-512561 | E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Contactformulier | Routebeschrijving