Aldo Conterno Barolo Cicala magnum 2019

Artikelnummer
CO038/19
Log in om producten te kunnen bestellen.
Gegevens
Meer informatie
Meer informatie
Druivenras Nebbiolo
Over het wijnhuis Aldo Conterno was één van de twee zoons van ‘Barolokoning’ Giacomo Conterno. Aldo en broer Giovanni zijn allebei in de voetsporen van hun vader getreden, al volgden ze ieder hun eigen weg. Waar Giovanni de meer traditionele ideeën van zijn vader volgde, had Aldo andere ideeën over hoe ultieme Barolo zou moeten smaken, onder meer door zijn tijd in Californië. Al was Aldo zeker geen modernist pur sang. Het wijnhuis heeft drie wijngaarden, alle drie op kalkbodems, waarvan het huis de Romirasco-wijngaard ziet als de beste. 70% van de Nebbiolo-druiven in de topcuvée Granbussia Riserva zijn afkomstig van deze wijngaard. Met Granbussia creëerde Aldo Conterno een iconische Barolo en die creatie leeft tegenwoordig voort in het werk van zijn kinderen Giacomo, Stefano en Franco, die het wijnhuis nu runnen.
Wijngaard en regio De druiven komen uit de wijngaard Cicala in de cru Bussia in de commune Monforte d’Alba. De wijngaarden zijn 40-45 jaar oud en worden soms herplant om de kwaliteit te waarborgen. De bodems bevatten klei en kalksteen.
Vinificatie De druiven vergisten in RVS tanks gedurende 30 dagen, met schilcontact. De wijn rijpt daarna 29 maanden in houten vaten van Slavonisch eiken van 25 hectoliter.
Kleur Diep granaatrood.
Geur Zwart fruit, bloemen, zwarte kersen, tijm en drop.
Smaak Geconcentreerd en levendig. Krachtige tannines. Goede balans tussen fruit, zuren en tannines.
Serveren bij Lekker bij lamsvlees met paddenstoelen.
Serveertemperatuur 15-18° C
James Suckling 96
Jancis Robinson 17,5+/20
Vinous 94
Awards "The 2019 Barolo Cicala is classic Cicala. Bright acids and insistent tannins drive through a core of vibrant red-toned fruit, orange peel, anise, slate, chalk and white pepper. Brilliant and energetic, with tons of focus the Cicala is striking in 2019. I admire its chiseled, nervy personality. All the elements are so well balanced." - Vinous

"Lots of burnt orange peel, nutmeg, hazelnut and ripe/dried strawberry aromas follow through to a medium to full body, with firm and linear tannins and a fresh and vivid finish. Energetic and fine. Better after 2027." - James Suckling

"Monforte d’Alba. Mid ruby. Very sweet, seductive fruit on the nose leads into quite a marked tannic palate, despite the apparently featherlight body which belies the alcohol level! Dry char on the end but no heat. This should make great old bones but isn’t ready yet." - Jancis Robinson

"Mulled plum, leather, sweet tobacco, camphor, tar and oak spice aromas and flavors show fine depth and intensity in this red, which boasts a broad, dense structure, with tannins that dominate the finish for now. Shows fine balance, length and complexity, but needs time. Best from 2025 through 2045." - 95 punten, Wine Spectator over de 2018-vintage

"The Poderi Aldo Conterno 2016 Barolo Bussia Cicala offers a ripe fruit profile with layers of menthol and medicinal herb. The finish is beautiful, long and chalky, and you don't get as much alcohol in the Cicala (compared to Romirasco). The fruit is dried and streamlined, and this wine does show good promise for aging. The tannins are beautiful, coating your teeth and palate with no bitter edge." - 96 punten, Robert Parker's Wine Advocate over de 2017-vintage
Wijnsoort Rode wijn
Wijnhuis Aldo Conterno
Land Italië
Regio Piemonte
Appellatie Barolo
Jaartal 2019
Alcoholpercentage 14
Biologisch gecertificeerd Nee
Vegan friendly Nee
Inhoud 1,5 l
Verpakt per 6
Verpakking Doos
Schroefdop Nee
Brutogewicht fles 2,7