Bordeaux 2018: oogstrapport

2018 in Bordeaux was een jaar dat naadloos in tweeën verdeeld kan worden. Tot in juni bleef het nat en kampten veel wijnboeren met serieuze meeldauwuitbraken. Daarna veranderde het jaar compleet en bleef de zon maar schijnen. Zonder enige regendruppel was de oogst uiterst relaxed. De wijnen zijn rijk, geconcentreerd en flamboyant.

Oogst Bordeaux 2018 in steekwoorden

  • Nat voorseizoen met veel verliezen door meeldauw.
  • Uitzonderlijk lange, droge, warme periode in de zomer.
  • Perfecte oogstcondities gaven gelegenheid het perfecte oogstmoment te kiezen.
  • Gemiddelde opbrengsten, met onderling grote variaties tussen châteaux.
  • Rijke, krachtige, flamboyante wijnen met bovengemiddeld alcohol en tannine.
  • Uitzonderlijke en hele goede wijnen, maar geen uniforme kwaliteit in de regio.

----------

Om de oogst 2018 goed te begrijpen lopen we per seizoen door het jaar heen. We verwijzen daarbij graag naar de zeer overzichtelijke grafiek van Gavin Quinney, die voor Jancis Robinson een uitgebreid artikel schreef over de 2018-oogst:

Bordeaux 2018 - Source: Gavin Quinney / JancisRobinson.com

Nat voorseizoen met veel meeldauw

De eerste helft van het jaar was zeer nat. Van januari tot halverwege juni bleef het aanhoudend regenen. De eerste knoppen in de wijnstokken verschenen begin april. Door de continue regen en stijgende temperaturen vanaf april ontstond er een enorm risico op meeldauw in de wijngaarden. Vooral op locaties waar de winter mild was (zoals Margaux) was het risico extra groot, omdat meeldauw hier de winter wist te overleven. De meeldauw sloeg uiteindelijk in ongeveer een derde van alle wijngaarden in Bordeaux toe. In veel wijngaarden is de opbrengst dan ook sterk gereduceerd door de meeldauwaanval. Met name wijngaarden die bio(dynamisch) werken werden zwaar getroffen.

Lange, droge zomer

Na het natte voorjaar maakten de weersomstandigheden een volledige draai. Vanaf de tweede helft van juli was het namelijk onafgebroken zonnig, warm en droog. Dit bleef zo tot in oktober. Juni, juli, augustus en september waren warmer dan gemiddeld. Het was de warmste zomer sinds de hete zomer van 2003 (maar minder extreem). Belangrijk gegeven was dat de nachten koel bleven.

Uitzonderlijke oogstcondities

Het weer van de zomer zette volledig door tot aan de oogst. Doordat het niet regende hadden wijnboeren in 2018 de luxe om te plukken wanneer zij dat wilden, niet gedwongen door weersomstandigheden. Er was dit jaar geen risico op rotting of verwaterde druiven door regen. Veel wijnhuizen hebben bovendien in een veel rustiger tempo dan gebruikelijk kunnen plukken.

Tijdens deze oogst werd op veel locaties Merlot vroeger dan gebruikelijk geplukt en Cabernet Sauvignon juist later. Door de warmte versnelde de rijping van Merlot en werden deze druiven op de linkeroever vanaf 7 september en vooral halverwege september geplukt. Doordat wijnhuizen konden wachtten totdat optimale rijpheid werd Cabernet Sauvignon dit jaar tot in halverwege oktober geplukt. De rechteroever volgt dit patroon niet volledig: Merlot werd juist ook later dan gebruikelijk geplukt.

De witte druiven werden eind augustus geplukt. In Sauternes werd tot ruim in oktober geplukt.

Gemiddelde opbrengsten

Zonder twijfel was de belangrijkste factor in de opbrengsten van 2018 de meeldauwuitbraak in het voorjaar. Deze reduceerde de opbrengsten aanzienlijk. Ook waren er aantal hagelbuien, voornamelijk Côtes de Bourg, Blaye, Entre-Deux-Mers, het zuiden van de Médoc en in Sauternes. De lange periode van droogte in de zomer zorgde bovendien voor kleinere druiven.

De opbrengsten van 2018 komen uit rond het tienjarig gemiddelde van Bordeaux en hoger dan in het (door hagel getergde) 2017. Het gemiddelde vertelt enkel een deel van het verhaal. Er zijn individueel grote onderlinge verschillen. Het effect van de meeldauw was sterk afhankelijk van de locatie en de mate van ingrijpen door het wijnhuis.

2018: groeiseizoen in twee helften

Het groeiseizoen van 2018 is heel duidelijk te verdelen in twee tegenstellende helften die ieder een grote stempel op het jaar drukten.

De natte, eerste helft van het jaar zorgde voor een significante meeldauwuitbraak die een groot effect had op de opbrengsten van 2018, maar niet zozeer op de kwaliteit. De tweede helft is juist in alles het tegengestelde. De lange, warme, droge zomer maakte het pessimistische voorjaar voor een groot deel goed. Zelden hadden wijnmakers in Bordeaux zo’n relaxte oogst waar het perfecte oogstmoment gekozen kon worden. Het is de zomer die zijn stempel drukt op de stijl van de wijnen van 2018.

Hoe goed zijn de wijnen uit 2018?

In 2018 zijn er talloze uitzonderlijke en hele goede wijnen gemaakt. Maar er is wel een maar. De kwaliteit in 2018 is niet uniform. De beste wijnen zijn gemaakt in de beste terroirs (met voldoende water in de grond tijdens de droge periode) en door wijnmakers die wisten hoe ze moesten omgaan met het oogstjaar.

De kennis en kunde in Bordeaux vandaag de dag is groot. En dankzij die kennis en kunde hebben veel wijnmakers slimme keuzes gemaakt om het optimale uit dit oogstjaar te halen. Bijvoorbeeld zorgvuldig bladbeheer, op het juiste moment plukken, strenge selectie, minder overpompen, minder extractie, lagere vergistingstemperaturen, zachter persen, minder nieuw hout. Wijnmakers konden met het perfecte weer in de oogstperiode wachten tot druiven perfect rijp waren om te plukken. Doordat de druiven klein waren en dikke schillen met meer tannine hadden, was er meer tijd nodig om de druiven te laten rijpen. Dat leverde wel de uitdaging op van hoge suikergehaltes. In veel gevallen zijn de beste wijnen laat geplukt. En door een kundige wijnmaker op de juiste manier met terughoudendheid gevinifieerd.

En hoewel er grote wijnen zijn gemaakt in 2018, is dat niet overal gelukt. Er zijn duidelijk onderlinge verschillen tussen wijnhuizen, zeker wanneer naar mindere terroirs wordt gekeken. Waar wijnmakers hun vinificatie niet aanpasten aan het oogstjaar, is dit terug te proeven in de wijnen. Zo zijn er dus ook wijnen met een overdaad aan (te zachte of te harde) tannine, te weinig zuur of te simpele fruitsmaken. Echter, groenheid komt vrijwel niet voor in wijnen uit dit oogstjaar.

Het karakter van de wijnen uit 2018

De wijnen uit 2018 zijn rijp, geconcentreerd en stevig. De wijnen zijn zeer donker van kleur, door de dikke schillen en de geconcentreerde druiven. De alcoholpercentages zijn bovengemiddeld en zitten vaak op 14,5%. Er zijn zelfs wijnen van 15% en hoger. Maar ook wijnen onder de 14%. Tannine is één van de sleutelwoorden in 2018. De wijnen van 2018 bevatten stevige, maar verfijnde tannine. De beste wijnen zijn de wijnen waar een verfijnde tanninetextuur succesvol is gecombineerd met het rijke karakter van het oogstjaar. Hoewel de wijnen technisch gezien minder zuur bevatten dan gebruikelijk, hebben veel wijnen wel degelijk een goede frisheid door de textuur van de tannine.

De hoge alcoholpercentages en hoeveelheid tannine zijn niet alleen heel typisch voor 2018, maar in veel wijnen ook uitstekend geïntegreerd en de wijnen zeer gebalanceerd. Dat is zeker aan de kunde van wijnmakers te danken.

De kwaliteit van Cabernet Franc was zeer hoog in 2018. De druif brengt veel karakter in blends en heeft bovendien ook een verlagend effect op de alcoholpercentages in de blends met veel Merlot. Merlot is groots in 2018: Merlot heeft in dit oogstjaar bijzonder veel structuur en concentratie. En tegelijkertijd is ook Cabernet Sauvignon goed: door de afwisseling van warme dagen en koude nachten en de late oogstmogelijkheden zijn de druiven perfect rijp en toch fris.

De wijnen uit 2018 zijn door hun rijpe karakter en de zachte textuur van de tannine relatief vroeg drinkbaar. Tegelijkertijd zijn de wijnen door de grote hoeveelheid tannine, de hoge fruitconcentratie en goede balans ook geschikt om lang weg te leggen.

De witte wijnen in 2018 zijn over het algemeen goed, maar door hun vroege pluk eind augustus voordat droogte echt zijn effect had op de druiven, is de consensus dat ze wat intensiteit missen. De witte wijnen hebben een exotisch fruit-karakter en zijn daarom voor de vroegere termijn.

Verschillen tussen de appellaties

Voordat we de appellaties beschrijven, maken we direct de kanttekening dat dit slechts generalisaties zijn, want er zijn veel verschillen tussen wijnhuizen onderling binnen appellaties.

Eén appellatie die veel is genoemd als één van de succesvolste in 2018 is Saint-Émilion. Er zijn grote wijnen gemaakt op het plateau van Saint-Émilion en andere bodems met veel kalksteen. Deze wijnen zijn bijzonder vol van smaak zonder hun frisheid te verliezen. De wijnen uit het lagere, op zand gelegen gedeelte zijn minder succesvol. Ook in Pomerol zijn veel uitschieters, met name van wijnhuizen gelegen op het plateau van Pomerol. Ook de wijnen met een groot aandeel Cabernet Franc komen uitstekend uit de verf.

Op de linkeroever zijn hele goede resultaten behaald in de vier belangrijke appellaties Saint-Estèphe, Pauillac, Saint-Julien en Margaux. Verder van de rivier Garonne af, in de appellaties Listrac-Médoc en Moulis-en-Médoc is de kwaliteit veel wisselender. Ook in de AOCs Médoc en Haut-Médoc is de kwaliteit wisselend en sterk afhankelijk van het terroir: wijngaarden op kiezelbodems waren in het voordeel.

De wijnstokken in een groot deel van Pessac-Léognan hadden het moeilijk met de extremen van dit seizoen. Ondanks dat er een aantal hele goede wijnen zijn gemaakt, is de kwaliteit hier wisselend.

Vergeet niet te kijken naar een aantal van de minder bekende appellaties. Er zijn bijvoorbeeld in Fronsac, Castillon Côtes de Bordeaux en Francs Côtes de Bordeaux veel goede 2018’s gemaakt.

Sauternes was één van de regio’s die werd getroffen door hagel. Sommige wijnhuizen hebben daardoor zeer lage opbrengsten en in sommige gevallen zelfs geen wijn gemaakt. De wijnen hebben een goed botrytiskarakter en een pure frisheid, al lijkt het geen groots oogstjaar te zijn voor de zoete wijnen van Bordeaux.

Assortiment Bordeaux 2018

Bekijk hier ons actuele assortiment Bordeaux 2018. Gedurende het voorjaar komen er nog meer wijnen op voorraad: deze voegen we dan ook toe in onze webshop.

Bronnen