Bordeaux 2019: oogstrapport
Het team van POOT proefde diverse vatmonsters van oogstjaar 2019. Hoewel de houtrijping nog niet voltooid is, geven deze vatmonsters al een goede indruk over de kwaliteit van de 2019-oogst. Dit zijn onze bevindingen na het proeven van de monsters en het spreken van de wijnmakers en château-vertegenwoordigers.
Algemeen over oogstjaar 2019
2019 was een warm jaar waarbij de groeicyclus vroeg begon. Vanaf begin juni was het heet en droog: goed voor de groei van de druiven. Over het algemeen hadden met name de wijngaarden in de Médoc geen last van waterstress. De hitte en droogte zetten door in augustus en september, waardoor de druiven een goede rijpheid behaalden en de oogst goed verliep. In vergelijking met 2018 was er in 2019 geen extreme hitte op het eind van de zomer.
Terug naar normale volumes
Na de zeer lage opbrengsten in 2017 waren de wijnboeren blij met een terugkeer naar normale opbrengsten in 2018. Die trend zet zich door in 2019, waarin de opbrengsten nagenoeg gelijk zijn aan die van 2018. In 2019 is 468,3 miljoen liter wijn geproduceerd.
Vergelijking met andere oogstjaren
Elk oogstjaar is uniek. Onvermijdelijk wordt toch de vergelijking met andere oogstjaren gemaakt. Veel wijnmakers trekken een vergelijking met 2015, 2016 en 2018. De 2019-wijnen hebben de gulheid en het hedonistische karakter van 2015 en 2018, met de structuur van 2016. De wijnen zijn klassieker in stijl dan de 2018’s.
Linkeroever: Médoc
Cabernet Sauvignon geeft in 2019 mooie resultaten. De wijnen met een hoog aandeel Cabernet Sauvignon zijn gebalanceerd, bieden veel aromatisch fruit, maar ook structuur door fijne tannines en een behoorlijke frisheid. In veel gevallen tonen de wijnen zich nu al verleidelijk én is het ouderingspotentieel door de structuur helemaal in orde. De wijnen hebben een goede rijpheid behaald én voelen nergens overrijp of log.
Margaux maakt z’n fluwelen karakter waar met zeer fijne tannines. De Pauillacs zijn harmonieus met precieze definitie en harmonieuze structuur. Saint-Estèphe, soms wat rustieker, is in 2019 zeer fraai en werkelijk mooi gebalanceerd. Saint-Julien is verleidelijk en betrouwbaar.
Linkeroever: Graves en Pessac-Léognan - rood
De rode wijnen uit Graves en Pessac-Léognan zijn misschien wel de grootste winnaars in de 2019-oogst. De wijnen zijn rijk, geconcentreerd en indrukwekkend. De beste Pessac’s bieden tegelijkertijd een geweldige structuur naast het diepe fruit. Ook zijn de wijnen bijzonder complex te noemen.
Linkeroever: Graves en Pessac-Léognan – wit
Wit is in 2019 gul en zeer expressief. Veel wijnen tonen opvallend tropisch en exotisch fruit. De witte 2019’s zijn daarmee aantrekkelijk voor een breed, modern publiek.
Rechteroever
De Merlot-gedomineerde wijnen van de rechteroever, op kleigronden, zijn zeer fruitig. De wijnen tonen hogere alcoholpercentages, soms tot 15%. Opvallend zijn ook de gestructureerde tannines. Het karakter van de wijnen is zeer geconcentreerd en fruitig te noemen, vooral in Pomerol. De zuurgraden zijn goed, met regelmatig pH-waardes rond de 3,5-3,6. De wijnen met een hoog aandeel Cabernet Franc bieden extra structuur en complexiteit.
Sauternes en Barsac
Bracht de 2019-oogst gezonde volumes, dan was dat niet het geval in Sauternes en Barsac. Hier verloren ze veel druiven door grijze rot en fruitvliegen. Door de zorgvuldige selectie is de oogst voor zoet wit daardoor een stuk kleiner. Echter, de gewilde botrytis sloeg goed aan, en wat er is geoogst is kwalitatief erg goed. De wijnen zijn rijk en gul met zeer uitgesproken tropisch-fruit-tonen en een goede zoet-zuurbalans. Sauternes en Barsac 2019 zijn geconcentreerd en rijk en in de beste gevallen gelaagd en intrigerend.