Barolo 2017: een verrassend oogstjaar
Ook in 2017 zijn er weer uitstekende wijnen in Barolo gemaakt!
Het oogstjaar 2017 in Barolo in steekwoorden
- 2017 ging de boeken in als het heetste en droogste Barolo-oogstjaar ooit.
- De nuance is dat het vooral heet was in het voorjaar, met een warme - maar niet hete - zomer.
- De droogte was meer maatgevend dan de hitte.
- Wijnproducenten in Barolo weten tegenwoordig precies hoe ze om moeten gaan met extreme weersomstandigheden zoals droogte (door bladbeheer, oogstmoment, vinificatie etc.).
Hoe zijn de Barolo's uit 2017?
- Juiste rijpheid in het fruit, geen gekookte of 'jammy' tonen.
- De wijnen hebben een opvallende frisheid die niemand vooraf had verwacht.
- Compacte, gestructureerde wijnen met volle, zachte tannine.
- Vers op de markt toegankelijk, daarna een tijd gesloten, om vervolgens goed op dronk te komen. Reguliere bewaartermijn.
Is Barolo 2017 een jaar om te kopen? Jazeker, wat ons betreft wel: goede wijnmakers in Barolo weten tegenwoordig in elk oogstjaar goede wijn te maken door zich aan te passen naar de weersomstandigheden. Na de aanvankelijke verhalen over droogte zijn de 2017-wijnen in alle opzichten een positieve verrassing te noemen. En dat zie je ook terug in de hoge punten die bijvoorbeeld James Suckling, Jancis Robinson en Vinous geven aan Barolo 2017.
Lees verder:


