Uitgelicht: de wijnen van Les Terroirs de Suravenir
De wijnen van Château Siaurac (Lalande-de-Pomerol), Château Le Prieuré (Saint-Émilion) en Château Vray Croix de Gay (Pomerol) vormen een uitstekend voorbeeld van vooruitgang in Bordeaux. Deze drie wijnhuizen zijn sinds eind 2020 in eigendom van Les Terroirs de Suravenir.
We werken bij POOT al jaren met veel enthousiasme met de wijnen van deze drie wijnhuizen. Het is bijzonder te zien hoe dynamisch de drie wijnhuizen de afgelopen jaren aan het werk zijn geweest. Er gebeurt hier ontzettend veel: van uitvoerige terroirstudies tot de introductie van biologische wijnbouw. En dat merken we in een steeds hogere kwaliteit en steeds hogere scores. Tegelijkertijd blijven dit nog altijd zeer betaalbare Bordeaux.
We nemen u mee in het reilen en zeilen op de drie châteaux!
- Les Terroirs de Suravenir: nieuwe eigenaar van Château Siaurac, Château Le Prieuré en Château Vray Croix de Gay
- Al jaren kennis van de allerbesten
- Biologische wijnbouw
- Vinificatie: innovatie en minder ingrijpen
- Steeds meer bewustzijn van terroir
- Veranderend klimaat
- Trilogie van oogstjaren: 2018, 2019 en 2020
- Château Siaurac: 'value for money' in Lalande-de-Pomerol
- Château Le Prieuré: Grand Cru Classé op het kalksteenplateau van Saint-Émilion
- Château Vray Croix de Gay: buurman van Lafleur en Pétrus
Foto's: links Château Siaurac, midden en rechts Château Le Prieuré. Foto rechtsboven: © Brice Braastad@episodeII
Les Terroirs de Suravenir: nieuwe eigenaar van
Château Siaurac, Château Le Prieuré en Château Vray Croix de Gay
De drie châteaux werden lange tijd beheerd door Baron Guichard. Na zijn dood volgden zijn dochter en schoonzoon, Alice en Paul Goldschmidt, hem op. Sinds 2014 waren de drie huizen in handen van Artémis Domaines. Eind 2020 koopt Les Terroirs de Suravenir de drie wijnhuizen over van Artémis Domaines. Les Terroirs de Suravenir is een verzekeringsmaatschappij en tevens eigenaar van Château Calon-Ségur (3ème Cru Classé in Saint-Estèphe). Met Les Terroirs de Suravenir zijn er veel mogelijkheden voor de drie châteaux om kwaliteitsverbeteringen te blijven doorvoeren.
Al jaren kennis van de allerbesten
De drie châteaux worden al jaren bijgestaan door beroemde consultants. Na Alain Raynaud en Stéphane Derenoncourt is Jean-Claude Berrouet (ex-Pétrus en Dominus!) sinds 2014 de consultant. Zijn rol op de châteaux spitst zich vooral toe op zijn ervaring met de bodems van de rechteroever van Bordeaux. Berrouet heeft bovendien ervaring in biologisch-dynamisch werken. Zijn kennis maakt hem een waardevolle aanwinst voor het team.
In de afgelopen jaren zijn de châteaux enkele keren van eigenaar gewisseld, die ieder een belangrijke kennisimpuls weten te geven. In 2014 verwerft Artémis Domaines een deel van het eigendom. Artémis is tevens eigenaar van Château Latour. De drie wijnhuizen profiteren meteen van de expertise van deze Premier Cru Classé. Pénélope Godefroy (van Latour) treedt aan als technisch directeur. Direct wordt een biologische/biologisch-dynamische huisfilosofie bij de châteaux geïntroduceerd. De extra financiële middelen zijn bovendien welkom: ze maken technische innovatie mogelijk, maar bijvoorbeeld ook een strengere selectie die in eerdere jaren niet altijd mogelijk was.
Na de aankoop door Les Terroirs de Suravenir komt er nieuwe expertise bij in de vorm van Vincent Millet, die als general manager dezelfde rol vervult als op Château Calon-Ségur.
Biologische wijnbouw
Vanaf 2015 zijn de drie châteaux volledig overgestapt naar een biologische/biologisch-dynamische huisfilosofie, gestoeld op de werkwijze van Château Latour. De officiële biologische certificatie is al binnen voor Château Le Prieuré en Château Vray Croix de Gay, die de bio-certificatie vanaf de 2018-oogst mogen vermelden op hun etiket. Bij Château Siaurac is de biologische certificatie op komst, maar zal dit nog iets langer duren, omdat de conversie hier moeilijker is vanwege de grotere oppervlakte en de bodems hier meer tijd nodig hebben om te herstellen. Siaurac beschikt inmiddels al wel over een HVE-3-certificaat.
"Ons werk in de wijngaard is het resultaat van een holistische aanpak. We zoeken naar de beste balans voor elke wijnstok in zijn specifieke omgeving, afhankelijk van de bodem en het klimaat", aldus het team achter de drie wijnen.
Sinds 2015 zijn de châteaux volledig gestopt met het gebruiken van chemicaliën. In plaats daarvan gebruiken ze natuurlijke of ingezaaide bodembedekkers, zoals peulvruchten en granen. Enkel hele kleine hoeveelheden sulfiet en koper worden gebruikt om de wijnstokken te beschermen tegen ziektes, aangevuld door natuurlijke producten zoals mengsels van kruidenthee, paardenhaar, wilgen en brandnetels.
Op Château Le Prieuré lopen sinds 2015 ook paarden rond. Ze worden ingezet voor het ploegen in plaats van mechanische apparaten. Door te ploegen tussen en onder de wijnstokken wordt de biodiversiteit in de bodem bevorderd. Om die reden zijn bijvoorbeeld ook heggen geplant en zijn er bijenkorven geplaatst. In de wijnkelders worden afval en restproducten gescheiden en wordt op diverse manieren gewerkt aan het verminderen van energieconsumptie.
Foto's: op Château Le Prieuré worden paarden in de wijngaard gebruikt voor het ploegen, in plaats van mechanische apparaten. Foto 1 en 3: © Brice Braastad@episodeII
Vinificatie: innovatie en minder ingrijpen
Voor deze drie wijnhuizen is stijl geen discussiepunt. De wijnen worden niet zozeer volgens een specifieke stijl gemaakt, maar zijn vooral expressies van de individuele terroirs. Het terroir komt naar voren in de wijn door zo weinig in te grijpen als mogelijk. Dat betekent niet niks doen, maar wel de wijngaard continu gezond houden en in de wijnkelder per tank nauwgezet monitoren en bijsturen waar nodig. Blenden is het vinden van de juiste balans die de herkomst van de druiven het best tot uiting brengt.
De laatste jaren worden de châteaux steeds subtieler en voorzichtiger maar ook des te preciezer in hun vinificatie. Tijdens de vinificatie wordt slechts een heel voorzichtige extractie toegepast, met enkel overpompen (minder dan vroeger bovendien). De wijnen rijpen in eikenhouten vaten, die weinig, hooguit medium getoast zijn. Net als de frequentie van het overpompen is ook de hoeveelheid nieuw eikenhout teruggebracht, zo’n 25-40% nieuwe vaten tegenwoordig.
Precisie is het sleutelwoord tot succes. Er is veel geïnvesteerd in nieuwe technologie om dit mogelijk te maken. Zo bezit Château Siaurac sinds kort twee productielijnen waar de oogst binnenkomt. Beide zijn voorzien van gloednieuwe sorteertafels en een zeer nauwkeurige ontsteelmachine. Door deze technologieën kan het wijnhuis druiven van optimale rijpheid met snelheid én precisie verwerken. Zo kan bovendien per individueel perceel worden geoogst.
Op dit moment zijn de châteaux uitvoerig bezig om het contact met zuurstof nog beter onder controle te krijgen. Merlot is gevoelig voor contact met zuurstof en daarom wordt nu stikstof toegevoegd tijdens het vullen van de tanks om zuurstofcontact te beperken met als doel een extra zuivere, frisse fruitexpressie. Om dezelfde reden wordt tijdens de vergisting en rijping de temperatuur voortdurend gecontroleerd en zonodig gecorrigeerd. Door middel van nieuwe analyses wordt het sulfietniveau gevolgd (om daarmee een zo laag mogelijk sulfietniveau te bereiken) en de microbiologie geanalyseerd (om bacteriële invloeden te voorkomen). Door analyse kunnen – veel makkelijker en beter dan vroeger – de juiste beslissingen op de juiste momenten worden gemaakt.
Foto's: tegenwoordig zet Château Siaurac minder nieuwe eikenhouten vaten in tijdens de vinificatie.
Steeds meer bewustzijn van terroir
De drie châteaux zijn hard aan het werk om het optimale uit hun afzonderlijke terroirs te halen. Zo heeft Château Le Prieuré een geheel nieuwe bodemkaart laten maken op basis van 70 bodemmonsters. Daarnaast worden elke drie jaar nieuwe NDVI-analyses gemaakt, die informatie geven over de gezondheid van de vegetatie in de wijngaarden. Hiermee heeft het château veel kennis over de wijngaarden en dat maakt het mogelijk veel nauwkeuriger te werk te gaan. Met deze kennis kan het château per perceel de wijngaard beheren en het juiste oogstmoment bepalen. Meer dan ooit tevoren worden op de drie châteaux wijnen gemaakt die een weerspiegeling zijn van het terroir.
Kaarten: de terroirs van Château Siaurac, Château Le Prieuré en Château Vray Croix de Gay.
Veranderend klimaat
Op de châteaux merken ze ook dat klimaatverandering zijn stempel drukt op het werk in de wijngaarden: "Onze wijngaarden worden zeker meer onderworpen aan heftige weeromstandigheden, zoals vorst, hagel, grote stormen en droogte. We moeten omgaan met deze moeilijkheden, door reactiever te zijn in de wijngaard. Daarom is het werk van het tractorteam sterk ontwikkeld in slechts enkele jaren."
De wijnhuizen zitten dan ook niet stil en experimenteren met andere druivensoorten. Zo heeft Château Siaurac recent Cabernet Sauvignon aangeplant op gravelterroir in Lalande-de-Pomerol. De druivensoort stond tot nu toe weinig aangeplant over de gehele rechteroever, maar nieuwe inzichten over de bodems en een veranderend klimaat maken Cabernet Sauvignon juist hier een hele interessante druivensoort met het oog op de toekomst. Als het experiment goed werkt dan zullen we daar mogelijk meer van gaan zien. Ook Cabernet Franc wordt geleidelijk aan steeds meer aangeplant, ten koste van Merlot die het steeds moeilijker krijgt in de huidige weersomstandigheden.
Zeer bijzonder aan de wijngaarden van Château Siaurac is de aanplant van Malbec, die in een substantieel deel wordt gebruikt in de eerste wijn. De druivensoort staat tegenwoordig nog slechts mondjesmaat aangeplant in Bordeaux, maar is volgens Château Siaurac juist heel interessant, omdat de druiven een uitstekende zuurgraad biedt.
Trilogie van oogstjaren: 2018, 2019 en 2020
Van critici tot wijnhuizen, iedereen had het in 2021 over de ‘trilogie van opeenvolgend grote oogstjaren’: de oogsten van 2018, 2019 en 2020. Waar dit vroeger een zeldzaamheid was, is dit tegenwoordig steeds gangbaarder. Hoewel klimaatverandering helpt in het makkelijker rijpen van de druiven, liggen er ook allerlei risico’s als overrijpe druiven en hoge alcoholpercentages op de loer. Kortom: het is nog steeds de wijnmaker die verantwoordelijk is voor het succes. Château Siaurac, Le Prieuré en Vray Croix de Gay hebben de oogstjaren juist weten te interpreteren en het optimale uit elk oogstjaar gehaald, door kennis van het terroir, en bijzonder kundig (bio-)wijngaardbeheer en een zorgvuldige vinificatie in de wijnkelders.
We vroegen het team achter de drie wijnen naar hun mening over de drie oogstjaren: "Dit zijn inderdaad hele grote oogstjaren en in drie verschillende stijlen. Alhoewel het alle drie zonnige oogstjaren zijn, behielden ze hun frisheid (wat niet altijd het geval is zoals in 2015 bijvoorbeeld). 2018 is heel fruitig en genereus en drinkt nu al heel fijn, maar heeft tegelijkertijd ook een uitstekend ouderingspotentieel. 2019 is heel gebalanceerd en zeer elegant. 2020 is rijk, gestructureerd en heeft een groot ouderingspotentieel."
De resultaten van al het harde werk zijn terug te zien in de hoge scores van wijnrecensenten. Zo kreeg Château Le Prieuré bijvoorbeeld voor de wijn uit 2020 een 95-97 van Antonio Galloni: zo hoog heeft de wijn nooit eerder behaald!
Château Siaurac en Plaisir de Siaurac: 'value for money' in Lalande-de-Pomerol
Château Siaurac is met 46 hectare het grootste château van Lalande-de-Pomerol. Hier worden in de schaduw van Pomerol zeer betaalbare wijnen gemaakt op een terroir dat niet onderdoet voor Pomerol. De wijngaarden liggen in het beste stuk van de appellatie, in het dorp Néac, met een hoge concentratie van klei en gravel. Naast de Grand Vin maakt het château ook de tweede wijn Plaisir de Siaurac. Lees hier uitgebreide informatie over Château Siaurac.
Foto's: Château Siaurac in Lalande-de-Pomerol.
Château Le Prieuré: Grand Cru Classé op het kalksteenplateau van Saint-Émilion
Château Le Prieuré beschikt over een premiumpositie op het geprezen kalksteenplateau van Saint-Émilion. Het potentieel van het terroir elk jaar steeds meer waar gemaakt. Scores voor de wijnen stijgen elk jaar zichtbaar naar steeds grotere hoogtes. "One to watch, without a doubt", aldus Jane Anson van Decanter. Lees hier uitgebreide informatie over Château Le Prieuré.
Foto's: Château Le Prieuré in Saint-Émilion. © Brice Braastad@episodeII
Château Vray Croix de Gay: buurman van Lafleur en Pétrus
Château Vray Croix de Gay ligt naast een aantal zeer beroemde buren en beschikt over prachtige bodems met klei en gravel. Het kleine château van slechts 4 hectare maakt één van de meest markante wijnen van Pomerol. Jane Anson van Decanter beschrijft Vray Croix de Gay in Inside Bordeaux treffend als volgt: "In the glass, this is fabulous - one of the finds of the appellation, and still relatively good value". Lees hier uitgebreide informatie over Château Vray Croix de Gay.
Foto: Château Vray Croix de Gay in Pomerol.