Classificaties van Barolo-cru's
In Bourgogne zijn de wijngaarden officieel geclassificeerd. De Médoc in Bordeaux heeft zijn beroemde 1855-classificatie voor châteaux. In Barolo daarentegen is er geen officiële classificatie gemaakt waarin wijngaarden of producenten in kwaliteit worden gerangschikt.
Wel een geografische afbakening, geen hiërarchische onderverdeling
Zoals hieronder verder beschreven wordt zijn er vele initiatieven geweest tot het classificeren van Barolo. Echter is er nooit een officiële classificatie ingesteld door het Barolo en Barbaresco Consorzio (de officiële instelling die de regels in het gebied beheert en de wijngebieden promoot). Het consortium heeft wel een geografische afbakening ingesteld.
Het consortium begon in 1993 met het afbaken van sub-regio’s. Dertien jaar later, in 2007, werd het project gelanceerd: 65 geautoriseerde wijngaardgebieden werden erkend. Vanaf 2010 ging de regelgeving definitief in. Deze afgebakende wijngaardgebieden worden Menzione Geografiche Aggiuntive (MGA) genoemd, oftewel Additionele Geografische Vermelding. Volgens deze regelgeving kunnen de namen van deze wijngaardgebieden op de etiketten van de wijnen worden gebruikt (iets wat daarvoor al gebeurde).
Vandaag de dag zijn er 170 afgebakende wijngaardgebieden (MGA) in 11 dorpen (comunes).
Lees hier meer over de wijnwetgeving en herkomstgebieden van Barolo.
Classificatie door Renato Ratti
Eén van eersten die Barolo in kaart bracht en een classificatie aan sub-regio’s toekende was wijnproducent Renato Ratti. In de jaren ’60 en ’70 begon Ratti met het documenteren van alle Barolo-oogstjaren sinds 1868, grotendeels door het afleggen van interviews met mensen die de oogsten nog hadden meegemaakt. Daarmee heeft hij een zeer belangrijke rol vervuld in de geschiedenis van Barolo, omdat deze informatie waarschijnlijk anders verloren was gegaan.
bron: http://www.renatoratti.com/pagine/eng/renato-ratti/renato-ratti-si-racconta.php
Renato Ratti ging bovendien Barolo geografisch in kaart brengen en wijngaarden identificeren. In 1979 presenteert hij de Carta del Barolo: een classificatie waarin hij wijngaarden uitlicht met een opvallende waarde. In 1985 presenteert hij een revisie van de classificatie. De classificatie omvat 44 wijngaarden, die zijn verdeeld over drie categorieën:
- 1st category: best sub-regio of high qualitative peculiarities
- sub-region with special characteristics
- historic sub-region of vine growing
bron: http://www.renatoratti.com/pagine/eng/museo-del-vino/carte_museo-renato-ratti.php
De volgende cru’s uit het assortiment van POOT zijn opgenomen in Renato Ratti’s classificatie:
Cannubi | 1st category: best sub-regio of high qualitative peculiarities / historic sub-region of vine growing |
Villero | 1st category: best sub-regio of high qualitative peculiarities |
Marenca (als Marenca - Rivette) | 1st category: best sub-regio of high qualitative peculiarities |
Bussia Munie (als Fontanile) | sub-region with special characteristics |
Bussia Soprana | sub-region with special characteristics |
Bussia Sottana | sub-region with special characteristics |
Cannubi Boschis | sub-region with special characteristics |
Cerretta | sub-region with special characteristics |
Vignarionda | sub-region with special characteristics |
Arione | historic sub-region of vine growing |
Granbussia | historic sub-region of vine growing |
bron: http://www.renatoratti.com/pagine/eng/museo-del-vino/carte_museo-renato-ratti.php
Ratti’s classificatie hielp mee in de trend naar wijngaard-georiënteerde wijnen i.p.v. blends van verschillende wijngaarden. Wijnen uit zogenaamde ‘cru’s’ konden bovendien al snel met hogere prijzen worden verkocht door hun nieuw verworven aanzien. Sinds Ratti’s classificatie steeg het aantal cru-wijnen fors. Bovendien ontstonden in de volksmond continu nieuwe cru’s van andere wijngaarden.
Classificatie door Alessandro Masnaghetti
Alessandro Masnaghetti richtte in 1997, na vele jaren werkzaam te zijn in de wijnjournalisitiek Enogea op. Enogea is een (online) magazine/portaal dat opvalt door zich bijna volledig te richten op cartografie van wijnregio’s. Alessandro Masnaghetti brengt samen met Enogea niet alleen diverse regio’s in Italië in kaart, maar ook bijvoorbeeld in Bordeaux.
bron: http://www.enogea.it/alessandro-masnaghetti-editore/
Masnaghetti’s grootste bijdrage is op het vlak van Barolo en Barbaresco. In 2008 brengt Masnaghetti een nieuwe serie kaarten uit van Barolo en Barbaresco, allen gemaakt volgens de nieuwste technologie. De zeer gedetailleerde kaarten vormen de nieuwe maatstaf voor Barolo en Barbaresco en worden door de hele wereld gebruikt, ook door het officiële consortium van Barolo en Barbaresco.
Hierna volgen de twee dikke boekwerken Barolo MGA Volume I & II, waarin Masnaghetti elke afzonderlijke MGA (cru) in beschrijft. Hiervoor heeft hij niet alleen alle cru’s in verschillende 2D/3D-kaarten opgetekend, maar ook elke producent in elke cru bezocht en geïnterviewd. De boeken vormen een zeer nauwkeurige uitwerking van de volledige Barolo-appellatie. Niks blijft onbesproken: bodems, hoogtes, liggingen, oogstdata en welk perceel van welke producent is. In 2020 gaat Masnaghetti nog een stap verder wanneer hij de website Barolo MGA 360 lanceert: de website toont een oneindige voorraad van 360-graden-beelden, foto's en nieuwe informatie over alle cru's.
In 2012 presenteert Alessandro Masnaghetti zijn eigen onofficiële classificatie voor Barolo, waarbij hij alle 170 MGA’s indeelt. Hij benadrukt dat de classificatie subjectief is en gebaseerd is op zijn persoonlijke interpretatie. De cru’s zijn ingedeeld volgens een 5-sterrenschaal met een extra ‘5 superieur’-buitenklasse. Vier cru’s (waaronder Vignarionda) krijgen de superieure status, vijf cru’s (waaronder Francia en Villero) krijgen vijf sterren en elf cru’s krijgen vier sterren.
De volgende cru’s uit het assortiment van POOT zijn opgenomen in Alessandro Masnaghetti’s classificatie:
Arione | **** |
Badarina | ** |
Bricco Ambrogio | ** |
Bricco Boschis | *** Vigna San Giuseppe: **** |
Broglio | *** |
Bussia | *** Bussia Soprana: **** Colonnello: **** Cicala: **** Romirasco: **** |
Cannubi | *** Cannubi southern side: **** |
Cannubi Boschis | *** |
Cerretta | *** |
Francia | ***** |
Marenca | *** |
Margheria | **** |
Meriame | *** |
Prapò | *** |
Vignarionda | *****S |
Vignolo | *** |
Villero | ***** |
bron: Alessandro Masnaghetti: I Cru di Enogea – Barolo & Barbaresco Classification, 2012
Classificatie door Antonio Galloni
In 2004 begint Antonio Galloni het Amerikaanse magazine ‘Piedmont Report’, waarin wijnen uit Piemonte worden belicht. Hij is daarmee één van de eersten (samen met James Suckling voor Wine Spectator) die in het Engels schrijft over Italiaanse wijnen. Al snel wordt hij benaderd door Robert Parker om te komen werken voor The Wine Advocate. Antonio Galloni groeit daar door tot hoofdrecensent, waar hij de wijnen uit Californië, Italië, Bourgogne en Champagne recenseerde. In 2013 verlaat Galloni The Wine Advocate en richt hij zijn eigen online platform Vinous op, waar wijnen uit onder andere Italië, Californië, Bordeaux en Champagne worden gerecenseerd. Galloni werkt op Vinous samen met andere grote namen als Stephen Tanzer, Ian d’Agata, Neal Martin en Alessandro Masnaghetti.
bron: https://vinous.com/statics/about
In 2014 lanceert Antonio Galloni zijn interactieve online Barolo-kaart waarin je elke cru (MGA) kunt vinden met bijbehorende informatie.
In de online kaart zijn de MGA’s ingedeeld volgens een persoonlijke classificatie van Galloni, waarbij o.a. zijn uitgebreide scoredatabase voor Barolo’s is gebruikt om een staat van dienst te herkennen per cru:
- Exceptional: wijngaarden die altijd onderscheidende wijnen van hoge kwaliteit produceren, ongeacht het oogstjaar
- Outstanding: wijngaarden die vaak wijnen met persoonlijkheid en klasse produceren
- Noteworthy: wijngaarden die over de jaren hebben bewezen dat ze onderscheidende wijnen kunnen produceren
- Delimited: wijngaarden met weinig tot geen staat van dienst of een weinig onderscheidende staat van dienst
De volgende cru’s uit het assortiment van POOT zijn opgenomen in Antonio Galloni’s classificatie:
Arione | noteworthy |
Badarina | noteworthy |
Bricco Ambrogio | noteworthy |
Bricco Boschis | outstanding |
Broglio | delimited |
Bussia | noteworthy Cicala: outstanding Romirasco: outstanding |
Cannubi | noteworthy |
Cannubi Boschis | outstanding |
Cerretta | outstanding |
Francia | exceptional |
Marenca | outstanding |
Margheria | outstanding |
Meriame | noteworthy |
Prapò | outstanding |
Vignarionda | exceptional |
Vignolo | outstanding |
Villero | outstanding |
bron: https://vinous.com/statics/barolo_map