Blik op de toekomst: klimaatverandering in Barolo

Net als in de rest van de wereld is klimaatverandering in Italië en in Barolo een ‘hot topic’. We vroegen onze wijnproducenten om hun visie op klimaatverandering: op welke manier merken ze verschil en hoe gaan ze om met de klimaatverandering?

Merkbaar effect in weersomstandigheden

De weersomstandigheden in Barolo zijn duidelijk veranderd. De oogstjaren van nu zijn dan ook niet te vergelijken met die van een halve eeuw geleden:

"De laatste 25 jaar worden gekenmerkt door hele goede oogstjaren, met uitstekend weer in september en oktober, de belangrijke oogstmaanden. Het was niet hetzelfde in de jaren ’80, ’70 en ’60 toen de oogstperiode vaak regenachtig en lastiger was." - Simone Fiorino van Bruna Grimaldi

"Hoewel de klimaatomstandigheden in de laatste twintig jaar soms ‘extreem’ zijn geweest, is de kwaliteit van Italiaanse wijnen ook aanzienlijk verbeterd, dankzij de kunde van wijnmakers om zich aan te passen aan de klimaatsverandering en het beste in elk oogstjaar boven te halen." - Walter Anselma van Schiavenza

Het terroir blijft belangrijk

Hoewel het klimaat verandert, blijven de unieke eigenschappen van het terroir in Barolo essentieel voor de wijn die er gemaakt wordt:

"De bodems van de Langhe, waarin Barolo en Barbaresco liggen, bevatten mergel, klei, leem en veel kalksteen. Die textuur werkt als een spons, die het water absorbeert en beetje bij beetje weer loslaat gedurende het seizoen. Het is daarom een bodem met een hoge capaciteit om de effecten van extreem weer te verminderen." - Simone Fiorino van Bruna Grimaldi

"Ondanks klimaatverandering in de nabije toekomst, zal goede Barolo altijd gemaakt worden van wijngaarden met goede liggingen en uit de beste cru’s in het gebied." - Alfio Cavallotto van Cavallotto

"In de toekomst zullen een aantal eigenschappen veranderen: wijngaarden op het volle zuiden of op de toppen van de heuvels kunnen droogteproblemen krijgen bij hoge temperaturen. Daarentegen kunnen wijngaarden op het zuidoosten of zuidwesten met genoeg vocht een betere balans en structuur in de toekomst hebben." - Paolo Manzone

Aanpassingsvermogen

De wijnmakers in Barolo zijn zich er allemaal van doordrongen: wat het klimaat ook zal doen, het aanpassingsvermogen is belangrijk:

"Het is belangrijk niet zoveel bladeren weg te knippen als in het verleden, om zo schaduw te creëren, die de druiven kan beschermen tegen de soms buitensporige zomerhitte." - Paolo Manzone

"Klimaatsverandering is een realiteit waar we ons elke dag op zullen moeten aanpassen." - Giacomo Conterno van Aldo Conterno

"Het klimaat verandert en een ieder zal alles moeten doen om dat proces te vertragen. Veel bedrijven zijn al op de juiste manier bezig: duurzamer en door andere producten te onderzoeken voor gebruik in de wijngaard." - Walter Anselma van Schiavenza

"Klimaatsverandering raakt elke plek op aarde, en we hebben het geluk om in zo’n mooi terroir te kunnen werken. Ieder van ons, druiventeler of wijnmaker, werkt op zo’n manier dat we de effecten van het opwarmen van de aarde kunnen verminderen. Door bladeren te laten hangen, anders te snoeien bijvoorbeeld." - Simone Fiorino van Bruna Grimaldi

"Ik denk dat we ons zullen moeten aanpassen aan de realiteit van de toekomst, en dat de natuur dit ook zal doen. We zullen zeer zeker meer aandacht moeten hebben voor wat de natuur vraagt." - het team van Luigi Pira