- C
Fronsac
Het minder bekende Fronsac lijkt in veel opzichten op het beroemde Saint-Émilion. Op soortgelijke bodems worden rijke, rijpe Merlot-gedomineerde wijnen gemaakt van een uitstekende kwaliteit met een gunstige prijsstelling.
Fronsac en de kleine zuster-appellatie Canon Fronsac liggen op de rechteroever van Bordeaux, naast de rivier de Dordogne, niet ver van de bekende appellaties Pomerol, Saint-Émilion en de stad Libourne. Net als in Saint-Émilion zijn veel van de bodems van Fronsac rijk in klei en bevatten ze veel kalksteen. Het is een ideaal terroir voor Merlot, die hier het grootste deel van de aanplant vormt, gevolgd door Cabernet Franc en kleine hoeveelheden Cabernet Sauvignon en Malbec.
Verrassend genoeg waren het juist de wijnen uit Fronsac die halverwege de 18e eeuw en in het begin van de 19e eeuw bekender en duurder waren dan de wijnen uit Pomerol en Saint-Émilion! Dat veranderde in één klap toen de druifluis phylloxera in de 19e eeuw door heel Europa wijnstokken verwoestte. Als oplossing werden in Fronsac wijngaarden onder water gezet om de druifluis te doden. Dat lukte alleen in de lager gelegen wijngaarden direct langs de rivier. De wijnstokken in de hogergelegen wijngaarden in het beste terroir van Fronsac overleefden de druifluis niet. De kwaliteit uit de wijngaarden aan de voet van de rivier liet te wensen over. De reputatie van Fronsac verminderde, terwijl Pomerol en Saint-Émilion juist in opkomst waren.
In recente jaren is er een ommezwaai gaande in Fronsac: het is één van de meest dynamische appellaties van dit moment in Bordeaux. Investeerders van buiten Bordeaux, moderniseringen en biodynamisch werken zorgen voor veel dynamiek. Fronsac bevestigt tegenwoordig weer zijn reputatie als leverancier van zeer goede Merlot-gedomineerde blends. Goede voorbeelden zijn de wijnen van Château de la Dauphine, Clos du Roy en Château Hauchat La Rose.