Nebbiolo: topdruif in Piemonte
Er wordt overwegend rode wijn gemaakt in Piemonte. Hoogtepunt daarvan zijn ongetwijfeld de wijnen gemaakt van Nebbiolo. De top van Nebbiolo wordt in Barolo en Barbaresco geproduceerd. Vele onderzoeken naar de diverse bodemsamenstellingen wijzen uit dat de kalkrijke bodems van Barolo in combinatie met de lokale weersomstandigheden een enorme positieve invloed hebben op Nebbiolo. Nebbiolo is een druivenras dat vroeg in het voorjaar uitschiet en een zeer lang groeiseizoen nodig heeft om tot een fenolische rijpheid te komen. Idealiter wordt de druif tussen 25 september en 25 oktober geplukt.
Vele Barolo-producenten bezitten ook wijngaarden in Roero, waar ze hun witte wijnen produceren, omdat ze van mening zijn dat deze regio met haar zandstructuren een betere bodemsamenstelling heeft voor de witte Arneis.
bron: https://winefolly.com/deep-dive/barolo-barbaresco-italy-nebbiolo-regions/ & https://www.facebook.com/BrunaGrimaldiAziendaAgricola/
Jancis Robinson over Nebbiolo
“Het druivenras Nebbiolo stamt af van Nebbia [mist], en staat bekend om zijn geparfumeerde en expressieve karakter, met een enorm rijpingspotentieel. Nebbiolo geeft helderrode wijnen, die echt robijnrood van kleur zijn. Qua kleur heeft het raakvlakken met Pinot Noir. De Nebbiolo heeft echter van nature veel tannines. De betekenis van de naamgeving kan twee kanten op beredeneerd worden. De meest gebruikte is de verwijzing naar de ochtendmist in de herfst. Echter, het meest voor de hand liggend is de verwijzing naar de dikke witte bloemachtige laag die op de rijpe druiven verschijnt. Het is uiteraard aannemelijker dat de naam afgeleid is van de kenmerken van de plant zelf dan van de klimatologische omstandigheden waarin de planten zich bevinden. De eerste tekenen van Nebbiolo in geschriften duiken op in de 13e eeuw na Christus, in het Archivio di Stato di Torino, onder de naam Nibiol.
Omdat de Nebbiolo zo laat rijpt en vanwege de potentiële kwaliteit en marktwaarde krijgt Nebbiolo vaak de beste ondergronden toebedeeld. We zien Nebbiolo meestal groeien op de zuidelijke heuvelruggen, met kalkhoudende ondergrond. Het is inmiddels aangetoond dat Nebbiolo de meest competitieve rode druif van Pinot Noir is, als het gaat om terroirexpressie. Op het gebied van deze enorme terroirexpressie en het rijpingspotentieel (niet op basis van de smaak uiteraard), kan ook de vergelijking worden gemaakt met Riesling. Qua smaakprofiel is de Nebbiolo zeer onderscheidend. Het heeft een zeer complex smaakpallet en er wordt soms in bepaalde opzichten de vergelijking gemaakt met de x-factor van Pinot Noir.
Veelgebruikte synoniemen van Nebbiolo: Chiavenasca (in Valtellina), Picotendro of Picoutener (in Valle d’Aosta), Picotèner (in Carema), Prunent of Prünent (Val d’Ossola, Lago Maggiore) en Spanna (in Novara en Vercelli).”
bron: Wine Grapes: A Complete Guide to 1,368 Vine Varieties, including their Origins and Flavours