Wat eet je bij Barolo?
Barolo is een veelzijdige wijn om te combineren met eten. Probeer bijvoorbeeld één van onderstaande gerechten.
Kenmerken van Barolo
Barolo’s hebben hoge zuren en bovengemiddeld tot hoog alcohol. De flinke tannines geven stroefheid en droogte in de mond. Barolo vraagt om gerechten met vet en/of umami. Door het hogere alcoholpercentage kun je daarentegen beter spicy gerechten vermijden, want deze combinatie laat de peper extra branden en maskeert bovendien de complexiteit van de wijn.
Houd rekening met de leeftijd van de wijn. Een jonge Barolo met veel fruit en hoge tannines kan een rijker gerecht aan. Oudere wijnen hebben veel complexe aroma’s ontwikkeld en hebben zachtere tannines. Een te rijk gerecht zou de wijn overschaduwen. Hoe ouder de wijn, hoe simpeler en subtieler moet het gerecht zijn. Keep it simple!
Lokale gerechten die goed bij Barolo passen
- Brasato al Barolo: gestoofd rundvlees in Barolo. Vooral goed bij jongere wijnen.
- Gegrild rundvlees: kies een goed dooraderd stuk (bijvoorbeeld rib-eye) en zorg voor een goede karamellisatie aan de buitenkant. Deze combinatie werkt uitstekend bij jongere Barolo, vooral in warmere oogstjaren (bijvoorbeeld 2015).
- Risotto met porcini (eekhoorntjesbrood).
- Geroosterd ganzenvlees.
- Gevogelte: kies gevogelte met een wildsmaak, bijvoorbeeld fazant, wilde eend of duif.
- Orgaanvlees: kalfslever, niertjes, zwezerik.
- Truffels: zowel wit als zwart vormen een goede combinatie. Kies bijvoorbeeld het klassieke gerecht ‘tajarin’: pasta met boter en witte truffel.
- Pompoenravioli met salieboter.
- Salsiccia di Bra: een worst van kalfsvlees, varkensvet met specerijen als kaneel, nootmuskaat en foelie, en soms diverse andere ingrediënten.
- Kazen: kies een niet te krachtige kaas. Bijvoorbeeld een mildere kaas als Grana Padano of Robiola.
- Geroosterde hazelnoten.
Andere gerechten die goed bij Barolo passen
- Barolo past verrassend goed bij sommige gerechten uit de Aziatische keuken. Dat heeft te maken met het bijzonder aromatische karakter van de wijn en de frisse zuren. Probeer bijvoorbeeld buikspek met sojasaus en Aziatische specerijen. Maar vermijd spicy pepers: de hitte botst met het hogere alcoholpercentage.
- Salade van dungesneden rundvlees, Parmezaanse kaas, eieren en hazelnoten.