Druivenras | Gamay |
---|---|
Over het wijnhuis | Anita Neveu was vroeger professioneel wielrenster. Met dezelfde ‘drive’ stopt ze tegenwoordig al haar energie in het maken van Beaujolais-wijnen op Domaine Anita. Anita gebruikt daarvoor alleen terroirs van hoge kwaliteit. Daarmee maakt ze wijnen van de Gamay-druif die al diverse hoge scores kregen van gerenommeerde critici, waaronder Robert Parker, James Suckling en Wine Enthusiast. |
Wijngaard en regio | Afkomstig uit de lieu-dit 'Le Clachet' in de appellatie Morgon. Deze wijngaard ligt op een ondergrond van schist en rotsen, op een hoogte van 260 meter, en is gericht op het zuid/zuidoosten. De wijnstokken zijn 60 jaar oud. De druiven worden met de hand geplukt en geselecteerd in de wijngaard. |
Vinificatie | 70% van de druiven wordt ontsteeld. Tijdens de gisting wordt de 'hoed' (de schilletjes die boven komen drijven) dagelijks naar beneden gedrukt om meer smaak en tannines te onttrekken. De gisting duurt 12 dagen. Na de gisting rijpt de wijn 11 maanden in eikenhouten vaten (die voor witte wijn zijn gebruikt) en vervolgens 3 maanden in de fles. |
Kleur | Robijnrood. |
Geur | Aardbeien, aarde en zwarte peper. |
Smaak | Aardbeien, frambozen en zwarte kersen. Irissen en rozen. Specerijen en rode biet. Aangename tannines. |
Serveren bij | Heerlijk bij 'beet wellington': beef wellington, maar dan gevuld met rode biet. |
Serveertemperatuur | 14-15 °C |
Awards | "Be prepared to sink into a deep ocean trench where everything is dark and mysterious. Enormous nose of black fruit and bitter chocolate with a hint of very old balsamic vinegar. How can this much power and concentration feel this gentle on the full-bodied palate? The precision of the vinification has guided this masterpiece to a fabulous harmony. Gigantic finish with a wealth of black fruit, spice and a delicate savory line running through it. Matured in used oak barrels from Burgundy for just under a year." - 98 punten, James Suckling over de 2022-vintage "From 60-year-old vines from "Le Clachet," the 2023 Morgon Prestige presents a cool-toned bouquet of blueberries, crushed petals, tonka vanilla and a hint of musk. This full-bodied wine offers velvety, plush fruit on the palate, complemented by ripe acidity and fine-grained tannins that allow its layered mid-palate to unfold gracefully. This is still youthfully unctuous, though it promises to reveal a more nuanced and evolved expression as it matures." - 91+ punten, Robert Parker's Wine Advocate over de 2023-vintage "The 2023 Morgon Prestige "Le Clachet" felt reductive on the nose, making the aromatics difficult to read. The palate is medium-bodied with a touch of bitter cherry on the entry, fine depth and focus. It's quite structured with a saturated, fleshy finish. Give this a couple of years in bottle if you know what's good for you (and the wine)." - 92 punten, Vinous over de 2023-vintage "Zwoel, bramen, zwarte kersen, peperkoek, chocolade. Vol, stevige structuur, extract, zoet fruit." - 4,5/5 sterren, Perswijn over de 2022-vintage "This concentrated wine will be complex as it matures. Its ripe tannins and generous black fruits are full of potential. Richness gives concentration and density. The wine will be ready from 2025." - 93 punten, Wine Enthusiast over de 2021-vintage "Complex nose of black cherries and elegant oak. Quite concentrated on the palate, very structured and fresh with a sappy finish. Drinking Window 2021 - 2025" - 90 punten, Decanter over de 2019-vintage |
Wijnsoort | Rode wijn |
Wijnhuis | Anita |
Land | Frankrijk |
Regio | Beaujolais |
Appellatie | Morgon |
Jaartal | 2024 |
Alcoholpercentage | 13,00 |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Vegan friendly | Nee |
Inhoud | 75 cl |
Verpakt per | 6 |
Verpakking | Doos |
Schroefdop | Nee |