Anita Moulin-à-Vent Coeur de Vigneronne 2023

Artikelnummer
AN050/23
Log in om producten te kunnen bestellen.
Meer informatie
Meer informatie
Druivenras Gamay
Over het wijnhuis Anita Neveu was vroeger professioneel wielrenster. Met dezelfde ‘drive’ stopt ze tegenwoordig al haar energie in het maken van Beaujolais-wijnen op Domaine Anita. Anita gebruikt daarvoor alleen terroirs van hoge kwaliteit. Daarmee maakt ze wijnen van de Gamay-druif die al diverse hoge scores kregen van gerenommeerde critici, waaronder Robert Parker, James Suckling en Wine Enthusiast.
Wijngaard en regio Afkomstig uit de lieu-dit 'Aux Caves' in de appellatie Moulin-à-Vent. Deze wijngaard ligt op een zanderige ondergrond die rijk is aan mangaan, op een hoogte van 220 meter, en is gericht op het zuid/zuidoosten. De wijnstokken zijn 45 jaar oud. De druiven worden met de hand geplukt en geselecteerd in de wijngaard.
Vinificatie 80% van de druiven wordt ontsteeld. Tijdens de gisting wordt de 'hoed' (de schilletjes die boven komen drijven) dagelijks naar beneden gedrukt om meer smaak en tannines te onttrekken. De gisting duurt 14 dagen. Na de gisting rijpt de wijn 11 maanden in eikenhouten vaten (waarvan 10% nieuw) en vervolgens 5 maanden in de fles.
Kleur Robijnrood met een paarse gloed.
Geur Intens. Kersen, frambozen, lavendel, irissen en rozen.
Smaak Genereus. Frambozen, kersen, aardbeien, zwarte bes. Body. Vanille, mokka, kruidnagel, witte peper en aarde. Irissen. Rode biet. Complex.
Serveren bij Heerlijk bij een gegrilde steak of een shepherd's pie.
Serveertemperatuur 14-15 °C
Robert Parker 92
James Suckling 99
Perswijn 5/5 sterren
Vinous 92
Awards "An astonishing expression of the new spirit of Beaujolais, this has the depth and finesse of a great Grand Cru red burgundy married to the vitality and purity that only this region can achieve. The mind-blowing, velvety texture is interwoven with amazing crushed-rock and wet-stone minerality on the expansive palate. The exceptionally long finish, at once firm and precise, just doesn’t want to stop. From a five- hectare block in the Aux Caves site. 20% whole-cluster fermented. Matured for almost a year in used Burgundian oak casks." - James Suckling

100 punten, James Suckling over de 2022-vintage

"Jeugdig, primair fruit, zwarte kers, drop, specerijen. Sap, structuur, goede zuren, balans, lengte." - Perswijn

"The 2023 Moulin-à-Vent Coeur de Vigneronne has a bouquet even more elegant than the 2022. Pure black cherry, cassis and pressed violet petal scents percolate through with time in the glass. The palate is medium-bodied, harmonious and lightly spiced, with smooth, pliant tannins. Like other vintages, this is not a subtle or understated Moulin-à-Vent, but this is so pure and seductive that it's difficult to resist. You have been warned!" - Vinous

"The 2023 Moulin-à-Vent Cœur de Vigneronne - Aux Caves, vinified with 80% destemmed fruit and aged for 11 months in oak (10% new), leaps from the glass with aromas of stewed red and black cherries, plums, lilacs, vine smoke and oak spice. The flavors burst upon entry, unfurling ethereally with less weighted material than other wines in the lineup; however, the wine remains grounded and persistent as smooth, fine-grained tannins provide an elegant core around which the wine builds itself. Very sophisticated." - Robert Parker's Wine Advocate

"One of the top wines from the estate, this shows richness and structure. It is perfumed and the ripe black fruits deliver a delicious, juicy edge. This wine will be ready from 2025." - 94 punten, Wine Enthusiast over de 2021-vintage

"Ripe fruit seasoned but well-judged oak aromas. Rich on the palate with a refreshing bite of acidity and a smoky finish. Drinking Window 2021 - 2028." - 90 punten, Decanter over de 2019-vintage
Wijnsoort Rode wijn
Wijnhuis Anita
Land Frankrijk
Regio Beaujolais
Appellatie Moulin-à-Vent
Jaartal 2023
Alcoholpercentage 14,00
Biologisch gecertificeerd Nee
Vegan friendly Nee
Inhoud 75 cl
Verpakt per 6
Verpakking Doos
Schroefdop Nee
Brutogewicht fles 1,35