Druivenras | Gamay |
---|---|
Over het wijnhuis | Anita Neveu was vroeger professioneel wielrenster. Met dezelfde ‘drive’ stopt ze tegenwoordig al haar energie in het maken van Beaujolais-wijnen op Domaine Anita. Anita gebruikt daarvoor alleen terroirs van hoge kwaliteit. Daarmee maakt ze wijnen van de Gamay-druif die al diverse hoge scores kregen van gerenommeerde critici, waaronder Robert Parker, James Suckling en Wine Enthusiast. |
Wijngaard en regio | Afkomstig uit de lieu-dit 'La Rochelle' in de appellatie Moulin-à-Vent. Deze wijngaard ligt op een ondergrond van roze graniet, op een hoogte van 240 meter, en is gericht op het zuid/zuidoosten. De wijnstokken zijn 50 jaar oud. De druiven worden met de hand geplukt en geselecteerd in de wijngaard. |
Vinificatie | 100% van de druiven wordt ontsteeld en krijgen eerst een koude inweking van 4 dagen. Vervolgens begint de gisting, waarbij de 'hoed' (de schilletjes die boven komen drijven) dagelijks naar beneden gedrukt om meer smaak en tannines te onttrekken. De gisting duurt 24 dagen. Na de gisting rijpt de wijn 6 maanden in een combinatie van eikenhouten vaten en cementen tanks. |
Kleur | Robijnrood met een paarse gloed. |
Geur | Intense tonen van zwarte kersen, gedroogde bloemen, zwarte peper en aarde. |
Smaak | Geconcentreerd en rijk, met zeer sappige zuren en zachte tannine. Sterke minerale afdronk. |
Serveren bij | Heerlijk bij gebraden reerug. |
Serveertemperatuur | 14-15 °C |
Robert Parker | 92 |
James Suckling | 99 |
Perswijn | 4,5/5 sterren |
Vinous | 91 |
Awards | "Hold onto your hat. This extraordinary wine pushes the unique personality of Moulin-a-Vent to the sensuous limit. Dense and compact but also incredibly plush and dynamic, it makes a huge statement, a bit like meeting the goddess of black cherries. Interlocking fine tannins and remarkable minerality in the finish banish the 15% alcohol so you don’t even taste it. From totally destemmed fruit. Cold maceration for four days. Long fermentation. Aged 11 months in used Burgundian barrels." - James Suckling "Zwarte kersen, laurier, zoethout, krachtig. Krachtig, rijk, zoet fruit, grip, lang en stevig" - Perswijn "Made from 100% destemmed fruit and aged for 11 months in barrels (10% new), the 2023 Moulin-à-Vent La Rochelle is suave on the palate, layered with complex notes of stewed black cherries, licorice, black pepper, confit orange and spice. Full-bodied, the wine opens with a rounded, velvety profile that gracefully tapers, shaped by well-integrated, smooth-coated tannins, ascending toward a refined, complete finish. This is another beautiful effort from Anita." - Robert Parker's Wine Advocate "The 2023 Moulin-à-Vent La Rochelle was very reduced on the nose, although there are black plummy fruit aromas coiled up here. The palate is plush and luxurious. Its acidity counters the richness of the 2023 acts more like a 2022! Kirsch and blood orange notes arise toward the finish as it gradually fans out. This is an intense Gamay that requires a couple of years in bottle." - Vinous "Aged in wood, this wine has a smooth and polished texture. Rich tannins are impressively dense, giving a luscious character to the wine. The fruit shines with a glow of bright acidity and a juicy aftertaste. Drink from 2025." - 94 punten, Wine Enthusiast over de 2021-vintage "Dark berry and damson fruit aromas on the nose. Quite a lot of chewiness on the palate, ripe and concentrated." - 90 punten, Decanter over de 2019-vintage |
Wijnsoort | Rode wijn |
Wijnhuis | Anita |
Land | Frankrijk |
Regio | Beaujolais |
Appellatie | Moulin-à-Vent |
Jaartal | 2023 |
Alcoholpercentage | 14 |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Vegan friendly | Nee |
Inhoud | 75 cl |
Verpakt per | 6 |
Verpakking | Doos |
Schroefdop | Nee |
EAN-code fles | 3760255730219 |
EAN-code doos | 3760255730288 |
Brutogewicht fles | 1,35 |