Druivenras | Ansonica, Trebbiano, Vermentino |
---|---|
Over het wijnhuis | Het in 2000 opgerichte Toscaanse wijnhuis van de charismatische Bibi Graetz heeft de afgelopen twintig jaar een ware cultstatus bereikt. Het wijnhuis kent met zijn eigenzinnige wijnen én kunstzinnige etiketten vele liefhebbers. Daar hoort ook de internationale wijnpers bij, die inmiddels de topwijnen Colore en Testamatta jaarlijks zeer hoge punten toekent. |
Wijngaard en regio | De druiven komen uit de Pietrabone-wijngaard op het eiland Isola del Giglio, gelegen voor de Toscaanse kust. De bodems zijn hier arm en bevatten veel graniet. De zeewind beïnvloedt het klimaat aanzienlijk. Voor de Casamatta Bianco worden de jonge wijnstokken gebruikt die niet in Testamatta en Colore belanden. |
Vinificatie | De druiven worden ontsteeld en daarna zacht geperst (met droogijs). Het sap wordt vergist in RVS tanks op een hele lage temperatuur om frisheid te bewaren. Dit proces duurt twee weken. Na het blenden rijpt de wijn nog 3 maanden in RVS tanks. |
Kleur | Bleekgeel. |
Geur | Peer, reine claude-pruimen, citroenschil, sinaasappel en perzik. Kamperfoelie en een hintje munt. |
Smaak | Fruitig en verfrissend. Licht filmend en subtiel romig. Gelaagde wijn. In de lange afdronk ook een ziltige toets. |
Serveren bij | Lekker bij pasta met zeevruchten. |
Serveertemperatuur | 8-10 °C |
Robert Parker | 90 |
James Suckling | 93 |
Vinous | 91 |
Decanter | 93 |
Awards | "The 2023 Bianco Casamatta opens in the glass with an airy blend of yellow apples, mint leaf, crushed stone and peach sorbet. It’s silken and elegant on the palate, with medium-bodied weight and notable purity as ripe orchard fruits swirl beneath an air of confectionary spice. This cleans up beautifully, long and crisp with a subtle lemony concentration and a salty mineral bite." - Vinous "Tuscan winemaker Bibi Graetz has a cult following and Casamatta is the baby sister to his top white Testamatta. Grapes for both are grown on the island of Giglio off the Tuscan coast, giving this wine a breezy coastal freshness. A blend of native Italian varieties – mostly Ansonica (60%), with Vermentino and Trebbiano – it's crisp, mineral and complex, with subtle layers of citrus peel, honeyed nuts, fresh herbs and fennel; impressive verve and energy." - Decanter "Here's a great value proposition from Bibi Graetz made with Ansonica, Vermentino and Trebbiano from the Tuscan island of Giglio. The 2023 Isola del Giglio Casamatta Bianco offers bright primary fruit, minty apple, citrus and crushed stone. The wine is made in stainless steel only inside what Bibi describes as the smallest cooperative winery in Italy (located in a garage on this sun-kissed island)." - Robert Parker's Wine Advocate "This is lively and electric on the palate, with sliced apples, pears, granite and salt on both the nose and palate. Umami, grilled seaweed and salt in the finish. This is the first year that all the grapes come from the island of Giglio. All stainless steel. Ansonica with some vermentino and trebbiano. Drink now." - James Suckling "Bloemen, peer en perzik, meloen. Zacht en weelderig, milde zuren, mooi droog." - 16/20, Perswijn over de 2021-vintage |
Wijnsoort | Witte wijn |
Wijnhuis | Bibi Graetz |
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | IGP Toscana Bianco |
Jaartal | 2023 |
Alcoholpercentage | 13 |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Vegan friendly | Nee |
Inhoud | 75 cl |
Verpakt per | 6 |
Verpakking | Doos |
Schroefdop | Nee |
EAN-code fles | 8033971032512 |
EAN-code doos | 8033971032567 |
Brutogewicht fles | 1,35 |