Druivenras | Ansonica |
---|---|
Over het wijnhuis | Het in 2000 opgerichte Toscaanse wijnhuis van de charismatische Bibi Graetz heeft de afgelopen twintig jaar een ware cultstatus bereikt. Het wijnhuis kent met zijn eigenzinnige wijnen én kunstzinnige etiketten vele liefhebbers. Daar hoort ook de internationale wijnpers bij, die inmiddels de topwijnen Colore en Testamatta jaarlijks zeer hoge punten toekent. |
Wijngaard en regio | De druiven komen van het eiland Isola del Giglio, gelegen voor de Toscaanse kust. De bodems zijn hier arm en bevatten veel graniet. De zeewind beïnvloedt het klimaat aanzienlijk. Voor de Colore Bianco worden enkel druiven gebruikt uit de zeer bijzondere Pietrabona-wijngaard. Deze wijngaard ligt in het zuidwestelijke deel van het eiland, richting de zee, op een hoogte van 200-500 meter. Deze wijngaard is in terrasvorm aangelegd. De wijnstokken zijn tot wel 100 jaar oud. Bijzonder aan de wijngaard is dat de granieten rotsen zijn aangetast door de wind, zon, zout én tijd waardoor ze deels tot zand zijn afgebroken. |
Vinificatie | De druiven worden ontsteeld en daarna zacht geperst (met droogijs). Het sap wordt vergist in RVS tanks op een lage temperatuur gedurende 6-7 dagen. Halverwege de vergisting wordt 70% van de wijn overgeplaatst naar barriques (een derde nieuw, een derde een jaar oud, een derde twee jaar oud) waar de vergisting verder gaat gedurende 10 dagen, zonder temperatuurregeling. Na de vergisting rijpt dit deel nog 7 maanden verder in barriques, terwijl de wijn in contact blijft met de gistcellen. Dit zorgt voor extra complexiteit en romigheid. De andere 30% van de wijn rijpt verder in RVS tanks. Tenslotte wordt de wijn geblend. |
Kleur | Licht strogeel. |
Geur | Perzik, amandel en meloen. Kamille en brem. Boter en amandel. Ziltig. |
Smaak | Zeer gelaagd en intens. Rijk en krachtig met veel verfijning. Energieke zuren. Ziltig en mineraal. |
Serveren bij | Lekker bij tagliatelle met kreeft. |
Serveertemperatuur | 10-12 °C |
James Suckling | 96 |
Awards | "The dried fruits of pineapple, apricot and cooked apple and peaches in the nose are very attractive. It’s full and dense with lots of fruit and a phenolic and structured texture. Feels more like a red than a white. Salty undertone. Tuscan in personality. Ansonica from a single vineyard on Giglio Island." - James Suckling "The Bibi Graetz 2019 Colore Bianco is packed with peach, melon and poached pear. This is a soulful, Mediterranean wine that never follows any specify diagram or plan, thus underlining the carefully artisanal approach used in its creation. Colore Bianco is made with Ansonica grapes from the tiny island of Giglio, and the wine tends to show a slightly oxidative style with waxy fruit and nutty aromas. You get those here, but you are also reminded of sea breeze, marine salt and seaside bramble or dried herb. The wine has the mid-weight consistency to pair with shellfish or white meat. My bottle tasted even more delicate and fine when I came back to it one day later." - 94+ punten, Robert Parker's Wine Advocate over de 2020-vintage |
Wijnsoort | Witte wijn |
Wijnhuis | Bibi Graetz |
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | IGP Toscana Bianco |
Jaartal | 2021 |
Alcoholpercentage | 15,00 |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Vegan friendly | Nee |
Inhoud | 75 cl |
Verpakt per | 3 |
Verpakking | Kist |
Schroefdop | Nee |
Brutogewicht fles | 1,35 |