Druivenras | Ansonica |
---|---|
Over het wijnhuis | Het in 2000 opgerichte Toscaanse wijnhuis van de charismatische Bibi Graetz heeft de afgelopen twintig jaar een ware cultstatus bereikt. Het wijnhuis kent met zijn eigenzinnige wijnen én kunstzinnige etiketten vele liefhebbers. Daar hoort ook de internationale wijnpers bij, die inmiddels de topwijnen Colore en Testamatta jaarlijks zeer hoge punten toekent. |
Wijngaard en regio | De druiven komen van het eiland Isola del Giglio, gelegen voor de Toscaanse kust. De bodems zijn hier arm en bevatten veel graniet. De zeewind beïnvloedt het klimaat aanzienlijk. Voor de Colore Bianco worden enkel druiven gebruikt uit de zeer bijzondere Pietrabona-wijngaard. Deze wijngaard ligt in het zuidwestelijke deel van het eiland, richting de zee, op een hoogte van 200-500 meter. Deze wijngaard is in terrasvorm aangelegd. De wijnstokken zijn tot wel 100 jaar oud. Bijzonder aan de wijngaard is dat de granieten rotsen zijn aangetast door de wind, zon, zout én tijd waardoor ze deels tot zand zijn afgebroken. |
Vinificatie | De druiven worden ontsteeld en daarna zacht geperst (met droogijs). Het sap wordt vergist in RVS tanks op een lage temperatuur gedurende 6-7 dagen. Halverwege de vergisting wordt 70% van de wijn overgeplaatst naar barriques (een derde nieuw, een derde een jaar oud, een derde twee jaar oud) waar de vergisting verder gaat gedurende 10 dagen, zonder temperatuurregeling. Na de vergisting rijpt dit deel nog 7 maanden verder in barriques, terwijl de wijn in contact blijft met de gistcellen. Dit zorgt voor extra complexiteit en romigheid. De andere 30% van de wijn rijpt verder in RVS tanks. Tenslotte wordt de wijn geblend. |
Kleur | Licht strogeel. |
Geur | Perzik, amandel en meloen. Kamille en brem. Boter en amandel. Ziltig. |
Smaak | Zeer gelaagd en intens. Rijk en krachtig met veel verfijning. Energieke zuren. Ziltig en mineraal. |
Serveren bij | Lekker bij tagliatelle met kreeft. |
Serveertemperatuur | 10-12 °C |
Robert Parker | 93 |
James Suckling | 97 |
Jancis Robinson | 17,5/20 |
Decanter | 96 |
Awards | "Intense aromas of lime skin and other citrus fruit. Some apricot, too. Crushed stone. Sea breeze and crushed sea salt. Full-bodied with a firm and intense texture that is so long and flavorful. It goes on for minutes. Nice bitter notes from the dried lemon and apricot. Botanicals. Light chewiness adds to the complexity." - James Suckling "100% Ansonica from Pietrabona, an 80-year-old vineyard with granitic sandy soils and rocks, located on the island of Giglio to the west of the coast of Grosseto. The grapes were destemmed and gently pressed, then fermented at low temperatures in stainless-steel tanks for six to seven days. 70% of the wine is moved to barriques that are equally divided between new, one and two years old for another 10 days without temperature control. 30% of the wine completed the fermentation in stainless steel. 70% was aged for seven months in barriques in contact with lees and with regular bâtonnage and 30% in stainless steel. 2,000 bottles made. Brilliant straw yellow with a white-golden tinge. More brooding and a little deeper than Testamatta and restrained by complex, subdued oak. Layered and opening up in the glass. Very slow to open up on the palate. The ripe acidity almost comes as an afterthought and then wires the long finish. Super-fine texture. (WS)" - Jancis Robinson "Slightly less expressive on the nose than the Testamatta Bianco, this 100% Ansonica from old vines, is more subtle with pear, apricot, wild honey, white blossom and a delicate dusting of pepper and clove spice. Generous and charming, this settles quite quickly on the tongue, a dash of bitterness, soft acidity, sweet and ripe yellow fruit, warming toasted and herbal nuances and salty edges. It's concentrated and detailed, but more brimming under the surface at this point, not yet ready to come out all guns blazing. Beautiful construction and a captivating display of flavours. I love the nuance and the rawness - tastes somewhat wild and a true expression of the grape and place with such a long-lasting finish. Extremely moreish and just begs another sip to see the evolution. A great wine." - Decanter" "The lovely Bibi Graetz 2022 Colore Bianco is an aspirational wine for sure (just look at its price tag) that seeks to send a specific message about a little-known and very precious wine territory. Ansonica grapes come from the island of Giglio off the Tuscan Coast, and although this little paradise is steadily growing in interest, it only counts a handful of wine producers (nine in total) who operate there. Bibi Graetz is totally in love with Giglio Island and has been purchasing abandoned vineyards on handmade terraces whenever possible. Some of his sites are drop-dead gorgeous, with infinite views of the sea. The 2022 vintage is the third year in a row of consistent summer heat, but the island microclimate benefits from breezes that keep things from heating up too much. In fact, temperatures here remain quite stable which helps because there is very little rainfall. This wine has a direct and vertical character (compared to Testamatta) with pretty richness. This wine also sees more oak (and no stainless steel), making it the bigger wine, structurally speaking. It offers tropical tones of papaya, gooseberry and green melon with salted caramel and spicy saffron. The vintage needs a lick more freshness. Production is a mere 2,400 bottles." - Robert Parker's Wine Advocate |
Wijnsoort | Witte wijn |
Wijnhuis | Bibi Graetz |
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | IGP Toscana Bianco |
Jaartal | 2022 |
Alcoholpercentage | 15,00 |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Vegan friendly | Nee |
Inhoud | 75 cl |
Verpakt per | 3 |
Verpakking | Kist |
Schroefdop | Nee |
Brutogewicht fles | 1,35 |