Bibi Graetz Colore Bianco 2023

Artikelnummer
BB070/23
Log in om producten te kunnen bestellen.
Meer informatie
Meer informatie
Druivenras Ansonica
Over het wijnhuis Het in 2000 opgerichte Toscaanse wijnhuis van de charismatische Bibi Graetz heeft de afgelopen twintig jaar een ware cultstatus bereikt. Het wijnhuis kent met zijn eigenzinnige wijnen én kunstzinnige etiketten vele liefhebbers. Daar hoort ook de internationale wijnpers bij, die inmiddels de topwijnen Colore en Testamatta jaarlijks zeer hoge punten toekent.
Wijngaard en regio De druiven komen van het eiland Isola del Giglio, gelegen voor de Toscaanse kust. De bodems zijn hier arm en bevatten veel graniet. De zeewind beïnvloedt het klimaat aanzienlijk. Voor de Colore Bianco worden enkel druiven gebruikt uit de zeer bijzondere Pietrabona-wijngaard. Deze wijngaard ligt in het zuidwestelijke deel van het eiland, richting de zee, op een hoogte van 200-500 meter. Deze wijngaard is in terrasvorm aangelegd. De wijnstokken zijn tot wel 100 jaar oud. Bijzonder aan de wijngaard is dat de granieten rotsen zijn aangetast door de wind, zon, zout én tijd waardoor ze deels tot zand zijn afgebroken.
Vinificatie De druiven worden ontsteeld en daarna zacht geperst (met droogijs). Het sap wordt vergist in RVS tanks op een lage temperatuur gedurende 6-7 dagen. Halverwege de vergisting wordt 70% van de wijn overgeplaatst naar barriques (een derde nieuw, een derde een jaar oud, een derde twee jaar oud) waar de vergisting verder gaat gedurende 10 dagen, zonder temperatuurregeling. Na de vergisting rijpt dit deel nog 7 maanden verder in barriques, terwijl de wijn in contact blijft met de gistcellen. Dit zorgt voor extra complexiteit en romigheid. De andere 30% van de wijn rijpt verder in RVS tanks. Tenslotte wordt de wijn geblend.
Kleur Licht strogeel.
Geur Perzik, amandel en meloen. Kamille en brem. Boter en amandel. Ziltig.
Smaak Zeer gelaagd en intens. Rijk en krachtig met veel verfijning. Energieke zuren. Ziltig en mineraal.
Serveren bij Lekker bij tagliatelle met kreeft.
Serveertemperatuur 10-12 °C
Robert Parker 94
James Suckling 96
Jancis Robinson 17++/20
Vinous 92+
Decanter 94
Awards "Made with the Ansonica grape from a special vineyard site in the Pietrabuona valley on this rustic Tuscan island, the Bibi Graetz 2023 Isola del Giglio Colore Bianco offers a pretty bouquet with peach, orange peel, sea salt and baked apple. The wine is soft and textured with mild acidity. Bibi says he did not experience problems with fungal diseases in 2023 on Giglio island. Those issues were very problematic in the rest of Italy." - Robert Parker's Wine Advocate

"Orange blossoms, orange peel, sliced oranges, sea salt and granite. Medium- to full-bodied with lots gorgeous fruit and wonderful character. Rather exotic and wild, with perfectly ripe fruit. The lees were stirred three times a week. Lightly phenolic, with minerals and botanicals. This from a single vineyard of ansonica grapes called Pietrabona. Give this three to four years of bottle age to soften." - James Suckling

"Colore Bianco is from a single vineyard on Giglio, the rocky, south-facing Pietrabona. It's more floral and breezy than Testamatta – with aromas of Mediterranean herbs, apricot skin and some lees – and in the mouth it's more savoury: olives, capers and herbs all come to the fore. Vertical, saline and textured, it has a stony profile with more concentration than Testamatta, and its subtle lemon peel and apple mid-palate lends complexity. Delicious." - Decanter

"The 2023 Bianco Colore is understated in the glass, wafting up with nuances of Asian pear, chamomile and wet stone. This is seamlessly silken in feel, displaying notable weight and freshness as saline minerals emerge then give way to tart orchard fruits and a slight herbal tinge toward the close. The 2023 tapers off grippy, long and youthfully compact, leaving hints of confectionary spice and apricot to mingle." - Vinous

"Isola del Giglio. 100% Ansonica, partially skin-fermented in oak cask. Copper-tinged straw yellow. Complex multi-layered apricot, honeycomb, thyme and candied-orange nose with hints of vanilla that still need to integrate. White vermouth, candied lemon and honeyed apricot on the palate. Long, dramatic and finely balanced with a super-fine powdery texture and salty notes on the finish. (WS)" - Jancis Robinson
Wijnsoort Witte wijn
Wijnhuis Bibi Graetz
Land Italië
Regio Toscane
Appellatie IGP Toscana Bianco
Jaartal 2023
Alcoholpercentage 15,00
Biologisch gecertificeerd Nee
Vegan friendly Nee
Inhoud 75 cl
Verpakt per 3
Verpakking Kist
Schroefdop Nee
Brutogewicht fles 1,35