Druivenras | Ansonica |
---|---|
Over het wijnhuis | Het in 2000 opgerichte Toscaanse wijnhuis van de charismatische Bibi Graetz heeft de afgelopen twintig jaar een ware cultstatus bereikt. Het wijnhuis kent met zijn eigenzinnige wijnen én kunstzinnige etiketten vele liefhebbers. Daar hoort ook de internationale wijnpers bij, die inmiddels de topwijnen Colore en Testamatta jaarlijks zeer hoge punten toekent. |
Wijngaard en regio | De druiven komen van het eiland Isola del Giglio, gelegen voor de Toscaanse kust. De bodems zijn hier arm en bevatten veel graniet. De zeewind beïnvloedt het klimaat aanzienlijk. Voor de Testamatta Bianco worden enkel druiven uit de beste wijngaard gebruikt: Serrone, gelegen in het zuidoostelijke deel van het eiland, richting de zee. Deze wijngaard ligt op 60-150 meter hoogte en is in terrasvorm aangelegd. De wijnstokken zijn tot wel 100 jaar oud. |
Vinificatie | De druiven worden ontsteeld en daarna zacht geperst (met droogijs). Het sap blijft daarna een uur in contact met de schillen. Het sap wordt vergist in barriques van 225 liter op een temperatuur van 20 graden. Na het blenden rijpt de wijn verder nog 12 maanden verder in de barriques, terwijl de wijn in contact blijft met de gistcellen. Dit zorgt voor extra complexiteit en romigheid. De wijn krijgt geen malolactische omzetting om zo frisheid te bewaren. |
Kleur | Licht strogeel. |
Geur | Perzik, rijpe appel en citroenschil. Kamille, wax, kruiden en specerijen. |
Smaak | Energieke, levendige wijn die rijkheid en elegantie combineert. Sprekende frisheid. Ziltige en minerale tonen. |
Serveren bij | Lekker bij risotto di mare: risotto met diverse zeevruchten. |
Serveertemperatuur | 10-12 °C |
Robert Parker | 93 |
James Suckling | 95 |
Jancis Robinson | 17/20 |
Vinous | 91 |
Decanter | 93 |
Awards | "The Bibi Graetz 2023 Isola del Giglio Testamatta Bianco opens to a saturated off-gold color with thick aromas of peach cobbler, salty minerality and spicy saffron. After fermentation, the wine goes into oak barrels with frequent stirring of the lees for lingering creaminess on the finish. No new oak is used." - Robert Parker's Wine Advocate "Complex aromas of white pears, yellow plums and light mangoes with hints of minerals and fresh flowers. Medium- to full-bodied with a dense center palate and integrated phenolics that give this grace and sophistication. Barrel-fermented and aged old-vine ansonica." - James Suckling "A blend of vineyards from the island of Giglio, this 100% Ansonica offers up complex notes of lemon leaf, apricot, Demerara sugar, bruised apple and some leesy hints. In the mouth it's intense and zippy, with textural feel allied to citrussy touches of pink grapefruit and lemon, finishing with apricot and a floral flourish. A really pretty white which has plenty to offer." - Decanter "The sweetly spiced 2023 Bianco Testamatta lifts from the glass with a pretty blend of chamomile, vanilla bean and white flowers. It’s soft and soothingly round, with brisk acidity that enlivens its core of ripe yellow apples and mint. The 2023 tapers off tactile yet fresh, leaving a subtle herbal note and a sensation of liquid stone" - Vinous "Isola del Giglio. 100% Ansonica. Pale coppery orange. Gorgeous nose of thyme, orange, hay and just a pinch of oak and salty liquorice. Fluid salted-orange and quince palate with a fine tannic tail on a finish with a full spread. (WS)" - Jancis Robinson |
Wijnsoort | Witte wijn |
Wijnhuis | Bibi Graetz |
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | IGP Toscana Bianco |
Jaartal | 2023 |
Alcoholpercentage | 15,00 |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Vegan friendly | Nee |
Inhoud | 75 cl |
Verpakt per | 6 |
Verpakking | Kist |
Schroefdop | Nee |
Brutogewicht fles | 1,35 |