Druivenras | Barbera |
---|---|
Over het wijnhuis | In het hart van de Barolo DOCG, in het plaatsje Castiglione Falletto, liggen de unieke cru-wijngaarden van Cavallotto. Cavallotto behoort tot de oudste producenten van Barolo, met een traditionele, op terroir gespitste stijl van wijn maken. De verschillende terroirs van de cru’s Bricco Boschis (met zijn bijzondere 'single vineyard' Vigna San Giuseppe) en Vignolo komen op fantastische wijze tot uiting in hun Nebbiolo-wijnen. Behalve Nebbiolo maakt Cavallotto onder andere een waanzinnige Barbera d’Alba Superiore. |
Wijngaard en regio | Afkomstig van de 'Vigna del Cuculo' wijngaard rondom Castiglione Falletto in de Langhe. Het zijn heuvelachtige wijngaarden met een zuid en zuidwestelijke ligging. |
Vinificatie | De druiven worden ontsteeld. De gisting vindt plaats een gecontroleerde temperatuur van 29 graden. De 'hoed' (schilletjes die boven komen drijven) wordt regelmatig ondergedompeld, het sap regelmatig overgepompt. Hierdoor krijgt de wijn meer kleur, tannine en smaak. De totale maceratietijd is 12 tot 18 dagen. De wijn rijpt 24 maanden op Slavonisch eiken van 20, 30 en 50 hectoliter. De wijn verblijft vervolgens nog 6 maanden op de fles voordat deze op de markt wordt gebracht. |
Kleur | Robijnrood. |
Geur | Pruimen, rode bessen, bloemig. |
Smaak | Fruitige wijn met tonen van rijp rood en zwart fruit, aangevuld met subtiele tonen van tabak. |
Serveren bij | Heerlijk bij prosciutto en salami. Ook heerlijk bij carpaccio en vitello tonnato. |
Serveertemperatuur | 14-16 °C |
Robert Parker | 91 |
Wine Spectator | 90 |
Jancis Robinson | 17++/20 |
Perswijn | 16/20 |
Gambero Rosso | 2 zwarte glaasjes |
Awards | "Zoetzure kersen, peper, oud hout, klassiek, mooi. Stevig, serieus, laurier, extract, jong, lang." - Perswijn "The organic Cavallotto 2019 Barbera d'Alba Superiore Vigna Cuculo is ripe and opulent with thick layers of dark fruit and blackberry. There is attractive softness here, contrasted against bright acidity. The wine's strongest cards have to do with texture, plumpness and the irresistible drinking style that a cheerful and informal wine like this can bring to the table. Production is 6,720 bottles." - 91 punten, Robert Parker's Wine Advocate "Violet crimson. Great lift of sweet black fruit. Vibrant blueberry and blackberry and almost linear on the finish with soft tannins. Long, fragrant redcurrant and blackberry fruit. (WS)" - Jancis Robinson "A succulent red, with cherry and blackberry flavors aligned with tart acidity and light tannins. Packs plenty of concentrated fruit, ending with dusty grip. Old-school Barbera. Drink now through 2028." - Wine Spectator |
Wijnsoort | Rode wijn |
Wijnhuis | Cavallotto |
Land | Italië |
Regio | Piemonte |
Appellatie | Barbera d'Alba |
Jaartal | 2021 |
Alcoholpercentage | 14,50 |
Biologisch gecertificeerd | Ja |
Vegan friendly | Nee |
Inhoud | 75 cl |
Verpakt per | 6 |
Verpakking | Doos |
Schroefdop | Nee |
Brutogewicht fles | 1,35 |