Druivenras | Nebbiolo |
---|---|
Over het wijnhuis | In het hart van de Barolo DOCG, in het plaatsje Castiglione Falletto, liggen de unieke cru-wijngaarden van Cavallotto. Cavallotto behoort tot de oudste producenten van Barolo, met een traditionele, op terroir gespitste stijl van wijn maken. De verschillende terroirs van de cru’s Bricco Boschis (met zijn bijzondere 'single vineyard' Vigna San Giuseppe) en Vignolo komen op fantastische wijze tot uiting in hun Nebbiolo-wijnen. Behalve Nebbiolo maakt Cavallotto onder andere een waanzinnige Barbera d’Alba Superiore. |
Wijngaard en regio | Afkomstig van verschillende percelen in de cru Bricco Boschis in de comune (gemeente) Castiglione Falletto in Barolo, waaronder de historische percelen 'Punto Marcello' en 'Colle Sud-Ovest'. Het zijn heuvelachtige wijngaarden met een ligging op het westen, zuidwesten, zuidoosten of zuiden. |
Vinificatie | De druiven worden ontsteeld. De gisting vindt plaats een gecontroleerde temperatuur van 29 graden. De 'hoed' (schilletjes die boven komen drijven) wordt regelmatig ondergedompeld, het sap regelmatig overgepompt. Hierdoor krijgt de wijn meer kleur, tannine en smaak. De totale maceratietijd is 30 tot 35 dagen. De wijn rijpt 36 tot 42 maanden op Slavonisch eiken van 20, 30, 50, 80 en 100 hectoliter. De wijn verblijft vervolgens nog 6 maanden op de fles voordat deze op de markt wordt gebracht. |
Kleur | Robijnrood. |
Geur | Rijpe kersen, zoethout, frambozen. |
Smaak | Krachtige, maar ook elegante Barolo met zachte tannines, rijpe fruit en aardse tonen. |
Serveren bij | Heerlijk bij rood vlees, bijvoorbeeld gegrilde ribeye. Ook lekker bij gerijpte kazen. |
Serveertemperatuur | 15-18 °C |
Robert Parker | 95+ |
Wine Spectator | 95 |
Jancis Robinson | 17,5+/20 |
Vinous | 92 |
Awards | "Packed with sweet, ripe fruit, this red features cherry, raspberry and plum flavors, plus a hint of blood orange, all shaded by earth, menthol and tar. Defined by vivid acidity, with dense, chalky tannins underneath. Long finish. All of the elements are there; this just needs time. Best from 2029 through 2046." - Wine Spectator "The organic Cavallotto 2021 Barolo Bricco Boschis shows tightness and firmness at this young age, and we can expect this pretty wine to soften and unwind slowly with bottle evolution. There are aromas of tart cherry, redcurrant, iris root and sweet spice delicately layered over a solid, medium-plus mouthfeel. However, what stands out most in the Bricco Boschis is the extreme focus and sharpness of its fruit flavors. This 7.3-hectare site has 45-year-old vines that enjoy panoramic southeast and southwest exposures at 230 to 350 meters in elevation. This wine ages in Slavonian oak casks for 36 months (both 20-hectoliter and 100-hectoliter foudre). Production is 22,000 bottles and 1,000 magnums." - Robert Parker's Wine Advocate "Castiglione Falletto. Cask sample but of the final blend. Lustrous crimson. It echoes the 2020 Bricco Boschis with its cranberry and garden-herb notes and a touch of tamarind. Still embryonic and, with aeration, becomes pure and focused raspberry fruit. Captivating, racy acidity over cranberry and raspberry fruit on a layer of super-fine, tactile tannins, increasing even more the wine’s complexity. Very long and wired and almost linear. (WS)" - Jancis Robinson "The 2021 Barolo Bricco Boschis is just as impressive from bottle as it was from tank a few months ago. Dark and mysterious in the glass, the 2021 offers up an exotic mélange of black cherry, licorice, new leather, espresso, menthol and dried herbs. This is an especially fine Bricco Boschis, a Barolo that finds the Cavallotto family in very fine form." - Vinous "Full of details of prunes, stony salinity, earthy notes and forest floor, tannins firm and slightly sticky on the gums, but with crisp acidity. It's almost austere on the finish, but dynamic and balanced nonetheless, leaving room for a refreshing hint of menthol. An old-fashioned wine, perhaps even a bit funky, but sumptuously complex." - 94 punten, Decanter over de 2020-vintage "Klassiek, kersen, pruimen, rozen, teer, peper, intens. Erg goed fruit, dan stevige tannine, zeer lang, veel tijd nodig." - 17,5/20, Perswijn over de 2019-vintage "Capturing the freshness and finesse of the vintage, this has classic varietal aromas of rose petal, forest berry, camphor and underbrush. Reflecting the nose, the vibrant, focused palate delivers ripe red cherry, crushed raspberry, wild mint and star anise set against taut, refined tannins. Bright acidity keeps it balanced. While you won't have to wait years before enjoying this, it will also age at least another decade or more. Best 2024–2033." - 95 punten, Wine Enthusiast over de 2018-vintage |
Wijnsoort | Rode wijn |
Wijnhuis | Cavallotto |
Land | Italië |
Regio | Piemonte |
Appellatie | Barolo |
Jaartal | 2021 |
Alcoholpercentage | 14,5 |
Biologisch gecertificeerd | Ja |
Vegan friendly | Nee |
Inhoud | 75 cl |
Verpakt per | 6 |
Verpakking | Doos |
Schroefdop | Nee |
EAN-code fles | 8032539471503 |
EAN-code doos | 18032539471500 |
Brutogewicht fles | 1,35 |