Cavallotto Barolo Riserva Bricco Boschis Vigna San Giuseppe BIO 2018
Druivenras | Nebbiolo |
---|---|
Over het wijnhuis | In het hart van de Barolo DOCG, in het plaatsje Castiglione Falletto, liggen de unieke cru-wijngaarden van Cavallotto. Cavallotto behoort tot de oudste producenten van Barolo, met een traditionele, op terroir gespitste stijl van wijn maken. De verschillende terroirs van de cru’s Bricco Boschis (met zijn bijzondere 'single vineyard' Vigna San Giuseppe) en Vignolo komen op fantastische wijze tot uiting in hun Nebbiolo-wijnen. Behalve Nebbiolo maakt Cavallotto onder andere een waanzinnige Barbera d’Alba Superiore. |
Wijngaard en regio | Afkomstig van de 'San Giuseppe'-wijngaard in de cru Bricco Boschis in de comune (gemeente) Castiglione Falletto in Barolo. De wijngaard ligt helemaal centraal in de amfitheater-vormige cru. In de wijngaard staan zeer oude druiven: ze werden voor het laatst aangeplant tussen 1932 en 1956. Vigna San Giuseppe heeft een perfecte ligging op het zuid-westen en een zanderige bodem. |
Vinificatie | De druiven worden ontsteeld. De gisting vindt plaats een gecontroleerde temperatuur van 29 graden. De 'hoed' (schilletjes die boven komen drijven) wordt regelmatig ondergedompeld, het sap regelmatig overgepompt. Hierdoor krijgt de wijn meer kleur, tannine en smaak. De totale maceratietijd is 30 tot 35 dagen. De wijn rijpt 48 tot 60 maanden op Slavonisch eiken van 20, 30, 50, 80 en 100 hectoliter. De wijn verblijft vervolgens nog 12 maanden op de fles voordat deze op de markt wordt gebracht. |
Kleur | Robijnrood. |
Geur | Bloemig, bramen, pruimen, zoethout, viooltjes. |
Smaak | Elegante wijn met een grote complexiteit, die begint met bloemige tonen en doorzet naar specerijen en donker fruit. |
Serveren bij | Heerlijk bij risotto met truffel. Ook lekker bij steak tartare. |
Serveertemperatuur | 15-18 °C |
Wine Spectator | 95 |
Jancis Robinson | 18/20 |
Vinous | 95 |
Awards | "Castiglione Falletto. Cask sample. Lustrous and just mid ruby with orange tinges. This is Vignolo but amplified, boasting the same concentration and minerally depth, but more refined and more restraint at the same time. Stunning, fine tannins, rich yet in perfect harmony with the supple, long and still-embryonic fruit. A stellar wine. (WS)" - Jancis Robinson "The 2018 Barolo Riserva Bricco Boschis Vigna San Giuseppe is quite the powerhouse. Sage, menthol, licorice, cloves, dried flowers, scorched earth, leather and gravel infuse the San Giuseppe with all of its classic signatures. A dense, backward Barolo, the 2018 is going to need a handful of years to soften. It is a super-impressive wine for what has turned out to be an irregular vintage. This is beautifully done." - Vinous "Tightly wound, this red offers a glimpse of cherry, cranberry, rhubarb, earth and underbrush flavors all rolled up like a 20-dollar bill inside the grip of dusty tannins. The fruit emerges with a few minutes of aeration, revealing the promise of this red. Best from 2026 through 2045." - Wine Spectator "The dark style of Alfio Cavallotto is, if possible, enhanced here by the natural style of the vintage. This is a cask sample, still in oak and not bottled yet. It has an intense smoky woodland nose, with a lot of mineral earthiness along with liquorice, graphite, tar and earthy dark cherry. Large, powerful and extracted tannins dominate the palate, with crisp, brilliant acidity. A really muscular and angular wine, almost over-extracted and quite biting on the finish, but prepared for the long haul." - 96 punten, Decanter over de 2017-vintage "A certified organic wine, the Cavallotto 2016 Barolo Riserva Bricco Boschis Vigna San Giuseppe is born in vineyards on a beautiful ridge in Castiglione Falletto with wide views of both the sunrise and the sunset. From this magical site at the heart of the Barolo appellation comes a wine that represents the very best of vintage and territory. Dark fruit, dried cherry, wild plum, rose and iron ore meet a perfect intersection that gives this Barolo a beautiful sense of balance and inner energy. Fruit comes from a 2.4-hectare plot with southwest-facing vines that are 60 years old. After destemming, the grapes see 28 days of skin contact (semi-submerged caps) in steel tanks. Secondary fermentation occurs in cement in the spring following the harvest. The wine is aged in Slavonian oak for 60 months. Production is 8,794 bottles and other larger formats." - 98 punten, Robert Parker's Wine Advocate over de 2016-vintage "A combination of an extraordinary vintage and a fantastic producer are behind this stunning wine. It opens with aromas recalling woodland berry, pipe tobacco, forest floor, balsamic notes of camphor and new leather. Still youthfully austere, the firmly structured palate delivers ripe Morello cherry, licorice, ground clove and iron notes set against tightly knit, fine-grained tannins. Bright acidity keeps it well balanced. Drink 2028–2046." - 99 punten, Wine Enthusiast over de 2016-vintage 2 rode glaasjes - Gambero Rosso over de 2017-vintage |
Wijnsoort | Rode wijn |
Wijnhuis | Cavallotto |
Land | Italië |
Regio | Piemonte |
Appellatie | Barolo Riserva |
Jaartal | 2018 |
Alcoholpercentage | 14,50 |
Biologisch gecertificeerd | Ja |
Vegan friendly | Nee |
Inhoud | 75 cl |
Verpakt per | 6 |
Verpakking | Doos |
Schroefdop | Nee |
EAN-code fles | 8032539471619 |
EAN-code doos | 18032539471616 |
Brutogewicht fles | 1,35 |