Druivenras | Grenache, Mourvèdre, Syrah |
---|---|
Over het wijnhuis | Opgericht in 1892, vertelt Domaines Paul Mas tegenwoordig het verhaal van eigenaar Jean-Claude Mas, die pionier was op het gebied van de wederopbloei van de Languedoc als regio voor kwaliteitswijnen. Jean-Claude typeert zijn wijnen als ‘Le Luxe Rural’, landelijke luxe. Met internationale druivenrassen heeft hij de Languedoc ‘nieuwe wereld’-allure gegeven. En met zijn modieuze wijnen van lokale druiven, heeft hij het lokale karakter van de Languedoc weer hip gemaakt onder wijnliefhebbers. |
Wijngaard en regio | Afkomstig van de wijngaard Clos des Mûres, die ommuurd wordt door bramenstruiken (mûres). De bodem bestaat uit kalk en klei. Er heerst een mediterraan klimaat. De Syrah-stokken zijn tussen de 10 en 20 jaar oud, Grenache ongeveer 26 jaar oud en Mourvèdre 16 jaar. |
Vinificatie | De druiven worden apart gevinifieerd. De gisting duurt 8 tot 20 dagen op een maximale temperatuur van 26 graden. De schilweking duurt 14 dagen voor Grenache en Mourvèdre, 20 dagen voor Syrah. Een deel van de wijn ondergaat een rijping op Frans en Amerikaans eiken voor 9 maanden, waarvan 30% nieuw. |
Kleur | Paars. |
Geur | Zwarte bes, cassis, viooltjes, cacao en een hint van kruiden. |
Smaak | Volle wijn met tonen van noten, cacao, kaneel, ceder en gedroogde bessen. De tannines geven de wijn een bite. |
Serveren bij | Lekker bij gegrilde biefstuk of een stoofschotel van lamsvlees. |
Serveertemperatuur | 17-18 °C |
Robert Parker | 91 |
Awards | "Elegant and vibrant, the 2023 Languedoc Château Paul Mas Clos des Mûres offers up aromas of mulberries, iris, flowers and chocolate. Medium-bodied, round and supple, it has a juicy core of fruit and velvety, structured tannins, concluding with a long, spicy finish. Crafted from vines planted on clay-limestone soils and matured for nine months in barrels (30% new), it's slightly oaky." - Robert Parker's Wine Advocate "An ambitious and creamy red with dark cherries, ripe plums, dried thyme, coconut and oak spices. Full body with plush tannins. It’s creamy and generous with a caressing texture and loads of ripe cherries, cassis and baked plums. Plush and rich finish." - 91 punten, James Suckling over de 2022-vintage "Zwoel, confituur, rozemarijn, verleiding. Zacht, chocola, romig, peperig, sappig." - Eervolle vermelding Koopgids, Perswijn over de 2018-vintage "Wat in deze fles zit komt alleen maar van dit Clos, een historische wijngaard met een mix van 24 tot 44 jaar oude syrah, 45 jaar oude Grenache en mourvèdre op een bodem van klei, grind en leisteen. Waarom juist deze wijngaard ommuurd is, weet ik niet, maar na het proeven van de wijn moet het wel tegen diefstal van de druiven zijn geweest. Mineraal bouquet met leer, zwarte en rode kersen en tabak, en jammy smaak met volop rode en zwarte bes, vlezig en krachtig." - 9-, De Wijngids 2020 over de 2016-vintage<> "Blackberry, plum and black cherry form the nose of this plush red blend. Hints of garrigue and vanilla round out the complex nose. The palate offers a velvety feel with juicy plum and moderate tannins. It's smooth and medium in length on the finish." - 90 punten, Wine Enthusiast over de 2020-vintage 16/20, Jancis Robinson over de 2019-vintage |
Wijnsoort | Rode wijn |
Wijnhuis | Paul Mas |
Land | Frankrijk |
Regio | Languedoc/Roussillon |
Appellatie | Languedoc |
Jaartal | 2023 |
Alcoholpercentage | 14,50 |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Vegan friendly | Nee |
Inhoud | 75 cl |
Verpakt per | 6 |
Verpakking | Doos |
Schroefdop | Nee |
EAN-code fles | 3760040420394 |
EAN-code doos | 13760040420391 |
Brutogewicht fles | 1,35 |