| Druivenras | Cabernet Sauvignon, Montepulciano, Syrah |
|---|---|
| Over het wijnhuis | In 1973 richt Claudio Barbi zijn eigen wijnhuis in Orvieto op. Claudio is al geruime tijd op zoek naar een wijnhuis waar hij zich kan specialiseren in kwaliteitswijnen, als hij stuit op het verlaten landhuis ‘Decugnano’ in Orvieto. Het landschap valt hem op vanwege het prachtige terroir en hij besluit dan ook het landgoed te kopen en om te dopen tot Decugnano dei Barbi. Het landgoed was vroeger in handen van de kerk: al sinds 1212 werd er wijn verkocht. |
| Wijngaard en regio | Afkomstig van verschillende wijngaarden in Orvieto, Umbrië. De bodem bestaat uit mergel en leem en is rijk aan fossiele schelpen. De wijngaarden liggen op 320 meter boven zeeniveau. |
| Vinificatie | De gisting vindt plaats op een gecontroleerde temperatuur van 24 graden in RVS tanks voor 12 tot 15 dagen. Daarna volgt een schilweking van 7 tot 14 dagen. Een derde van de wijn rijpt 12 maanden in eikenhouten vaten. Daarna wordt de wijn geblend en gebotteld. De wijn rijpt nog 6 maanden op de fles voordat deze op de markt wordt gebracht. |
| Kleur | Robijnrood. |
| Geur | Kersen, pruimen, aards, leer en kruidnagel. |
| Smaak | Fruitige wijn, iets kruidig, zachte tannines en licht vanille door de houtopvoeding. |
| Serveren bij | Heerlijk bij de barbecue, gegrilde worstjes of biefstuk. Ook lekker bij gegrilde groentes. |
| Serveertemperatuur | 16-18 °C |
| Vinous | 93 |
| Awards | "A whiff of sweet spice gives way to dusty violet florals, cloves and crushed blackberries as the 2021 Rosso A.D. 1212 comes to life in the glass. Silky-smooth, this flows across the palate with admirable weight and concentration while maintaining freshness. Masses of mineral-tinged red and black fruits slowly saturate toward the close. It finishes with staining length and structure, leaving hints of licorice and blood orange to linger on and on. The 2021 is a more imposing vintage of A.D. 1212 and should enjoy a long and steady evolution in a cold cellar." - Vinous "Deep nose with hints of sandalwood and incense to the fresh array of black fruit. Some dark chocolates and roasted spices as well. Quite juicy and firm on the palate with medium to full body and a long, textured finish. Lovely spicy bitterness here. Delicious now, but can hold." - 93 punten, James Suckling over de 2020-vintage "Rijp en rijk, donker fruit, specerijen. Vol, goede zuren, tannine, jong, reserve." - 16/20 punten, Perswijn over de 2016-vintage "A blend of 65% Syrah, 20% Cabernet Sauvignon and 15% Montepulciano, the 2016 A.D. 1212 (with a really cool hand design on the front label) is a versatile and accessible red that would pair with meat lasagna or meatloaf. The bouquet is infused with purple and black fruit nuances with a good measure of spice and toast. This wine is mostly executed in steel, with a part that is aged in barrique for 12 months. That date on the label (A.D. 1212) marks when this estate earned its current name." - 92 punten, Robert Parker's Wine Advocate over de 2016-vintage "Een prachtig glas rood. Bramen, cassis, hout, specerijen, peper. Rond, zacht, vulling en structuur, rijpe tannine." - Derde Plaats, Perswijn Wijnconcours Italië 2019 over de 2015-vintage 2 zwarte glaasjes - Gambero Rosso over de 2020-vintage |
| Wijnsoort | Rode wijn |
| Wijnhuis | Decugnano dei Barbi |
| Land | Italië |
| Regio | Umbrië |
| Appellatie | IGP Umbria Rosso |
| Jaartal | 2021 |
| Alcoholpercentage | 14,50 |
| Biologisch gecertificeerd | Nee |
| Vegan friendly | Nee |
| Inhoud | 75 cl |
| Verpakt per | 6 |
| Verpakking | Doos |
| Schroefdop | Nee |
| Brutogewicht fles | 1,35 |