Druivenras | Sangiovese |
---|---|
Over het wijnhuis | De familie Masi is een wijnbouwfamilie in hart en nieren en maakt al wijn in de Chianti-streek sinds 1900. Het wijnhuis ligt in het bekende wijndorp Rufina, waar ze Chianti, Chianti Riserva en een aantal modernere stijlen maken. Het wijnhuis heet Basciano. Onder deze naam komt de beste Chianti van het wijnhuis op de markt, namelijk de Rufina Riserva. Daarnaast maakt Fattoria di Basciano met druiven uit eigen wijngaard de blends I Pini en Il Corto, beiden gerijpt in Franse barriques, zoals bij Super Tuscans gebeurt. |
Wijngaard en regio | De wijngaarden van Fattoria di Basciano liggen in de heuvels achter het dorpje Rufina en worden omgeven door cipressen en olijfbomen. |
Vinificatie | Deze rosé wordt gemaakt volgens de saignée-methode, die in Italië "salasso" wordt genoemd. De gisting vindt plaats op een gecontroleerde temperatuur. |
Kleur | Roze. |
Geur | Wilde aardbeien, rode bessen en tonen van bloemen. |
Smaak | Fruitige rosé met levendige zuren en een klein restzoetje. |
Serveren bij | Lekker bij de barbecue. |
Serveertemperatuur | 8-10 °C |
Awards | "Rosé uit Toscane? Die zie je maar zelden – maar kan heel plezierig zijn. De exemplarische 2017 van Fattoria di Basciano bijvoorbeeld, een 75 hectare tellende bezitting waarvan 35 met druiven is beplant. Een deel van de daar groeiende sangiovesedruiven werd apart gehouden voor de rosato. De wijn oogt eerder roze dan oranje, en trakteert op een sappige, bijna tintelende smaak waarin rood zuurtjesfruit domineert... Toscaanse trouvaille." - Hubrecht Duijker over de 2017-vintage, www.hubrechtduijker.nl |
Wijnsoort | Rosé wijn |
Wijnhuis | Fattoria di Basciano |
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | IGP Rosato di Toscana |
Jaartal | 2024 |
Alcoholpercentage | 12,50 |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Vegan friendly | Nee |
Inhoud | 75 cl |
Verpakt per | 6 |
Verpakking | Doos |
Schroefdop | Nee |
Brutogewicht fles | 1,16 |