Druivenras | Chardonnay |
---|---|
Over het wijnhuis | Oprichter Graham Beck zag al snel dat zijn aangekochte landgoed Madeba, vlak buiten Robertson, een overeenkomstig terroir had met de Franse Champagnestreek. Zijn wijngaarden bleken bij uitstek geschikt voor de productie van mousserende wijnen van wereldklasse. Vanaf 1990 wordt hier mousserende Méthode Cap Classique gemaakt waarmee al vele festiviteiten zijn ingeluid. De meest adembenemende was de inauguratie van Nelson Mandela. Of wellicht toch die van Barack Obama? |
Wijngaard en regio | Afkomstig van de wijngaarden rondom het wijnhuis, Robertson Estate. Deze wijngaarden hebben een hoog kalkgehalte in de bodem. |
Vinificatie | De Beck Blanc de Blancs is gemaakt volgens dezelfde methode als Champagne; de méthode traditionnelle die hier de 'Methode Cap Classique' wordt genoemd. Alleen de vin de cuvée, het eerste sap, wordt gebruikt. Hiervan wordt 50% vergist in champagnevaten van 205 liter, waarvan 7% nieuw. Na de gisting rijpt de wijn nog 5 maanden op eikenhout. De rest vergist en rijpt op RVS. De wijn ondergaat een tweede gisting en rijping van 48 maanden, wat de wijn een verfijnde bubbel geeft. |
Kleur | Citroengeel. |
Geur | Limoen, rijpe abrikoos, citrus. |
Smaak | Fijne mousse, herkenbare tonen van mandarijn, aangevuld met toast en brioche. |
Serveren bij | Lekker als aperitief, maar ook bij vis of zachte witschimmelkazen. |
Serveertemperatuur | 8-10 °C |
Robert Parker | 93 |
James Suckling | 91 |
Awards | "The 2018 Blanc de Blancs offers notions of sweet and tart aromas of kiwi fruit and dusty citrus blossoms, opening with a fresh, citrusy nose with hints of lees and green apples. Light to medium-bodied and with 12% alcohol, the wine draws me in repeatedly and is the clear winner of this year's lineup. At this price, buy the entire case. Just under 100,000 bottles were produced after resting on the lees for at least 42 months." - Robert Parker's Wine Advocate "Freshly squeezed lemons, sliced apples, acacia, bread crust and yeasty undertones. Tangy and sharp acidity cutting through the fresh and crunchy palate. Citrusy and toned with a chalky backbone, fine bubbles and vivid finish." - James Suckling 94 punten, Tim Atkin 4,5/5 sterren, Platter's 2022 "Geur: beetje tropisch fruit, compact, toast, brioche. Smaak: rijp fruit, goede bitters en zuren, mooie mousse, kracht en lengte." - 16/20, Perswijn over de 2016-vintage Vermelding: 1 van de 101 wijnen in Janna Rijpma's Wijngids (Alleen) voor Vrouwen "Met de groeiende vraag naar goede mousserende wijnen komen er in landen die daarmee aan de weg timmeren meer gespecialiseerde wijnmakers, die de kwaliteit van de bubbels omhoogtrekken. Graham Beck begon met stille wijnen, maar is in de loop der jaren getransformeerd naar een producent van uitsluitend mousserende wijnen. Heel knap. Op het estate in Robertson, dat door Graham Beck in 1983 werd gekocht, werden de afgelopen jaren alle druiven gerooid, behalve chardonnay en pinot noir voor mousserend. Deze worden nu ook aangeplant op de plek van de gerooide wijngaarden. De bijzondere cuvées die hier worden gemaakt, de jaartalwijnen, ondergaan een lange rijping op de lie, in de fles, van zo'n jaar of drie. Geen wonder dat dit een prachtige, complexe mousserende wijn is met een bijzondere allure." - Tweede plaats, Wijnconcours 2020, Perswijn |
Wijnsoort | Mousserende wijn |
Wijnhuis | Graham Beck |
Land | Zuid-Afrika |
Regio | Western Cape |
Appellatie | Robertson |
Jaartal | 2018 |
Alcoholpercentage | 12,50 |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Vegan friendly | Nee |
Inhoud | 75 cl |
Verpakt per | 6 |
Verpakking | Doos |
Schroefdop | Nee |
EAN-code fles | 6004867000139 |
EAN-code doos | 1600486000136 |
Brutogewicht fles | 1,4 |