Druivenras | Sangiovese |
---|---|
Over het wijnhuis | Het wijnhuis Il Poggione is gesitueerd in een van de mooiste terroirs in de wereld, op de heuvels rond Montalcino. De geschiedenis van Il Poggione gaat terug naar het jaar 1890, wanneer Lavinio Franceschi, grondbezitter in Florence, besluit een wijnhuis op te richten in Montalcino. Hij gaat daar wijnen maken van de lokale Sangiovese-kloon Brunello en is daarmee een van de eerste wijnmakers die de wereldberoemde Brunello di Montalcino, zoals we die nu kennen, in de markt lanceert. |
Wijngaard en regio | De druiven zijn afkomstig van eigen wijngaarden in Montalcino. Ze liggen op 150 tot 450 meter boven zeeniveau, wat zorgt voor een aanzienlijk verschil tussen dag- en nachttemperatuur. Dit is ideaal voor de ontwikkeling van een goede zuurgraad. De druiven worden met de hand geplukt van de jongste percelen, die ongeveer 15 jaar oud zijn. |
Vinificatie | Na de oogst volgt een schilweking van 15 dagen. Hierna worden de druiven op gecontroleerde temperatuur vergist in RVS. Na de vergisting rijpt de wijn 12 maanden op kleine barriques en grote foeders van 30 tot 50 hl. Daarna rijpt de wijn nog zo'n 6 tot 9 maanden in de fles, voordat deze op de markt wordt gebracht. |
Kleur | Robijnrood. |
Geur | Rode bessen met aardse tonen. |
Smaak | Krachtige wijn met kersen en chocolade. Frisse zuren en zachte tannines. Sappig en levendig. |
Serveren bij | Heerlijk bij spaghetti al ragù. Ook lekker bij gegrilde steak. |
Serveertemperatuur | 16-18 °C |
James Suckling | 92 |
Perswijn | 15,5/20 |
Vinous | 91 |
Awards | "Spiced and earthy with ripe red and dark fruit and hints of walnuts and cocoa. Medium- to full-bodied and dry with firm tannins. Polished, velvety aftertaste." - James Suckling "A dark, deep red, the 2022 Rosso di Montalcino smolders up with a blend of grilled herbs, dusty earth, incense and rose. It's cool-toned and lifted in feel, with soft textures and ripe violet-laced red berry fruits. This finishes staining and long with a youthfully chewy sensation and framing tannins. Sweet lavender and cocoa notes gradually taper off." - Vinous "Kruiden, kersen, pepertje, rijp, tabak. Sappig en kruidig, balans, lichte tannine." - Perswijn "The Il Poggione 2021 Rosso di Montalcino (with 200,000 bottles made) offers medium fruit weight with dark cherry, wild plum and savory spice. This is a terrific vintage with moderate summer temperatures and a long growing season that agrees very much with Sangiovese, a grape that takes its time to ripen and develop complexity. This Rosso also reveals an especially spicy character with nutmeg and cinnamon that seems to come from the skins of the grape as much as it may come from 12 months in oak." - 90 punten, Robert Parker's Wine Advocate over de 2021-vintage "A juicy red, with leather and underbrush accents framing smoky cherry, plum and mineral flavors. Well-structured and long, with a solid grip of tannins on the lingering aftertaste. Offers fine intensity. Drink now through 2027." - 90 punten, Wine Spectator over de 2021-vintage "Aromas of ripe plum, camphor and oak-driven spice waft out of the glass. The full-bodied palate features fleshy black cherry, licorice and vanilla alongside close-grained tannins." - 91 punten, Wine Enthusiast over de 2020-vintage "Mid ruby. Cherry compote nose with cinnamon bark. Cherry fruit that is a little too obviously oaked. The elegant, tangy cherry fruit struggles a little with the oak load, but I can see this will make lots of friends." - 16/20 punten, Jancis Robinson over de 2017-vintage 2 zwarte glaasjes - Gambero Rosso over de 2021-vintage |
Wijnsoort | Rode wijn |
Wijnhuis | Il Poggione |
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Rosso di Montalcino |
Jaartal | 2022 |
Alcoholpercentage | 15,00 |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Vegan friendly | Nee |
Inhoud | 1,5 l |
Verpakt per | 6 |
Verpakking | Doos |
Schroefdop | Nee |
Brutogewicht fles | 2,7 |