Druivenras | Melon de Bourgogne |
---|---|
Over het wijnhuis | Hoewel Muscadet een klassieke wijnregio in de Franse Loire is met veel historie, worden er tegenwoordig juist heel vooruitstrevende wijnen gemaakt. De regio is een goudmijn voor kwaliteitswijnen met een enorme zuiverheid en terroirreflecties met zeer betaalbare prijzen. Francois Lieubeau maakt een modern en indrukwekkend scala Muscadets met de voor de streek zo typerende lange 'sur lie'-rijping. De wijnen van Lieubeau zijn gastronomisch heel breed inzetbaar. |
Wijngaard en regio | Afkomstig van geselecteerde wijngaarden in de cru Goulaine. De cru Goulaine ligt in het noordelijkste deel van het gebied op de hooggelegen 'Butte de la Roche'-heuvel. De wijnstokken groeien op een bodem van 'serpentiniet' en zand en zijn 40 jaar oud. De wijngaard ligt op het zuidoosten op een helling naast een moeras, waardoor het microklimaat hier vrij mild is. Goulaine staat bekend om zijn harmonieuze karakter met rijper fruit. |
Vinificatie | Eerst vindt er een korte schilweking plaats. Daarna wordt het sap vergist op een lage temperatuur in RVS tanks. De wijn rijpt verder op de gistcellen ('sur lie') gedurende 24 maanden in ondergrondse vaten. Hierin wordt regelmatig 'batonnage' toegepast, dit is het rond husselen van de gist in het vat. Beide technieken worden gebruikt om de wijn ronder en complexer van smaak te maken. |
Kleur | Licht goudgeel. |
Geur | Kweepeer, citrus, gekonfijte ananas, room en een hintje honing. |
Smaak | Harmonieuze wijn met subtiel rijp fruit, veel verfijnde zuren en complexiteit. |
Serveren bij | Lekker bij coquilles, maar ook heerlijk bij pasta vongole of een gebakken kabeljauw. |
Serveertemperatuur | 10-12 °C |
Awards | "Rijp fruit, citrusschil, bloesem, kruidig. Structuur, sappig, rond, mild zuur." - 15,5/20, Perswijn over de 2020-vintage "Aged 24 months on the lees, the 2019 Goulaine from Famille Lieubeau reveals scents of mirabelle, orange rind, sweet spices, ripe orchard fruits and citrus, followed by a medium to full-bodied, intense and satiny, seamless and slightly tannic palate, with freshness and a long, mineral-driven finish. Rather muscular for a Muscadet." - 90 punten, Robert Parker's Wine Advocate over de 2019-vintage "From one of the Muscadet cru regions, this wine is ripe, full of smooth textures. Its citrus edge has softened with aging to give a creamy character that is generous and rounded." - 92 punten, Wine Enthusiast over de 2019-vintage "ull bottle 1,525 g. Certified organic (AB, Ecocert). The Lieubeau website says: 'La Butte de la Roche towers over the marshland of Goulaine like the bow of a ship and its slopes are the first harvested of the region. On this terroir of serpentinite, very light sandy soils give wines with a lovely round texture and notes of citrus and very ripe fruits. The mild microclimate created by the surrounding marshes and the south-easterly facing orientation of the slope make this the terroir with the earliest grapes in the whole appellation.' 40-year-old, low-yielding vines on a south-east-facing plot. Hand-picked. Spontaneous fermentation. Two years on lees in underground vats. Goulaine 2020 is a tapestry of candied citrus peel, bitter apricot stone, mimosa flowers, lemon balm and lemongrass. It has the shiny but firm (and faintly medicinal) sweetness of a lemon cough drop. A stone-chiselled heart in the mid palate is suspended by the taut wires of pink-grapefruit acidity and satin ribbons of smoky, leesy fruit. Very Janus in the way it sits astride the thyme-strewn threshold between fruit and minerality, looking both ways. (TC)" - 17,5/20, Jancis Robinson over de 2020-vintage "The 2017 Muscadet Sevre et Maine Goulaine comes from one of the earliest terroirs in Muscadet due to its sun-drenched position, surrounded by water. It sits on a rare volcanic rock named serpentinite (no, I'd never heard of it either, so don't feel bad). This is a midweight style; it's very creamy and mouthcoating, and rather satisfying in its texture, but always focused and precise, offering a fine sandy texture on the medium-length finish, which is reminiscent of apple pie and mascarpone in its flavors." - 90 punten, Vinous over de 2017-vintage "A richly textured version, with nutty, yeasty saltiness that reveals ground ginger, orchard fruit and white mocha notes. Green herb details and a whiff of smoke mark the medium-bodied finish, which is saline, flinty and sturdy in feel." - 91 punten, Wine Spectator over de 2019-vintage |
Wijnsoort | Witte wijn |
Wijnhuis | Lieubeau |
Land | Frankrijk |
Regio | Loire |
Appellatie | Muscadet Sèvre & Maine |
Jaartal | 2022 |
Alcoholpercentage | 12,5 |
Biologisch gecertificeerd | Ja |
Vegan friendly | Nee |
Inhoud | 75 cl |
Verpakt per | 6 |
Verpakking | Doos |
Schroefdop | Nee |
EAN-code fles | 3462355703970 |
EAN-code doos | 3462355765978 |
Brutogewicht fles | 1,35 |