Druivenras | Nebbiolo |
---|---|
Over het wijnhuis | Luigi Pira is een zeer modern wijnhuis in het hart van Serralunga. De wijngaarden van Luigi Pira zijn gelegen op de beste cru’s van Serralunga d’Alba, waaronder de beroemde cru Vignarionda. De wijnen van Luigi Pira blinken uit door hun loepzuivere en uiterst harmonieuze stijl. |
Wijngaard en regio | De druiven komen uit de cru Vignarionda, die in de comune (gemeente) Serralunga d’Alba in Barolo ligt. De wijngaard is aangeplant in 1994 en ligt op 330 meter boven zeeniveau. De ondergrond bestaat uit kalksteen en klei. De wijngaard ligt op het (zuid)westen. |
Vinificatie | De druiven vergisten in horizontale tanks onder gecontroleerde temperatuur voor 12-15 dagen. Daarna rijpt de wijn 24 maanden in eikenhouten vaten, deels kleine en deels grote vaten. |
Kleur | Intens granaatrood. |
Geur | Complex en elegant. Wilde bessen, rozen, pijptabak en balsamico. |
Smaak | Rijk, krachtig, full-bodied. Teer, rozen, kruiden en stro. Gebalanceerd met een lange afdronk. |
Serveren bij | Lekker bij in Barolo gestoofd rundvlees. |
Serveertemperatuur | 15-18 °C |
Robert Parker | 94 |
Wine Spectator | 92 |
James Suckling | 96 |
Jancis Robinson | 17+/20 |
Vinous | 92 |
Gambero Rosso | 2 rode glaasjes |
Awards | "This is the proverbial red-meat Barolo with the structure and stature of both its territory and this emboldened, hot vintage. The Luigi Pira 2017 Barolo Vignarionda shows depth and width with a very rich quality of fruit. That primary intensity adds to the softness of the wine and its considerable textural fiber and layering. This full-bodied Barolo with fruit from Serralunga d'Alba will be remembered for its structure and ample staying power." - Robert Parker's Wine Advocate "Fresh and sweet berry aromas with cherries and dark strawberries to the flowers and spices. It’s full-bodied with layers of fine tannins and intense fruit. The wood comes out a little now, but it’s so impressive nonetheless. Great vineyard. One for the cellar. Try after 2026." - James Suckling "Serralunga d'Alba. Mid ruby with orange tinges. Savoury, minerally nose with hints of crushed pepper. Elegant, almost light palate weight with spicy-sweet fruit and a layer of gorgeous, finely-crushed tannins. Ready now. (WS) 14.5%. Drink 2021 – 2028" - Jancis Robinson "The 2017 Barolo Vignarionda is soft, fleshy and easygoing. All the elements are very nicely balanced. The Pira Vignarionda is a wine of proportion and harmony. Nothing sticks out. There is plenty of Rionda sensuality to play off the wine's understated, mid-weight personality." - Vinous "Ripe cherry and floral aromas and flavors hold court in this light-weight yet dense red. Tar, tobacco, white pepper and eucalyptus accents add depth as the tightly wound tannins flash on the lingering aftertaste. Never flamboyant, this is expressive and harmonious. Best from 2023 through 2043." - 95 punten, Wine Spectator over de 2016-vintage 2 zwarte glaasjes - Gambero Rosso over de 2016-vintage "A dense red, evoking cherry, plum, cocoa, earth and tobacco flavors. Lively enough, and wrapped in a grip of dusty tannins. Shows a balance between the dried fruit and savory elements, ending with a pleasant astringency. Best from 2024 through 2042." - Wine Spectator |
Wijnsoort | Rode wijn |
Wijnhuis | Luigi Pira |
Land | Italië |
Regio | Piemonte |
Appellatie | Barolo |
Jaartal | 2017 |
Alcoholpercentage | 14,50 |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Vegan friendly | Nee |
Inhoud | 75 cl |
Verpakt per | 6 |
Verpakking | Doos |
Schroefdop | Nee |
Brutogewicht fles | 1,35 |