Druivenras | Monastrell |
---|---|
Over het wijnhuis | Bodegas Luzón maakt in de zonnige, Spaanse regio Jumilla moderne wijnen met veel fruit en weelderig, gedoseerd houtgebruik. Het zijn genereuze, robuuste wijnen waar zowel de wijnkenner als de casual wijndrinker plezier uit haalt. Comfort-wijn, dat kun je gerust zeggen. De wijnen worden veelal gemaakt van de voor Jumilla zo typerende Monastrell. |
Wijngaard en regio | Afkomstig van geselecteerde druiven uit de wijngaard La Melera, op 675 meter hoogte, met 40 jaar oude wijnstokken op arme grond die lage opbrengsten geven. |
Vinificatie | De gisting vindt plaats op een gecontroleerde temperatuur van 28 tot 30 graden voor 8-10 dagen. Daarna blijft het sap in contact met de schilletjes voor zo'n 10-15 dagen om meer kleur en smaak te onttrekken. De wijn rijpt verder op Frans en Amerikaans eikenhout voor 12 maanden. |
Kleur | Diep donkerrood. |
Geur | Pruimen, amarenen en bramen. |
Smaak | Vanille, cacao, tabak en rozemarijn. Full-bodied. Afgeronde tannines. Gebalanceerde zuren. |
Serveren bij | Lekker bij een rib-eye van de barbecue. |
Serveertemperatuur | 16-18 °C |
Wine Enthusiast | 91 |
Awards | "Ripe fruit aromas abound on the nose of this wine that spent 12 months in oak barrels. The wine exudes aromas of black currant, cola, blackberry, pomegranate and dried-red-cherry skin. Silky in texture, relaxed tannins melt into the finish and offer some additional, steeped-black-tea flavors that enhance the tasting experience." - Wine Enthusiast "This deep-violet-colored wine has a nose of cassis, blackberry and tar. Black-cherry, raspberry, cocoa-powder and caramel flavors are wrapped in velvety tannins that sail into a lengthy, orange-zest-infused finish." - 91 punten, Wine Enthusiast over de 2021-vintage "Meaty, savory spices, black cherries, black pepper and orange chocolate on the nose, carried by a bright, energetic streak of acidity and creamy tannins on the palate. A subtler monastrell with excellent length. Very enjoyable now." - 91 punten, James Suckling over de 2020-vintage "100% Monastrell, 100% from vines 48 years old, grafted. Average yield 2,800 kg/ha, elevation 675 m. Deep crimson. Rich and dark-red-fruited with some oak sweetness here (a mix of French and American, apparently). Tannins thickened by the oak. Rich in fruit, generous, smooth. (JH)" - 16/20, Jancis Robinson over de 2021-vintage "Elegant, deep and layered nose with led by spirit-infused cherries, crushed violets and medicinal herbs. The palate is surprisingly fresh, with the juiciness of ripe red fruit (Stewed cherries, cherry pie, pomegranates, strawberry jam) lined by macerated Mediterranean herbs. Very soft tannins and vibrant, but soft, acidity. Very well presented." - 91 punten, Decanter over de 2021-vintage 91 punten - Guia Peñin over de 2019-vintage |
Wijnsoort | Rode wijn |
Wijnhuis | Luzón |
Land | Spanje |
Regio | Murcia |
Appellatie | Jumilla |
Jaartal | 2022 |
Alcoholpercentage | 15,00 |
Biologisch gecertificeerd | Ja |
Vegan friendly | Nee |
Inhoud | 75 cl |
Verpakt per | 6 |
Verpakking | Doos |
Schroefdop | Nee |
EAN-code fles | 8436005760212 |
EAN-code doos | 18436005760219 |
Brutogewicht fles | 1,28 |