Druivenras | Cabernet Sauvignon, Monastrell |
---|---|
Over het wijnhuis | Bodegas Luzón maakt in de zonnige, Spaanse regio Jumilla moderne wijnen met veel fruit en weelderig, gedoseerd houtgebruik. Het zijn genereuze, robuuste wijnen waar zowel de wijnkenner als de casual wijndrinker plezier uit haalt. Comfort-wijn, dat kun je gerust zeggen. De wijnen worden veelal gemaakt van de voor Jumilla zo typerende Monastrell. |
Wijngaard en regio | De Monastrell komt uit de wijngaard La Traviesa, die op 550 meter hoogte op de noordelijke helling van de Santa Ana-berg ligt, met een stenige bodem. De wijnstokken zijn 45 jaar oud. De Cabernet Sauvignon komen uit een 700 meter hoge wijngaard met een steenrijke bodem. |
Vinificatie | De gisting vindt plaats op een gecontroleerde temperatuur van 28 tot 30 graden voor 8-10 dagen. Daarna blijft het sap in contact met de schilletjes voor zo'n 15-20 dagen om meer kleur en smaak te onttrekken. De wijn rijpt verder op 60% Frans en 40% Amerikaans eikenhout voor 18 maanden. |
Kleur | Diep donkerrood. |
Geur | Rijp fruit. Rode bessen en specerijen. |
Smaak | Cacao en toasty eiken. Gestructureerd met rijpe, zoete tannines. Vol en elegant. |
Serveren bij | Lekker bij een rib-eye van de barbecue. |
Serveertemperatuur | 16-18 °C |
James Suckling | 91 |
Awards | 93 punten - Guia Peñin "A smoky and spicy red with incense, sweet tobacco, nutmeg and dark berry fruit on the nose. Full-bodied, with ripe and polished tannins and a balanced finish. " - James Suckling 91 punten, Tim Atkin "Dark violet. Intensely perfumed, spice-accented black and blue fruits, vanilla, candied flowers and a touch of cola on the nose. Broad and fleshy on entry, offering palate-coating cherry-vanilla, blueberry and mocha flavors that are sharpened by a hint of spicy white pepper. The blue fruit and spice notes echo strongly on an impressively long, juicy finish, which features lingering floral and mineral notes. Raised in new French and American oak barrels." - 93 punten, Vinous over de 2016-jaargang "Hazelnuts and sweet spices on top of rich blackberries and some dried mushrooms and cocoa powder on the nose, followed by a medium-to full-bodied palate with tart black cherries. Long, spicy finish with savory complexity at the end. Monastrell and cabernet sauvignon." - 92 punten, James Suckling over de 2019-vintage "This deep garnet-colored wine has a nose of blackberry, dried thyme and a touch of flint. Bold flavors of purple fig and black cherry are accompanied by notes of dark chocolate, butterscotch, rose petal and sage. Luxurious tannins ply the palate and glide into a persistent finish." - 93 punten, Wine Enthusiast over de 2019-vintage "Zwoel, confituur, vanille, breed, kersen. Elegant en sappig, fijne tannine, karamel." - 5/5 sterren, Perswijn over de 2015-vintage "A powerful wine made for food, this is muscular in structure yet polished in texture. Blackberry, currant, dark chocolate, tar and loamy earth flavors balance fruit and savory notes. Austere yet rich. Mourvèdre and Cabernet Sauvignon. Drink now through 2031." - 92 punten, Wine Spectator over de 2015-vintage "A very complete wine! Black fruit at the optimum point of ripeness and with acidity that stands out together with a complex hint of the forest floor. Fruit and more fruit fused with firm, high-quality tannins. So much fruit, and I love it! It's modern and very well constructed. Bravo! Noble wood accompanies but does not overpower the fruit. A marvel for those who like concentrated and powerful wines." - 17,5/20 - Jancis Robinson over de 2017-vintage |
Wijnsoort | Rode wijn |
Wijnhuis | Luzón |
Land | Spanje |
Regio | Murcia |
Appellatie | Jumilla |
Jaartal | 2020 |
Alcoholpercentage | 15,00 |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Vegan friendly | Nee |
Inhoud | 75 cl |
Verpakt per | 6 |
Verpakking | Doos |
Schroefdop | Nee |
EAN-code fles | 8436005760250 |
EAN-code doos | 18436005760257 |
Brutogewicht fles | 1,28 |