Druivenras | Grüner Veltliner |
---|---|
Over het wijnhuis | In 1978 worden Roman en Adelheid Pfaffl op jonge leeftijd eigenaar van Weingut Pfaffl in Stetten, een dorpje net ten noorden van Wenen in de regio Weinviertel. Voor 1978 stond boerderij Pfaffl in het teken van graan, aardappels en vee. Er is in korte tijd veel veranderd. Tegenwoordig staat Pfaffl internationaal symbool voor Grüner Veltliner. Ze zijn zelfs door Wine Enthusiast verkozen tot European Winery of the Year. |
Wijngaard en regio | Afkomstig van de op het zuiden gelegen, steile wijngaard 'Goldjoch'. De temperatuur kan flink oplopen. De bodem bestaat voornamelijk uit zand. De stokken zijn 22 jaar oud. |
Vinificatie | De druiven worden ontsteeld en gekneusd. Ze ondergaan een schilweking van 10 uur voordat ze worden geperst. De gisting vindt plaats in grote, houten vaten. Na de gisting rijpt de wijn nog vijf maanden in dezelfde houten vaten. |
Kleur | Licht goudgeel. |
Geur | Rijpe meloen, ananas en peper. |
Smaak | Krachtige wijn met een goede balans tussen het rijpe fruit, kruiden en zuurgraad. |
Serveren bij | Lekker bij kabeljauw, maar ook bij dimsum met varkensvlees en garnalen. |
Serveertemperatuur | 10-12 °C |
Awards | "Peperig, intens, perzik, rijpe peer. Rijk, weelderig, mollig, dik, sappig." - 4,5/5 sterren, Perswijn over de 2022-vintage 93 punten - Falstaff over de 2020-vintage "There is an aromatic quality to this, but the palate is thicker and honeyed with grapefruit and nut flavors that mingle at the core, while mineral elements glide alongside. Well-knit finish, with spice and herbal flavors." - 90 punten, Wine Enthusiast over de 2022-vintage "From the In goldenen Jochen vineyard. A sandy south-facing slope, which is dry and hot. 25-year-old vines. Picked by hand at the end of October. 10 hours on skins. Fermented and aged 5 months in big oak. TA 5.5 g/l, RS 3.7 g/l. A much richer aroma than the Hommage, more golden and spiced, more spicy mineral than stony mineral, with aromas of spiced pear and ripe citrus. Full and broad in the mouth, the freshness more sour than citrusy. Tangy, peppery aftertaste, the pepper effect as much in the texture as in the flavour. Long and tastes drier than you might expect from the residual sugar stated. Seems tighter and leaner than the 2018. Long, slightly sour but fresh finish." - 16,5/20, Jancis Robinson over de 2019-vintage "Grassy and gently spicy aromas here. The palate has a smooth and juicy feel with fresh and succulent, banana and pear flavors. Drink now." - 91 punten, James Suckling over de 2018-vintage "Cees van Casteren: 'Dit drinkt als een witte Bourgogne. In de neus heeft hij de frisse fruitigheid die bij Grüner Veltliner past, maar in de mond komt hij exotisch over. Hij mist wat kruidigheid, maar daarvoor in de plaats krijg je hints van rijping op houten vat. Dat kan deze wijn uitstekend hebben. Hij is eigenlijk nog te jong, ik zou hem 5 jaar wegleggen.' De wijn komt van wijngaard Goldjoch uit Weinviertel. Daar betekent de aanduiding Reserve dat houtgebruik is toegestaan. Deze wijn vergistte in grote, houten vaten en bleef er vervolgens nog 5 maanden rusten. Krachtig glas. Braad er gerust een kippetje bij. Wijnmaker Roman Pfaffl drinkt hem zelf graag bij dimsum. Gaan we ook doen!" - *** sterren = must-have, WineLIFE over de 2018-vintage |
Wijnsoort | Witte wijn |
Wijnhuis | Pfaffl |
Land | Oostenrijk |
Regio | Niederösterreich |
Appellatie | Weinviertel Reserve |
Jaartal | 2023 |
Alcoholpercentage | 14,00 |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Vegan friendly | Nee |
Inhoud | 75 cl |
Verpakt per | 6 |
Verpakking | Doos |
Schroefdop | Nee |
EAN-code fles | 9006332142402 |
EAN-code doos | 9006332142433 |
Brutogewicht fles | 1,32 |