A&D Wines

A&D is door Portugals belangrijkste wijntijdschrift VINHO uitgeroepen tot meest revolutionaire wijnproducent vanwege hun vernieuwende Vinho Verde. A&D zijn Alexandre & Dialina Gomas, technische ingenieurs met veel liefde voor wijn. Die technische precisie zie je direct in de extreem gezonde wijngaarden en zeer schone winery in het gerenoveerde Quinta de Santa Teresa. De wijnen worden gemaakt van autochtone rassen, met minimale interventie. Resultaat: ontzettend zuivere wijnen met veel authenticiteit van de druif, expressie en frisheid.
Traditioneel heeft Vinho Verde vaak een subtiel bubbeltje en komt het alcoholpercentage niet boven de 11,5% uit. A&D Wines maakt echter serieuze, moderne wijnen die zich met gemak staande houden naast andere gerenommeerde witte wijnen. De wijnen worden van volledig rijpe druiven met een volle smaakexpressie gemaakt en hebben daarom reguliere alcoholpercentages van rond de 13% en geen bubbel.
A&D Wines maakt wijn in de appellatie Vinho Verde DOC. De wijngaarden liggen in de subregio Baião, pal tegen het Douro-gebied aan. In dit warmere microklimaat krijgen de druiven een voor Vinho Verde bijzonder aromatische concentratie.
Alexandre & Dialina zijn zich er goed van bewust dat de beste druiven uit gezonde wijngaarden komen. Gezonde wijngaarden ontstaan vanzelf als je de natuur goed behandelt. Daarom beschermen ze natuurlijke waterbronnen door andere natuurlijke begroeiing intact te laten. Die begroeiing wordt op zijn beurt in toom gehouden door grazend vee: dat zorgt voor natuurlijke bemesting. Synthetische producten en verdelging zijn niet nodig. Deze aanpak geeft rijpe, aromatische druiven, waar niet gekunsteld mee wordt in de kelders. Met minimale interventie, maar uiterste precisie worden wijnen gemaakt die landschap, druif en klimaat tot uiting brengen. Sinds 2020 is het wijnhuis ook in het bezit van een biologische certificatie.