Château Dauzac

Château Dauzac is een 5e Cru Classé in Margaux met een wijngaardareaal van 49 hectare, waarvan vier hectare in de Haut-Médoc. Het stond jarenlang bekend als ‘het verloren château’ van Margaux. Door ongelukkige omstandigheden zakte de kwaliteit en raakte het château in verval. Het château kreeg een nieuwe impuls door investeringen eind jaren ‘70. Sinds 1989 is Château Dauzac eigendom van verzekeringsgroep Miailhes and Chatelliers (MAIF) maar werd in 2019 overgenomen door Christian Roulleau.
Echter is en blijft Laurent Fortin voorlopig verantwoordelijk voor het dagelijkse management als CEO van Château Dauzac. Samen met technisch directeur Philippe Roux heeft hij de nodige innovaties doorgevoerd. Zo hebben ze, in samenwerking met tonnelier Seguin Moreau, houten vaten ontwikkeld van transparante duigen, zodat ze de ontwikkeling van de druiven konden volgens tijdens de vergisting. In 2018 zijn ze gestart met de aanplant - volledig biodynamisch - van 1,5 hectare Cabernet Sauvignon op hun oorspronkelijke onderstammen, iets wat na phylloxera niemand meer aandurfde. Het doel? Het recreëren van de oorspronkelijke smaak van deze karakteristieke Médoc-variëteit.
Maar er zijn nog meer veranderingen gaande op Château Dauzac. De kans op kurkbesmetting door de TCA-bacterie behoort tot het verleden, aangezien elke kurk wordt gescreend door de Portugese kurkproducent. De focus op biodynamica is fors toegenomen en het gebruik van sulfiet wordt tot een minimum beperkt. In een recent onderzoek naar residuën van bestrijdingsmiddelen in 38 Grand Cru Bordeaux was Château Dauzac één van de best presterende landgoederen.
Last but not least: Château Dauzac is de enige veganistische Grand Cru Classé in Bordeaux sinds 2017. De meeste huizen in Bordeaux maken gebruik van eiwit bij het klaren van de wijn.